Το πρώτο βήμα για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού

το-πρώτο-βήμα-για-την-υποχρεωτικότητα-851206

Το μέτρο, που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός για την επιβολή προστίμου ύψους 100 ευρώ στους πολίτες άνω των 60, οι οποίοι δεν θα εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού μέχρι τις 16 Ιανουαρίου, είναι στην ουσία το πρώτο βήμα για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στη χώρα μας. Στον ίδιο δρόμο βαδίζουν και άλλα ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Αυστρία, όπου ο εμβολιασμός καθίσταται υποχρεωτικός από την 1η Φεβρουαρίου για τον ενήλικο πληθυσμό.

Εκεί μάλιστα προβλέπεται χρηματικό πρόστιμο ύψους 3.600 ευρώ για όσους δεν εμβολιαστούν, ενώ αν το πρόστιμο δεν πληρωθεί προβλέπεται ακόμη και φυλάκιση. Στην Αυστρία είναι τόσο αυστηρό το νομοθετικό πλαίσιο για τον εμβολιασμό, ώστε προβλέπεται πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ και για όσους δεν κάνουν την τρίτη ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Το κοινό στοιχείο της χώρας μας με την Αυστρία είναι το ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, με αποτέλεσμα τον υψηλό αριθμό ημερήσιων μολύνσεων, νοσηλειών, διασωληνώσεων και βέβαια θανάτων. Η μεγάλη μας διαφορά είναι ότι στην Ελλάδα δεν πρόκειται να επιβληθεί γενικό lock down, όπως ήδη έγινε στην Αυστρία, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά της πανδημίας και να αποφευχθούν πιθανές ανεξέλεγκτες καταστάσεις λόγω της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού.

Η ελληνική κυβέρνηση ξορκίζει το ενδεχόμενο νέου lock down, με σκοπό να μη γονατίσει ολοκληρωτικά η πραγματική οικονομία. Κατά την περίοδο των Χριστουγέννων ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτων αντιστοιχεί στο 30% του αντίστοιχου ετήσιου. Αν χαθούν, λοιπόν, και τα φετινά Χριστούγεννα, το μέλλον πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων προβλέπεται ζοφερό, με την προοπτική των μαζικών λουκέτων να γίνεται περισσότερο απειλητική από ποτέ.

Ηδη, η πανδημική κρίση προκαλεί ζημιά ύψους 40 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία. Αλλες δυνατότητες για νέα μέτρα στήριξης της αγοράς δεν υπάρχουν και το έχουν ξεκαθαρίσει τα κυβερνητικά στελέχη. Αν δεν αλλάξει προς το καλύτερο η σημερινή επιδημιολογική εικόνα της χώρας και οδηγηθούμε τελικά σε νέο lock down μετά τις γιορτές, τα δεδομένα θα είναι τελείως διαφορετικά, σχετικά με τα προσδοκώμενα μέτρα στήριξης των κλειστών επιχειρήσεων. Αυτό το ενδεχόμενο προσπαθεί να αποφύγει πάση θυσία η κυβέρνηση, για την οποία το πολιτικό κόστος θα είναι τεράστιο, αν αποφασίσει γενικό κλείσιμο της οικονομίας, χωρίς να έχει τη δυνατότητα να στηρίζει τις κλειστές επιχειρήσεις, όπως έγινε τον περασμένο χειμώνα.

Για αυτό αγωνιά το Μέγαρο Μαξίμου, σχετικά με την εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος. Πέρα από το μείζον ζήτημα της δημόσιας υγείας, υφίσταται και αυτό της οικονομίας, που δεν θα αντέξει νέο lock down. Η απόφαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60 ετών είναι προάγγελος για τη συνολική υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των ενηλίκων. Αλλος δρόμος δεν υπάρχει, όπως επιβεβαιώνεται από την παγκόσμια ανησυχία για τη νέα μετάλλαξη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου