Τώρα σκάνε τα «σκάνδαλα» στα χέρια τους

τώρα-σκάνε-τα-σκάνδαλα-στα-χέρια-του-555566

Ας το ξαναπούμε άλλη μια φορά. Σκάνδαλο Novartis ασφαλώς και υπάρχει. Πρόκειται για την τακτική, και αυτής και πολλών άλλων φαρμακευτικών εταιρειών, να «λαδώνουν» πρόσωπα, προκειμένου να εξασφαλίζουν ότι δημόσιες υπηρεσίες υγείας θα προμηθεύονται τα φάρμακά τους υπερτιμολογημένα. Κοινώς με «καπέλο». Είναι ένα σκάνδαλο διεθνές, για την αποκάλυψη του οποίου εργάστηκαν επιμόνως αμερικανικές υπηρεσίες. Διότι η ελβετική Novartis, με το σύστημά της, έκοβε το «ψωμί» αμερικανικών φαρμακευτικών εταιρειών.

Εγιναν λοιπόν εξονυχιστικές έρευνες από εξειδικευμένες αμερικανικές υπηρεσίες σε πολλές χώρες. Βρέθηκαν πολλά «λαδώματα» και πολλοί «λαδωμένοι», αλλά σε καμία περίπτωση δεν βρέθηκε να έχει χρηματισθεί κάποιος πολιτικός. Δεν χρειάσθηκε να τα «ρίξει» σε πολιτικούς, που θα ήταν και ακριβότεροι, αφού έκανε άριστα τη δουλειά της με γιατρούς και διοικητικά στελέχη υπηρεσιών υγείας. Λέτε, κατ’ εξαίρεση, εδώ στο Ελλαδιστάν να βρήκε τόσες …ηθικές αντιστάσεις, στα κατωτέρα επίπεδα, και δη στον χώρο όπου ανθούν τα «φακελάκια», ώστε να χρειάσθηκε να «λαδώσει» δύο πρώην πρωθυπουργούς και οκτώ υπουργούς;

Η συριζέικη εκδοχή του σκανδάλου Novartis ήταν μια κακοστημένη, από το «σύστημα Παπαγγελόπουλου» και τον …λόχο υποστήριξης των Πολάκη – Βαξεβάνη, πολιτική σκευωρία, που τώρα ξεφουσκώνει από μέρα σε μέρα. Με τους φακέλους για τέσσερις από τους πολιτικούς, που έθεσε υπό κατηγορία η κυβέρνηση, να τίθενται ήδη στο αρχείο. Για τους άλλους πέντε να αναμένεται, εντός των ημερών, ανάλογη απόφαση. Ενώ, για τα προσχήματα παραμένει υπό καθεστώς πιθανής παραπομπής ο Λοβέρδος. Οχι επειδή του βρήκαν κάποιον χρηματισμό. Οχι επειδή έχουν κάποια απόδειξη. Αλλά με την …ένδειξη ότι επί υπουργίας του ανατιμήθηκαν τα φάρμακα.

Αλλα δεν ήταν μόνον αυτό το «μέγα πολιτικό σκάνδαλο». Το σύστημα Παπαγγελόπουλου -Θάνου και Σία παρήγγειλε, μέσω της προέδρου της Αρχής για το «μαύρο χρήμα», και έρευνα για μέγα σκάνδαλο χρηματισμού του Σημίτη. Που μπήκε και αυτή στο αρχείο. Διότι αποδείχθηκε …πατάτα.

Είχα στη στήλη της 16ης Νοεμβρίου γράψει: «Αν διαψευσθώ, στην πεποίθησή μου ότι ο συγκεκριμένος πολιτικός, που έδωσε μαθήματα ήθους, επιστρέφοντας τον μισθό του ως καθηγητού του Παντείου Πανεπιστημίου, είναι απολύτως καθαρός, θα τερματίσω τη δημοσιογραφική μου σταδιοδρομία αδόξως. Αποδεχόμενος ότι δεν έχω πια την ικανότητα μιας εύστοχης διαίσθησης και εκτίμησης των πραγμάτων».

Ποντάρισα στα σίγουρα. Οταν βάζεις στοίχημα απέναντι στο …ηθικό πλεονέκτημα Παπαγγελόπουλων και Πολάκηδων, είναι σαν να …κλέβεις εκκλησία.

Γ.Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου