Κυβερνητική βαρυχειμωνιά

κυβερνητική-βαρυχειμωνιά-851206

Ισχυρό, ίσως και ανεπανόρθωτο πλήγμα υπέστη η κυβερνητική εικόνα από τη χαοτική κατάσταση, η οποία πρόεκυψε στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Ελπίδα». Το κυβερνητικό αφήγημα περί επιτελικού κράτους κατέρρευσε οριστικά και αμετάκλητα υπό το βάρος του χιονιού, που σκέπασε την Αττική Οδό και τους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πόσο ανοχύρωτο παραμένει το κράτος, ανεξαρτήτως ενοίκου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι ανακοινώσεις, οι δηλώσεις και οι διαβεβαιώσεις περί ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει ένα κύμα κακοκαιρίας, όπως αυτά που προκύπτουν με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα τα τελευταία χρόνια, δεν ήταν τίποτα άλλο παρά λόγια του αέρα, όπως αυτά που ακούγαμε επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και επί όλων ανεξαιρέτως των προκατόχων της πρώτης αριστερής κυβέρνησης. Μόνο που τότε η μανία των καιρικών φαινομένων δεν ήταν τόσο έντονη, ούτε τα σφοδρά κύματα κακοκαιρίας επαναλαμβάνονταν όλο και πιο συχνά.

Τα δεδομένα έχουν πλέον αλλάξει και ο κρατικός μηχανισμός πρέπει να προσαρμοστεί, για να μη θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές σε παγωμένο αυτοκινητόδρομο. Για να σταματήσουν να ταλαιπωρούνται άνθρωποι για ολόκληρα 24ωρα, είτε επειδή κατέρρευσε το δίκτυο της ΔΕΗ, είτε γιατί έπεσαν 10 εκατοστά χιόνι στην εθνική οδό.

Το φιάσκο του υποτιθέμενου κυβερνητικού σχεδίου, ώστε να αντιμετωπιστούν έκτακτες καταστάσεις από την πρόσφατη κακοκαιρία, έρχεται να προστεθεί στη δυσφορία του κόσμου για τη διαχείριση της πανδημίας και την άμβλυνση των επιπτώσεων στα νοικοκυριά από το κύμα ανατιμήσεων στην ενέργεια και σε μια σειρά βασικών καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών.

Ηδη αποτυπώνονται στις δημοσκοπήσεις η δυσαρέσκεια και οι αρνητικές γνώμες των πολιτών για την κυβέρνηση, που βλέπει πλέον την εικόνα της να τσαλακώνεται επανειλημμένα και το αφήγημα περί της οργάνωσης του κράτους σε ευρωπαϊκά πρότυπα και της ετοιμότητας στην αντιμετώπιση προβλημάτων είτε από τις φωτιές, είτε από τις πλημμύρες, είτε από τις χιονοπτώσεις να καταρρέει με πάταγο, όπως συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις.

Τις ίδιες, ακριβώς, παθογένειες, που χαρακτήριζαν τις προηγούμενες κυβερνήσεις, εμφανίζει και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που εκτός των άλλων μιμείται τους προκατόχους της και σε ένα ακόμη πεδίο, αυτό της μη απόδοσης ευθυνών στους αρμόδιους υπουργούς, που σε οποιαδήποτε οργανωμένη χώρα θα είχαν απομακρυνθεί από τα κυβερνητικά τους χαρτοφυλάκια, προτού καθαριστούν οι παγωμένοι δρόμοι.

Εδώ όμως είναι Ελλάδα, η χώρα που χαρακτηρίζεται για την ανεπάρκεια του πολιτικού της προσωπικού και τη μνήμη χρυσόψαρου των ψηφοφόρων της. Πρόκειται για τον ιδανικό συνδυασμό της συνολικής αποτυχίας και της πανηγυρικής διάψευσης των προσδοκιών. Για το πολιτικό προσωπικό της χώρας μας κάθε κύμα κακοκαιρίας αφαιρεί ακόμη περισσότερη αξιοπιστία από την πληγωμένη εικόνα του, ενώ για τους πολίτες αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει «Ελπίδα».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου