Αν δεν προσέξουμε το Πάσχα, θα χάσουμε και το φετινό καλοκαίρι

αν-δεν-προσέξουμε-το-πάσχα-θα-χάσουμε-κ-628504

Του Γιώργου Λαμπράκη

Οσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα και παραμένουν άκρως ανησυχητικά τα στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας, τόσο απομακρύνεται το ενδεχόμενο να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό. Αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα κάθε άλλο παρά επιτρέπουν ανάλογες σκέψεις, όσο δυσάρεστο και απογοητευτικό αν είναι το ενδεχόμενο να περάσουμε και το φετινό Πάσχα με περιορισμούς και απαγορεύσεις, μακριά από τα αγαπημένα μας οικογενειακά και φιλικά πρόσωπα.

Με τρεις και τέσσερις χιλιάδες νέα κρούσματα κορονοϊού κάθε μέρα, πάνω από 800 διασωληνωμένους και δεκάδες απώλειες σε ημερήσια βάση, δεν υπάρχει επιστήμονας να εισηγηθεί άρση των απαγορεύσεων για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, ούτε βέβαια κυβερνητικός αξιωματούχος, που θα τη νομοθετήσει. Θα είναι αυτοκτονική επιλογή, τη στιγμή μάλιστα που η κοινωνία αρχίζει και κάνει κάποια δειλά βήματα προς τη νέα κανονικότητα, η οικονομία επανεκκινεί με αργό, αλλά σταθερό ρυθμό και η εστίαση με τον τουρισμό αναμένουν τη δική τους απελευθέρωση από τα μέσα Μαΐου.

Η συζήτηση, που αναπτύσσεται τις τελευταίες ημέρες γύρω από τις πιθανότητες να γιορτάσουν οι κάτοικοι των αστικών κέντρων το φετινό Πάσχα στα χωριά τους, αποπροσανατολίζει από τον κεντρικό στόχο κυβέρνησης και πολιτών, που δεν είναι άλλος από τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού και τον τερματισμό της πανδημίας με το πρόγραμμα των εμβολιασμών. Τα σενάρια περί χαλάρωσης των μέτρων και άρσης των απαγορεύσεων για τις περιφερειακές μετακινήσεις προκαλούν επιπρόσθετο πρόβλημα, που ίσως να επηρεάζει τη συνολική στάση των πολιτών απέναντι στα εναπομείναντα μέτρα κατά της πανδημίας.

Μετά από έναν χρόνο περιορισμών, είναι πολύ δύσκολο ο κόσμος να συνεχίσει να εφαρμόζει πιστά τα μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού, με τη φημολογία περί ελεύθερων μετακινήσεων το φετινό Πάσχα να οδηγεί τους πολίτες σε επιπρόσθετη χαλάρωση. Ηδη η επιδημιολογική εικόνα είναι άκρως ανησυχητική σε περιοχές όπως η Μαγνησία, που καταγράφει τον υψηλότερο δείκτη μεταδοτικότητας του ιού σε σχέση με την υπόλοιπη Θεσσαλία.

Ο κόσμος πρέπει να αντιληφθεί πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος να χαθεί ο όποιος έλεγχος της πανδημίας, ειδικά κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, που οι πιστοί θα συρρέουν στους ιερούς ναούς. Οι περιορισμοί ως προς τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό πιστών εντός των εκκλησιών δεν είναι δυνατό να εφαρμοστούν, αν οι πολίτες δεν πειθαρχούν στα ισχύοντα μέτρα.

Αν δεν προσέξουμε το κρίσιμο χρονικό διάστημα και επιδεινωθούν περαιτέρω τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα τεθεί υπό αμφισβήτηση το σύνολο του σχεδιασμού για επανεκκίνηση της εστίασης και του τουρισμού από τις 14 Μαΐου. Οι συνέπειες στην οικονομία και την κοινωνία, σε περίπτωση που ανατραπούν όσα έχουν προγραμματιστεί, λόγω πιθανής απελευθέρωσης των μετακινήσεων και εξαιτίας της χαλάρωσης των πολιτών κατά τη διάρκεια της πασχαλινής περιόδου, θα είναι οδυνηρές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου