Γιώργος Λαμπράκης: Συνθήκες ασφυκτικής πολιτικής πίεσης

γιώργος-λαμπράκης-συνθήκες-ασφυκτικ-882342

Η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί τα σοβαρά προβλήματα, που προκαλεί η ενεργειακή κρίση στην πραγματική οικονομία και στα νοικοκυριά, ενώ μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και η κοινωνία δεν κρύβει τη δυσφορία της για τις επιπτώσεις στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς από τις εξωφρενικές αυξήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς για την «έκρηξη» στις τιμές των καυσίμων.

Το κλίμα προκαλεί συνθήκες τεράστιας πολιτικής πίεσης και επιβάλλει την ανάγκη εφαρμογής μέτρων, που από τη μια θα δώσουν ανάσες στους πολίτες και από την άλλη θα εξασφαλίσουν στην κυβέρνηση πολύτιμο πολιτικό χρόνο, έτσι ώστε να ανασυνταχθεί ενόψει των ερχόμενων βουλευτικών εκλογών και παράλληλα να ξεφύγει από το ασφυκτικό πρέσινγκ της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι πολιτικές και οικονομικές συνθήκες επιβάλλουν την ταχεία λήψη αποφάσεων, που θα αλλάξουν τους όρους του παιχνιδιού και θα αντιστρέψουν το κλίμα στις τάξεις της κοινωνίας. Το μόνο σίγουρο είναι πως απαιτούνται λύσεις, προκειμένου οι πολίτες να απαλλαγούν από τον βραχνά των ανεξέλεγκτων ανατιμήσεων στην ενέργεια.

Ο πρωθυπουργός δίνει συνεχώς εντολές στα κυβερνητικά στελέχη για «σκληρή δουλειά» στο χρονικό διάστημα, που μεσολαβεί μέχρι να στηθούν πρόωρες κάλπες. Κύριο μέλημα του Μεγάρου Μαξίμου είναι η προώθηση νομοθετημάτων, με βάση το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ, ανεξάρτητα από τη συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η διαχείριση των προβλημάτων της καθημερινότητας παραμένει στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας, τόσο γιατί το επιβάλλουν οι συνθήκες, όσο και εξαιτίας της ασφυκτικής πίεσης, που ασκεί η αντιπολίτευση. Το κέντρο βάρους των πολιτικών αποφάσεων επικεντρώνεται στο μέτωπο της ακρίβειας, με τους πολίτες να ζητούν ουσιαστικές λύσεις και την αξιωματική αντιπολίτευση να προκαλεί σκηνικό ακραίας πολιτικής πόλωσης, έτσι ώστε να στριμώξει ακόμη πιο πολύ την κυβέρνηση και να μειώσει κι άλλο τη δημοσκοπική της διαφορά από τη ΝΔ.

Το πακέτο των μέτρων, που αναμένεται να εφαρμοστεί για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ενώ το κύμα των ανατιμήσεων στην ενέργεια συνεχίζει να σαρώνει την αγορά, μπορεί να αποδειχθεί κομβικό για την κυβέρνηση, η οποία δέχεται ασφυκτική πίεση από την κοινή γνώμη και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Οι άνθρωποι της αγοράς και οι καταναλωτές, που υποδέχθηκαν με ικανοποίηση τα μέτρα στήριξης, αναμένουν την υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδιασμού, μήπως και γίνουν διαχειρίσιμες οι επιβαρύνσεις από το ράλι των ανατιμήσεων στο ενεργειακό κόστος. Πέραν της ικανοποίησης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην κυβέρνηση χρεώνεται καθυστέρηση ως προς την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στη λαίλαπα των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς και απροθυμία ως προς τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για τη μείωση των τιμών στα καύσιμα.

Σε κάθε περίπτωση, τα κυβερνητικά μέτρα για τους υπέρογκους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και αποτυπώνεται ήδη στις μετρήσεις της κοινής γνώμης. Πρόκειται ίσως για το μοναδικό αισιόδοξο στοιχείο για τη ΝΔ, που είχε αρχίσει να εισπράττει τη δυσφορία του κόσμου και να βλέπει τη διψήφια δημοσκοπική της διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ να «ψαλιδίζεται».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου