Κομβικό σημείο στη μάχη με την πανδημία

κομβικό-σημείο-στη-μάχη-με-την-πανδημί-851206

Το μέτρο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60 ετών μπορεί να προκαλεί πολλές αντιδράσεις και να κοστίσει πολιτικά στην κυβέρνηση, ωστόσο αν πετύχει, η εικόνα της πανδημίας στη χώρα θα αλλάξει άρδην. Είναι η βασική εκτίμηση των ειδικών, που καλούνται να αξιολογήσουν την προχθεσινή απόφαση του πρωθυπουργού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αιφνιδίασε την κοινή γνώμη, δίνοντας στην ουσία τελεσίγραφο στους πολίτες άνω των 60 ετών.

Η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί δραστική αλλαγή πλεύσης στο πλαίσιο των μέτρων κατά της πανδημίας, σε σχέση με όσα είδαμε να εφαρμόζονται μέχρι στιγμής και με βάση τη στάση της κυβέρνησης έως τώρα, καθώς με εξαίρεση την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού που επεβλήθη στους υγειονομικούς, επέλεξε να μην ακολουθήσει τον δρόμο της ευθείας σύγκρουσης με συγκεκριμένες κοινωνικές και ηλικιακές ομάδες.

Οσοι αντιδρούν, είτε από πλευράς πολιτικών κομμάτων, έχοντας ως βασικό κίνητρο την άσκηση στείρας και λαϊκιστικής αντιπολίτευσης, είτε από πλευράς πολιτών, καθώς διαπιστώνουν ότι εξαντλούνται τα περιθώρια άρνησης στο εμβόλιο, τη στιγμή που η πανδημία θερίζει ανθρώπινες ζωές, πρέπει να γνωρίζουν ότι το 90% των θανάτων, που έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα στη χώρα μας, αφορούν στην ηλικία των 60 ετών και άνω. Αν αυτοί οι άνθρωποι ήταν προστατευμένοι πλήρως, δεν θα είχαμε πραγματική εκατόμβη νεκρών και θα αποφεύγαμε αντίστοιχο ποσοστό διασωληνωμένων στις ΜΕΘ, που ασκούν ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ.

Το επίμαχο μέτρο ορθώς ελήφθη. Πολλοί, μάλιστα, εκτιμούν ότι καθυστέρησε η κυβέρνηση να λάβει δραστικά μέτρα, προκειμένου να επιταχύνει τους εμβολιαστικούς ρυθμούς στις πλέον ευπαθείς ηλικιακές ομάδες. Ωστόσο, δεν πρόκειται να σταματήσει η διασπορά του ιού στην κοινωνία, αλλά να μειωθεί η πίεση στο σύστημα υγείας. Για να κερδίσουμε τη μάχη με τη πανδημία πρέπει όλοι να εμβολιαστούμε. Μόνον έτσι θα σταματήσει ο ιός να κυκλοφορεί και να πολλαπλασιάζεται στην κοινότητα, βρίσκοντας πρόσφορο έδαφος και για νέες ακόμη πιο επικίνδυνες μεταλλάξεις.

Ο μαζικός εμβολιασμός είναι μονόδρομος για όλες τις ηλικίες. Οι ειδικοί, που το επαναλαμβάνουν από το πρωί μέχρι το βράδυ, γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Οι πολίτες, που τους αγνοούν και συνεχίζουν να υιοθετούν τις θεωρίες συνομωσίας των αρνητών της πανδημίας, λειτουργούν υπέρ του κορονοϊού και κατά του κοινωνικού συνόλου. Τα στοιχεία για τα ποσοστά θνησιμότητας των ανεμβολίαστων δεν επιδέχονται αμφισβήτησης.

Ακόμη και τώρα, που εντείνεται η ανησυχία για τη νέα μετάλλαξη, το εμβόλιο παραμένει το πολυτιμότερο όπλο της ανθρωπότητας στη μάχη με τον εφιάλτη της πανδημίας. Για την παραλλαγή Ομικρον δεν υπάρχουν ακόμη ασφαλή επιστημονικά δεδομένα, ωστόσο όσοι έχουν εμβολιαστεί μπορούν να αισθάνονται προστατευμένοι, ακόμα και απέναντι στη νέα μετάλλαξη, ειδικά αν έχουν κάνει και την τρίτη δόση του εμβολίου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου