Πότε και ποιος θα τα ελέγξει;

πότε-και-ποιος-θα-τα-ελέγξει-614085

Με αφορμή το δάνειο Πολάκη από την ελεγχόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ Τράπεζα Αττικής, βγήκαν στον αέρα και τα δάνεια πολιτικών της απέναντι όχθης. Οπως τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που έχουν δανεισθεί ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης και η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Μαρία Σπυράκη.

Δέχομαι ότι όλα έχουν γίνει νομοτύπως. Αλλά μου μένει το ερώτημα. Πώς γίνεται όταν η κυρία που ασχολείται με μεταποιήσεις ενδυμάτων, στη γειτονιά μου, ζητά ένα μικρό δάνειο, δώδεκα χιλιάδων, για να αγοράσει καινούργιο εξοπλισμό, να εισπράττει την πλήρη άρνηση, επειδή δεν έχει ακίνητο να υποθηκεύσει, ενώ για τους πολιτικούς ανοίγουν το πουγκί τους για εκατοσταριές χιλιάδες, με τόση ευκολία; Και δεν είναι μόνον τα μεμονωμένα πρόσωπα, αλλά και τα κόμματα. Με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ να χρειάζονται …πολλές ζωές για να εξοφλήσουν τα οφειλόμενα, παρά τις χαριστικές ρυθμίσεις που έχουν γίνει.

Πέρα όμως από τα δάνεια, είναι και το μαύρο χρήμα. Στο οποίο έχουν εθισθεί κόμματα και πολιτευτές. Και η διακίνηση του οποίου αναδεικνύεται γλαφυρότατα στη διάρκεια της δίκης του Θεόδωρου Τσουκάτου. Με τον ίδιο να αποκαλύπτει ότι μόνο κατά τις εκλογές του 2000 το ΠΑΣΟΚ έλαβε «χορηγίες» από επιχειρηματίες, κάτω από το τραπέζι, ύψους 16 δισεκατομμυρίων δραχμών. Περίπου σαράντα επτά εκατομμύρια σημερινό χρήμα.

Από όσα έχω ζήσει, κρίνω ότι ο άνθρωπος δεν λέει ψέματα. Θυμάμαι, όταν έβγαλα την πρώτη δωρεάν εφημερίδα, κατά τις εκλογές του 2000, κανένα κόμμα εξουσίας δεν ήθελε τιμολόγιο για τις διαφημίσεις. Και όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές. Γιατί βεβαίως έκαναν ψευδείς δηλώσεις δαπανών. Ηταν τόσο προκλητικό όλο αυτό που ζούσα, ώστε μου έμεινε χαραγμένη στη μνήμη μια και μόνη λαμπρή εξαίρεση άψογης νομιμότητας. Ο αείμνηστος Αναστάσης Πεπονής.

Μαύρο χρήμα εισέπρατταν, έτσι ήθελαν και να πληρώνουν. Για να πληρωθούμε τις καταχωρήσεις του ΠΑΣΟΚ, ο τότε «στρατηγός» Τσουκάτος, μας έστειλε σε ένα …παραμάγαζο, εκτός των γραφείων του Κινήματος, στην περιοχή των Εξαρχείων. Οπου απλώς υπογράφαμε σε ένα …τετράδιο ότι λάβαμε το άλφα ποσόν. Μετά τις εκλογές, αναγκάστηκα να τηλεφωνώ στα δύο κόμματα και να απειλώ ότι θα τους …ξεφωνίσω, για να υποχρεωθούν, επιτέλους, να αποδεχθούν την έκδοση τιμολογίου.

Σιγά μην ψηφίσουν, τώρα με την αναθεώρηση του Συντάγματος, τη δημιουργία ανεξάρτητης αρχής που θα ελέγχει τα οικονομικά κομμάτων και πολιτευτών.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

giorgis@massavetas.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου