Περιορισμένες δυνατότητες

περιορισμένες-δυνατότητες-851206

Το σχέδιο, που εφαρμόζεται στα νοσοκομεία περιοχών με ανησυχητική επιδημιολογική εικόνα, όπως η Μαγνησία, προφανώς δεν είναι αρκετό για να αντιμετωπίζεται το νέο πανδημικό κύμα, το οποίο εξακολουθεί να ασκεί ασφυκτική πίεση στο σύστημα υγείας. Αν δεν βελτιωθούν οι σκληροί της δείκτες της πανδημίας, η ενεργοποίηση των ιδιωτικών δομών υγείας, προκειμένου να παραμένει υπό έλεγχο η κατάσταση με τις νοσηλείες, δεν θα είναι αρκετή.

Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των ειδικών για νόσηση των περισσότερων ανεμβολίαστων από τον κορονοϊό μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο και για την ανάγκη νοσηλείας ποσοστού 10% με 15%, στη Μαγνησία με το 35% του γενικού ποσοστού να μην έχει κάνει το εμβόλιο, προκύπτει εφιαλτικός αριθμός πιθανών νοσηλειών, που σε καμία περίπτωση δεν θα μπορεί να διαχειρίζεται το Αχιλλοπούλειο.

Οι δομές για τους ασθενείς με covid, που λειτουργούν στο νοσοκομείο, συνεχίζουν να επιβαρύνονται σε καθημερινή βάση. Στη ΜΕΘ κορονοϊού οι κλίνες παραμένουν σχεδόν γεμάτες. Αν δεν βελτιωθεί η επιδημιολογική εικόνα του νομού και δεν αυξηθεί το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, είναι θέμα χρόνου να επιδεινωθεί περαιτέρω η κατάσταση με τις νοσηλείες και τα βαριά περιστατικά, που χρήζουν διασωλήνωσης.

Οι δυνατότητες του νοσοκομείου και οι αντοχές του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού είναι δεδομένες. Τα ίδια πρόσωπα προσπαθούν τα τελευταία δύο χρόνια να διαχειρίζονται την πανδημία. Μάλιστα, από τον περασμένο Σεπτέμβριο το δυναμικό του Αχιλλοπουλείου έχει μειωθεί κατά 60 άτομα, χωρίς να έχουν καλυφθεί μέχρι στιγμής τα περισσότερα από τα κενά, κυρίως σε ό,τι αφορά στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό πρώτης γραμμής.

Η άρνηση όσων τέθηκαν σε αναστολή εργασίας να εμβολιαστούν και να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους, ενισχύοντας έτσι το νοσοκομείο σε κρίσιμη συγκυρία, λειτουργεί σαν καταλύτης για τις δυνατότητες του τοπικού νοσηλευτικού ιδρύματος, τη στιγμή που η πίεση στις κλινικές κορονοϊού και στη ΜΕΘ covid παραμένει ασφυκτική.

Οι ιδιωτικές δομές υγείας, που μπήκαν στην εξίσωση, δεν διαθέτουν ούτε την εμπειρία, ούτε τις δυνατότητες να διαχειρίζονται βαριά περιστατικά ασθενών με κορονοϊό. Μπορούν να αναλάβουν τα non covid περιστατικά και πάλι όμως οι δυνατότητές τους είναι περιορισμένες, ενώ οι τοπικές ιδιωτικές δομές υγείας δεν διαθέτουν ούτε μία κλίνη ΜΕΘ.

Την ίδια στιγμή, ο ρυθμός του εμβολιασμού εξακολουθεί να μη συμβαδίζει με την κρισιμότητα των περιστάσεων και οι δεκάδες χιλιάδες Μαγνησιώτες, που συνεχίζουν να αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο, βρίσκονται εκτεθειμένοι όχι μόνο εξαιτίας του νέου πανδημικού κύματος, αλλά και λόγω της δεδομένης αδυναμίας του συστήματος υγείας να αντιμετωπίζει πιθανή «έκρηξη» των νοσηλειών. Ακόμη και στην ηλικιακή ομάδα άνω των 60, που προβλέπεται χρηματικό πρόστιμο για τους ανεμβολίαστους, υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι αγνοούν την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και προτιμούν να πληρώνουν κάθε μήνα 100 ευρώ, παρά να πράξουν το αυτονόητο…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου