Καμπανάκι για την πραγματική οικονομία

καμπανάκι-για-την-πραγματική-οικονομ-851206

Η κατάσταση στην εμπορική αγορά του Βόλου, όπως αποτυπώνεται στην πρόσφατη έρευνα του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου, είναι οριακή, χωρίς ίχνος υπερβολής. Δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημικής κρίσης του κορονοϊού, η πραγματική οικονομία συνεχίζει να δέχεται απανωτά χτυπήματα εξαιτίας των μέτρων, που λαμβάνονται για να αποτραπεί η διασπορά της νόσου, καθώς και λόγω της δικαιολογημένης ανησυχίας των καταναλωτών, οι οποίοι έχουν περιορίσει τις αγορές τους σε σημαντικό βαθμό, όχι μόνο γιατί τους φοβίζει ο κορονοϊός, αλλά κυρίως διότι έχει γενικευτεί στις τάξεις τους ισχυρό αίσθημα ανασφάλειας για την επόμενη μέρα.

Οι συνεχείς μεταλλάξεις της νόσου και η επιμονή των σκληρών δεικτών της πανδημίας δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού, ούτε επιτρέπουν να διαμορφωθεί κλίμα σταθερότητας στην κοινωνία και την οικονομία. Το απρόοπτο και το αναπάντεχο έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας από τον Φεβρουάριο του 2020 μέχρι σήμερα και αυτό που αποκαλούσαμε κανονικότητα, πριν την επέλαση της πανδημίας, εξαρτάται πλέον και διαμορφώνεται από τους επιδημιολογικούς δείκτες και τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Η αγορά, που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας, υφίσταται από τη δική της πλευρά τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης και παλεύει να κρατά το κεφάλι της έξω από το νερό, σχεδόν δύο χρόνια τώρα.

Το γεγονός ότι στην πρόσφατη έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου προκύπτει ποσοστό ερωτηθέντων κοντά στο 30%, που δηλώνει ότι είναι πιθανό να κατεβάσει ρολά το 2022, επιβεβαιώνει τη γενικότερη ζοφερή εκτίμηση για την πραγματική οικονομία, η οποία μπορεί να άντεξε τα συνεχόμενα lock down, μπορεί να διατήρησε τις θέσεις εργασίας, μπορεί να συνέχισε να καλύπτει τις ανάγκες των καταναλωτών, έστω και υπό πρωτόγνωρες συνθήκες, όπως το click away, ωστόσο ήταν το προηγούμενο χρονικό διάστημα σε ισχύ μέτρα στήριξης των επαγγελματιών, που απέτρεψαν πιθανό κύμα λουκέτων.

Μόλις σταμάτησε η εφαρμογή των μέτρων, φάνηκαν οι πραγματικές συνέπειες στην αγορά από την παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας. Φάνηκε επίσης η απουσία ρεαλιστικού σχεδίου διάσωσης της πραγματικής οικονομίας, που αν καταρρεύσει, θα καταρρεύσουν μαζί της οι δείκτες της απασχόλησης και θα πληγούν καίρια τα κρατικά έσοδα.

Η εικόνα στην εμπορική αγορά του Βόλου, με τους μισούς και πλέον καταστηματάρχες να δηλώνουν ότι δεν μπορούν να αντεπεξέρχονται στις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, με το 55% να εκτιμά ότι οι πωλήσεις την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς κυμάνθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα από την αντίστοιχη περίοδο το 2019, που ήταν το χειρότερο την τελευταία δεκαετία και με το 30% να θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο λουκέτου τη νέα χρονιά, είναι ενδεικτική της γενικότερης κατάστασης στο λιανεμπόριο της χώρας. Την ίδια στιγμή, παραμένουν ζητούμενα το πώς, πότε και αν θα αντιδράσει, τελικά, η κυβέρνηση στον διαφαινόμενο οικονομικό «Αρμαγγεδώνα», που απειλεί την αγορά και κατά συνέπεια το σύνολο της πραγματικής και εθνικής οικονομίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου