Οι συνταξιούχοι επιλέγουν ξανά τον δρόμο του αγώνα

οι-συνταξιούχοι-επιλέγουν-ξανά-τον-δρ-281956

Του Γιώργου Λαμπράκη

Οι συνταξιούχοι και στη Μαγνησία βιώνουν ακόμη έναν δύσκολο χειμώνα. Ηδη βρίσκονται αντιμέτωποι, όπως το σύνολο των πολιτών, με το σαρωτικό κύμα ακρίβειας, που προκαλεί αλλεπάλληλες ανατιμήσεις σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και κάνει ακόμη πιο δύσκολη την καθημερινότητα όλων. Ωστόσο, οι επιπτώσεις από τις ανατιμήσεις στο κόστος του ρεύματος, στις δαπάνες θέρμανσης και σε όλα σχεδόν τα βασικά είδη διατροφής είναι χειρότερες για τους συνταξιούχους, που έχουν δει τις αποδοχές τους να πετσοκόβονται λόγω μνημονίων και τις υπηρεσίες υγείας και φαρμακευτικής περίθαλψης να υποβαθμίζονται.

Ειδικά για τους χαμηλοσυνταξιούχους διαμορφώνεται ιδιαίτερα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, καθώς οι ανατιμήσεις στην αγορά εξανεμίζουν τις πενιχρές τους συντάξεις και εκμηδενίζουν τις δυνατότητές τους να βοηθούν τα παιδιά και τα εγγόνια τους, που επίσης αντιμετωπίζουν τεράστιες οικονομικές δυσκολίες.

Υπάρχουν περιπτώσεις συνταξιούχων, που βλέπουν τις συντάξεις τους να εξανεμίζονται από το πρώτο κιόλας δεκαήμερο κάθε μήνα, με αποτέλεσμα να στερούνται ακόμη και βασικά αγαθά, μέχρι να πιστωθεί η επόμενη σύνταξη στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Πριν από λίγα χρόνια είχαν καταγραφεί περιπτώσεις χαμηλοσυνταξιούχων, που έπρεπε κάθε μήνα να επιλέγουν ανάμεσα στις δαπάνες για τη θέρμανση στα σπίτια τους και στο κόστος για τα φάρμακά τους. Από τη στιγμή που η σύνταξη δεν επαρκούσε, ώστε να έχουν θέρμανση και παράλληλα να καλύπτουν το μηνιαίο κόστος για τα φάρμακα, που τους είναι απαραίτητα, επέλεγαν να αγοράζουν πετρέλαιο σε βάρος της υγείας τους.

Ο φετινός χειμώνας διαμορφώνει ανάλογες συνθήκες, ώστε να επαναλαμβάνονται ακραίες καταστάσεις, όπως αυτές που βίωσε η ελληνική κοινωνία στα εφιαλτικά χρόνια των μνημονίων. Η μέση σύνταξη στην Ελλάδα παραμένει καθηλωμένη στα 700 ευρώ, η παρεχόμενη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εξακολουθεί να είναι υποβαθμισμένη και σε καμία περίπτωση ανάλογη των εισφορών, που κατέβαλαν οι απόμαχοι της δουλειάς κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου, γεγονός που αυξάνει το μηνιαίο κόστος για φάρμακα και εξετάσεις. Την ίδια στιγμή, οι τιμές βασικών καταναλωτικών αγαθών έχουν εκτοξευθεί, εξαιτίας των ανατιμήσεων στο κόστος ενέργειας.

Τα μέτρα, που εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση, ώστε να προστατεύονται ειδικά οι πλέον ευάλωτοι, θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο αν θα αποδώσουν, καθώς δεν υπάρχουν ούτε οι απαιτούμενοι ελεγκτικοί μηχανισμοί, που θα αποτρέψουν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά, ούτε η διάθεση από πλευράς πολιτείας να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα, έτσι ώστε να ανασάνει οικονομικά ο κόσμος.

Οι συνταξιούχοι, μέσω των συλλογικών τους οργάνων, αποφάσισαν να αντιδράσουν σε όλα αυτά. Η αρχή γίνεται στις 8 Δεκεμβρίου, με τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που προγραμματίζεται στην πλατεία Ελευθερίας, για την κατάσταση στο σύστημα υγείας, εν μέσω πανδημίας. Συνέχεια θα δοθεί στις 14 Δεκεμβρίου, οπότε και διοργανώνεται, στο πλαίσιο πανελλαδικής δράσης, νέα κινητοποίηση ενάντια στο κύμα ακρίβειας. Οι διοργανωτές των συγκεκριμένων κινητοποιήσεων ελπίζουν να ακολουθήσουν το αγωνιστικό παράδειγμα των συνταξιούχων και οι υπόλοιποι. Αλλωστε, ο αγώνας τους γίνεται, πρωτίστως, για τις επόμενες γενιές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου