Εμείς περνάμε τη γενοκτονία στο «ντούκου»

εμείς-περνάμε-τη-γενοκτονία-στο-ντού-500371

Επειδή έχουμε εκλογές, δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεχνάμε. Δεν μας αφήνει, άλλωστε, το θράσος του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων μάς είπε ότι πρέπει …να του ζητήσουμε και συγγνώμη.

Οι Αρμένιοι της ανά τον κόσμο διασποράς, κυρίως οι διαβιούντες σε ευρωπαϊκές χώρες, κατάφεραν με τους συνεχείς επίμονους αγώνες τους να αναγνωρίζεται πλέον επισήμως από αρκετές χώρες η γενοκτονία των Αρμενίων. Ηδη έχουν φτάσει τις 27 οι χώρες, που έχουν, σε πείσμα των λυσσωδών τουρκικών αντιδράσεων, αναγνωρίσει αυτή τη γενοκτονία, που συντελέστηκε τη διετία 1915 – 1917, κατά την οποία εκδιώχτηκαν, βιάστηκαν, απαγχονίστηκαν και πέθαναν στα κάτεργα των ταγμάτων εργασίας περίπου ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι, κατά τις εκτιμήσεις όλων των άλλων, πλην της Τουρκίας που θέλει να περιορίζει τον αριθμό σε εξακόσιες έως οκτακόσιες χιλιάδες θύματα.

Εκτός από τους Αρμενίους της διασποράς, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης και την ανεξαρτησία της Αρμενίας, επικεφαλής της προσπάθειας για την αναγνώριση αυτής της γενοκτονίας ετέθη το ίδιο το αρμενικό κράτος. Με συντονισμένες ενέργειες, που απέδωσαν θετικά αποτελέσματα.

Εμείς για τη γενοκτονία των Ποντίων, που ξεκίνησε το 1914 και συνεχίστηκε ώς το 1922, με τα θύματα να είναι πάνω από τριακόσιες πενήντα τρεις χιλιάδες ψυχές, τι κάναμε; Ως το 1994 ούτε καν το ελληνικό κράτος δεν μιλούσε επισήμως για τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Η αναγνώρισή της από την Ελληνική Βουλή έγινε το 1994 κατά τη διάρκεια της θητείας της τρίτης κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου. Επιπλέον, το 1999, επί κυβερνήσεως Κώστα Σημίτη, η Βουλή αποφάσισε να κηρύξει επισήμως την 19η Μαΐου ως ημέρα πένθους.

Σήμερα, λόγω της διαχρονικής αβελτηρίας των ελληνικών κυβερνήσεων, η γενοκτονία των Ποντίων αναγνωρίζεται μόνον από τρεις ευρωπαϊκές χώρες, Ολλανδία, Σουηδία και Αυστρία. Μαζί με τη γενοκτονία των Ασσυρίων, που διαπράχθηκε επίσης από το καθεστώς των Νεότουρκων του Κεμάλ. Στις ΗΠΑ η αναγνώριση έχει γίνει μόνον από μικρό αριθμό επιμέρους πολιτειών και στην Αυστραλία μόνον από μια τοπική Βουλή.

Και όμως. Αυτή η γενοκτονία ήταν, αναλογικώς, πολύ μεγαλύτερη. Διότι οι 353.000 άνθρωποι που εξολοθρεύτηκαν, ήταν ως ποσοστό του συνολικού Ποντιακού Ελληνισμού πολύ μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των δολοφονηθέντων Αρμενίων, αν λάβει κανείς υπόψη του τα πληθυσμιακά μεγέθη των δύο εθνοτικών ομάδων.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

giorgis@massavetas.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου