Ο «ντελικανής» που επιτίθεται στον «σακάτη»

ο-ντελικανής-που-επιτίθεται-στον-σ-536258

Ας ξεκινήσουμε με λίγη γλωσσολογία. Οι λέξεις ντελικανής και σακάτης είναι αμφότερες τουρκικής προελεύσεως.

*** Το ντελικανής προέρχεται από τη σύνθεση των τουρκικών λέξεων deli, που σημαίνει τρελός και kan, που σημαίνει αίμα. Χρησιμοποιείται στην κρητική διάλεκτο ως ένας ιδιωματισμός, με τον οποίο περιγράφεται ο παλικαράς, ο αψίκορος, αυτός που βράζει το αίμα του τόσο, ώστε να μπορεί να κάνει κάτι, που για τους άλλους θεωρείται τρέλα. Εχει δηλαδή τρελό αίμα.

*** Η λέξη σακάτης είναι αυτούσια η τουρκική λέξη sakat, με την προσθήκη της ελληνικής κατάληξης των πρωτοκλίτων σε –ης. Και περιγράφει τα άτομα με, εμφανή συνήθως, σωματική αναπηρία. Το ορθόν, δηλαδή, στην ελληνική γλώσσα είναι η χρήση της λέξης ανάπηρος, είτε από παθολογικά αίτια, είτε ως συνέπεια τραυματισμού και ατυχήματος. Ενώ τις τελευταίες δεκαετίες αντί των όρων σακάτης και ανάπηρος χρησιμοποιούμε την περίφραση άτομο με ειδικές ανάγκες, εν συντομία ΑΜΕΑ.

Αυτή η κυβέρνηση έχει τον «ντελικανή», τον παλικαρά της, που «βράζει το αίμα του» και εκδηλώνεται αναλόγως, στο πρόσωπο του αναπληρωτή υπουργού, Υγείας μάλιστα, Παύλου Πολάκη. Που είναι τόσο ντελικανής, ώστε να επιτίθεται σε ένα ΑΜΕΑ.

Η Νέα Δημοκρατία επέλεξε να συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιό της για τις ευρωεκλογές ένα ΑΜΕΑ, τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο, χτυπημένο από 14 μηνών από νωτιαία μυοπάθεια. Τον γνωρίσαμε πριν μερικά χρόνια, όταν παρήλαυνε με το αναπηρικό αμαξίδιό του ως σημαιοφόρος του σχολείου του, επειδή ήταν αριστούχος. Οπως ως αριστούχος αποφοίτησε εν συνεχεία από την Ιατρική Σχολή, από όπου απέκτησε και μεταπτυχιακό. Και σήμερα εργάζεται ως επιμελητής β΄ σε δημόσιο νοσοκομείο. Οπου προσελήφθη, με βάση νόμο που ψήφισε αυτή η κυβέρνηση. Οπερ κατά τον Πολάκη είναι …ταπεινωτικό.

Το πρόβλημα, για τον δημόσιο βίο και τα ήθη μας, δεν είναι το νταηλίκι του Πολάκη κατά του Κυμπουρόπουλου, στο στιλάκι «αν είσαι άντρας δεν έπρεπε να δεχθείς τον διορισμό». Αλλά το ότι ο πρωθυπουργός της χώρας εμφανίζεται να ταυτίζεται απολύτως μαζί του. Να τον καλύπτει τόσο, ώστε απαντώντας στην πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας να καταθέσει εναντίον του πρόταση μομφής, να …απειλεί ότι θα μετατρέψει την ψηφοφορία σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση.

Πλήρης εξευτελισμός. Αυτοί είμαστε. Πολάκηδες. Ολοι μας. Και όποιος, από τους «ναι σε όλα», τολμά, ας μην ψηφίσει. Τ’ ακούς Νίκο Φίλη;

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

giorgis@massavetas.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου