Το plan b στα μέτρα για να αποφύγουμε το lock down

το-plan-b-στα-μέτρα-για-να-αποφύγουμε-το-lock-down-851206

Να οδηγήσει την κοινωνία και την αγορά σε ανοιχτά Χριστούγεννα με το ισχύον μείγμα μέτρων είναι ο στόχος της κυβέρνησης. Ωστόσο, ο φόβος δυσάρεστων ανατροπών, εξαιτίας της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού, είναι υπαρκτός, όπως και το ενδεχόμενο νέων παρεμβάσεων, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας.

Η πρωθυπουργική γραμμή, ότι η «χώρα δεν ξανακλείνει», είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρη, με το σύνολο των κυβερνητικών στελεχών να αποκλείει μετ’ επιτάσεως οριζόντιες και καθολικές απαγορεύσεις. Για τη διατήρηση της κρίσιμης ισορροπίας μεταξύ ανοιχτής οικονομίας και προστασίας της δημόσιας υγείας το Μαξίμου έχει το βλέμμα στραμμένο στη στάση των μη εμβολιασμένων και των πολιτών άνω των 60 ετών, ενώ ταυτόχρονα καταγράφει όσα συμβαίνουν στην υπόλοιπη Ευρώπη, μετά τα νέα αυστηρότερα μέτρα κατά της πανδημίας.

Το πλήρες μπλόκο στην καθημερινότητα των ανεμβολίαστων, εφόσον συνεχιστεί η διασπορά και πιεστεί ακόμη περισσότερο το ΕΣΥ, είναι μέτρο, που παραμένει υπό σκέψη. Οσο και αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξόρκιζε το μοντέλο της Αυστρίας, η οποία τελικά επανέφερε στην Ευρώπη τα lock down, τα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους και έχουν συζητηθεί και παραμένουν στο τραπέζι. «Υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας, αλλά το ΕΣΥ αντέχει», τονίζουν τα κυβερνητικά στελέχη, εμμένοντας στο πλαίσιο των μέτρων που τέθηκε ήδη σε ισχύ.

Παρ’ ότι το lock down είναι σενάριο, που ξορκίζει και η επιστημονική κοινότητα, χαρακτηρίζοντάς το ως μέτρο ύστατης ανάγκης με αμφίβολα αποτελέσματα, οι ειδικοί τηρούν στάση αναμονής και προειδοποιούν ότι οι ανατροπές, με τις οποίες μας φέρνει αντιμέτωπους η νέα μετάλλαξη, δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού.

Η νέα εβδομάδα θεωρείται σημαντική ως προς τη σταθεροποίηση της επιδημικής καμπύλης, έστω και σε υψηλά επίπεδα. Από εκεί και πέρα, ξεδιπλώνονται το καλό και το κακό σενάριο, με τους επιδημιολόγους να αγωνιούν ποιο θα επικρατήσει. Το θετικό είναι να σημειωθεί σταδιακή αποκλιμάκωση, ενώ η άσχημη εξέλιξη είναι να καταγραφεί εκτόνωση του κύματος στα τέλη Δεκεμβρίου. Ακόμη και στο καλό σενάριο, η αποσυμπίεση στο ΕΣΥ θα καθυστερεί για τουλάχιστον τρεις ακόμη εβδομάδες. Αρα θα δούμε τα Χριστούγεννα την καμπύλη των διασωληνώσεων και των θανάτων να επιπεδώνεται. Οι εκτιμήσεις μεταφράζονται σε τριψήφιο αριθμό απωλειών καθημερινά.

Ολα αυτά διαμορφώνουν βαριά καθημερινότητα μέχρι και τις γιορτές, χωρίς να αποκλείεται να βρεθεί η κυβέρνηση μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις. Με τα σημερινά δεδομένα, ωστόσο, το ενδεχόμενο νέου lock down δεν πρέπει να θεωρείται πιθανό, τουλάχιστον μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες η επιδημιολογική κατάσταση είναι διαφορετική, ενώ κάποια κράτη κλείνουν τώρα την οικονομία για να μη χαθεί η χειμερινή τουριστική περίοδος. Στη χώρα μας τα κριτήρια είναι διαφορετικά, με τους ειδικούς να προσανατολίζονται σε plan b στοχευμένων μέτρων. Μεταξύ αυτών είναι ο περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης. Επίσης, σε σημεία ακραίου συγχρωτισμού, όπως τα γήπεδα, θα μπορούσε να μειωθεί ο αριθμός των θεατών, ώστε να αποφεύγεται ο κίνδυνος διασποράς.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου