Σκίζουμε τη …Βενεζουέλα στη μιζέρια!!!

σκίζουμε-τη-βενεζουέλα-στη-μιζέρια-543155

Οι πολιτικοί μας ηγέτες, σημερινοί και προηγούμενοι, μπορούν να είναι υπερήφανοι για ένα «επίτευγμα», που τους ανήκει, όχι βεβαίως εξ αδιαιρέτου, αλλά με ειδικά ποσοστά «ιδιοκτησίας» για κάθε ένα από τα κόμματα, τα οποία μας κυβέρνησαν και μας κυβερνούν. Το ότι δηλαδή η οικονομία της πατρίδας μας κατατάσσεται, για μια ακόμη χρονιά, στις πιο μίζερες, στις πιο «δυστυχείς οικονομίες» του πλανήτη.

Κάθε χρόνο το διεθνές πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων και μελετών Bloomberg παρουσιάζει έναν πίνακα με τις πιο δυστυχείς και μίζερες οικονομίες. Αξιολογώντας στοιχεία, όπως η πορεία του πληθωρισμού, ο δείκτης ανεργίας και η αγοραστική δύναμη των πολιτών κάθε χώρας. Στη φετινή κατάταξη καταγράφονται συνολικώς 62 χώρες. Με την Ελλάδα να κατέχει σταθερώς, όπως και πέρυσι, την πέμπτη θέση στο βάθρο των πρωταθλητών της μιζέριας. Με τη Βενεζουέλα του «συντρόφου» Μαδούρο να …στέφεται πρωταθλήτρια, ενώ το …ασημένιο μετάλλιο κατακτά η Αργεντινή, που ξανάπεσε στα δίχτυα του ΔΝΤ και το χάλκινο η Νότια Αφρική.

Μπορούμε όμως να είμαστε εθνικώς υπερήφανοι. Διότι εκτός από τη Βενεζουέλα, σκίζουμε και την Τουρκία του σουλτάνου Ταγίπ Ερντογάν, όπου το εθνικό νόμισμα, η τουρκική λίρα, κατρακυλά συνεχώς. Αφού η Τουρκία αναδεικνύεται σε τέταρτη πιο μίζερη οικονομία του πλανήτη, ενώ εμείς ακλουθούμε στην πέμπτη θέση, δεν είναι αυτό αρκετός λόγος για να πανηγυρίζουμε;

Βάλτε αυτά τα στοιχεία απέναντι στο κυβερνητικό αφήγημα, κατά το οποίο η οικονομία μας θα «πετάξει», ώστε να μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας για το πού ακριβώς βρισκόμαστε. Και, τοιουτοτρόπως, να μπορείτε να αξιολογήσετε το κατά πόσο είναι ειλικρινείς οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί για την πραγματική μας κατάσταση.

Αν τέτοια δεδομένα προβάλλονταν κατά την περίοδο, που οι σημερινοί εξουσιαστές βρίσκονταν ακόμη στα έδρανα της αντιπολίτευσης, όλα τα όργανα πολιτικής προπαγάνδας τους θα τα είχαν υψώσει σαν λάβαρα για να κατακεραυνώσουν τους αντιπάλους τους. Τώρα δεν θα τα βρείτε ούτε σε …μονόστηλο στα φίλια προς τον Τσίπρα έντυπα. Πόσο μάλλον στα …ανεξάρτητα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά προγράμματα της ΕΡΤ.

Ε, αφού ο Μαδούρο είναι σύντροφος και το Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα, που κυβερνά τη Βενεζουέλα είναι «αδελφό κόμμα», να μην τους αφήσουμε να νιώθουν μοναξιά στο βάθρο της μιζέριας.

Πού βρισκόμαστε; Στην παράφραση ενός ποδοσφαιρικού συνθήματος: «Εκεί, εκεί, στη Β΄ …διεθνή, με τη Βενεζουέλα και με την Αφρική».

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

giorgis@massavetas.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου