Γιώργος Λαμπράκης: Ο πληθωρισμός απειλεί την κοινωνία και την οικονομία

γιώργος-λαμπράκης-ο-πληθωρισμός-απει-853830

Η εκτίναξη του πληθωρισμού σε σχεδόν διψήφια ποσοστά διαμορφώνει νέα δεδομένα τόσο στην οικονομία, όσο και στην κοινωνία. Ο πληθωρισμός, όταν φτάνει σε ανάλογα επίπεδα, παύει να αποτελεί μια απλή οικονομική παράμετρο. Μετατρέπεται σε ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα, καθώς πλήττει πρώτα και κύρια τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα, αυτά που δύσκολα μπορούν να αντεπεξέλθουν, όταν οι αυξήσεις των τιμών ξεπερνούν το διαθέσιμο εισόδημα.

Κατά συνέπεια, οι οικονομικά αδύναμοι αναγκάζονται να περιορίζουν τις αγορές προϊόντων, που θεωρούνται απαραίτητα. Είναι σαν να γίνεται μια έμμεση αναδιανομή εισοδήματος σε βάρος των εργαζόμενων με χαμηλές απολαβές, που βλέπουν τους μισθούς τους να συρρικνώνονται δραματικά κάθε εβδομάδα.

Παράλληλα, η έκρηξη του πληθωρισμού προκαλεί σοβαρά προβλήματα, συνολικά, στην οικονομία της χώρας, με τις πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Διψήφιος πληθωρισμός σημαίνει ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση του λειτουργικού κόστους, το οποίο μεταφέρεται στη συνέχεια στις τιμές των προϊόντων, που φτάνουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Οταν ξεκίνησε η ξέφρενη πορεία του πληθωρισμού, υπήρχαν ορισμένες αισιόδοξες εκτιμήσεις, ότι μπορεί να είναι ένα συγκυριακό φαινόμενο, που προκάλεσαν έκτακτες καταστάσεις, όπως τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, λόγω πανδημικής κρίσης και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Δυστυχώς, οι εξελίξεις αποδεικνύουν ότι ο πληθωρισμός ήρθε για να μείνει και όλα δείχνουν ότι βιώνουμε το φαινόμενο του στασιμοπληθωρισμού.

Τι σημαίνει αυτό; Οτι τώρα είναι η ώρα για τη λήψη δραστικών μέτρων. Τα συγκεκριμένα μέτρα δεν πρέπει να οδηγήσουν σε επιβράδυνση της οικονομίας και κατά συνέπεια σε αύξηση της ανεργίας, προκειμένου να υποχωρήσει ο πληθωρισμός. Η ελληνική κοινωνία, που βίωσε απερίγραπτες καταστάσεις από την έκρηξη της ανεργίας κατά την περίοδο των μνημονίων, δεν αντέχει να ζήσει ξανά το ίδιο δράμα.

Απαιτείται, λοιπόν, μια ευρύτερη κοινωνική και πολιτική συνεννόηση για τα μέτρα, που πρέπει να ληφθούν, ώστε να μη ζήσουμε και πάλι μια νέα οικονομική κρίση. Τα μέτρα μπορεί να ξεκινούν από δραστικές παρεμβάσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου και να φτάνουν έως κάποιες ευρύτερες συμφωνίες με τους παράγοντες της αγοράς για τη συγκράτηση της ανοδικής πορείας βασικών αγαθών. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, το πρόβλημα θα συνεχίσει να γιγαντώνεται και τα αδιέξοδα της κοινωνίας θα γίνουν αδιανόητα…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου