Φύλα με Κύριε από τέτοιους «αριστερούς»

φύλα-με-κύριε-από-τέτοιους-αριστερού-621980

Για να κατανοήσουμε τα όσα ζούμε σήμερα, είναι ανάγκη να διασκευάσουμε τη ρήση του Βίκτωρος Ουγκό «Θεέ μου φύλαγέ με από τους φίλους μου, γιατί τους εχθρούς μου τους γνωρίζω». Σήμερα ισχύει πια το «Θεέ μου φύλαγέ με από τους …προστάτες του λαού «αριστερούς», γιατί οι …εχθροί του λαού με προστάτευαν καλύτερα».

Οσο μας κυβερνούσαν οι «υπηρέτες του κεφαλαίου», κάθε χρόνο, με μια υπουργική απόφαση, απαγορεύονταν γενικώς οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας όλων των Ελλήνων. Υστερα ήλθε η κρίση. Και ήλθαν στην εξουσία οι σοσιαλιστές του Γιώργου Παπανδρέου. Οι οποίοι, το 2010, κατήργησαν αυτό το καθεστώς της γενικευμένης προστασίας της πρώτης κατοικίας και το αντικατέστησαν με τον περίφημο νόμο Κατσέλη, που καθιέρωνε πια την προστασία υπό προϋποθέσεις.

Ως το 2015, που ανέλαβαν τη διακυβέρνηση της χώρας οι «αριστεροί» του Τσίπρα, αγκαλιά με τους ακροδεξιούς του Καμμένου, ίσχυε η προστασία της πρώτης κατοικίας, εφόσον η αξία της δεν ξεπερνούσε τις 250.000 ευρώ. Οι «αριστεροί» κατέβασαν αυτό το όριο στις 180.000. Και τώρα το ξανακατεβάζουν. Γύρω στις 120.000, κατά τα όσα διέρρευσαν μετά τη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους τραπεζίτες. Οπερ σημαίνει, πρακτικώς, ότι χιλιάδες άνθρωποι, που χρωστούν στις τράπεζες, θα βιώσουν την αγριότητα της αρπαγής του σπιτιού τους από τα «κοράκια».

Θα ζήσουμε άγριες καταστάσεις. Γνωρίζω μια ανάπηρη γυναίκα, με μοναδικό εισόδημα μια μικρή σύνταξη από τον μακαρίτη σύζυγό της, που έχει κληρονομήσει από τους γονείς της ένα διαμέρισμα, εκτιμωμένης αντικειμενικής αξίας 176.000 ευρώ. Θα βρεθεί στον δρόμο. Διότι θα είναι αδύνατο να αποπληρώσει ένα δάνειο του μακαρίτη, ύψους, με τις συνεχόμενες επιβαρύνσεις, 67.500 ευρώ, για το οποίο είχε υπογράψει ως εγγυήτρια. Και το οποίο, αν και είχε ληφθεί για τη στήριξη της βιοτεχνίας υποδημάτων του συζύγου, είχε χαρακτηρισθεί ως «καταναλωτικό».

Υπάρχουν βεβαίως και οι περιπτώσεις των κατά σύστημα «μπαταχτσήδων». Που βολεύονται με την προστασία της πρώτης κατοικίας και δεν πληρώνουν, ενώ τα εισοδήματά τους επαρκούν για μια ρύθμιση του χρέους τους. Αν ήθελαν να αντιμετωπίσουν αυτό το φαινόμενο, αν ήταν πράγματι αριστεροί, θα καθιέρωναν άλλα, εισοδηματικά, κριτήρια και όχι οριζόντια μείωση της προστασίας. Αλλά είναι τόσο «αριστεροί», όσο και ο ..κομμουνιστοφάγος Κουίκ, η σκληρή δεξιά Παπακώστα και οι άλλοι πρόθυμοι Χατζατζάρηδες που τους στηρίζουν.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

giorgis@massavetas.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου