Tο μεγάλο δίλημμα για τις μετακινήσεις ενόψει Πάσχα

tο-μεγάλο-δίλημμα-για-τις-μετακινήσεις-631973

Του Γιώργου Λαμπράκη

Οσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα, τόσο η συζήτηση γύρω από τις πιθανότητες να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό κορυφώνεται. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση και οι ειδικοί, που καθορίζουν τις αποφάσεις της, επιθυμούν να δώσουν ανάσες στον κόσμο, μετά από έναν χρόνο περιορισμών και απαγορεύσεων. Η πασχαλινή περίοδος είναι η ιδανική αφορμή για να χαλαρώσουν ακόμη περισσότερο τα μέτρα και να μπορέσουν οι πολίτες να γιορτάσουν την Ανάσταση και το Πάσχα στα χωριά τους.

Επιτρέπουν, ωστόσο, οι υφιστάμενες επιδημιολογικές συνθήκες τις μετακινήσεις από νομό σε νομό και ό,τι μπορεί να σημαίνει για τον κίνδυνο διασποράς του κορονοϊού σε περιοχές χωρίς κρούσματα και υποτυπώδεις υγειονομικές υποδομές; Η απάντηση είναι προφανής, αν λάβουμε υπόψη τον ημερήσιο αριθμό νέων μολύνσεων και τα θλιβερά στοιχεία για τους νεκρούς και τους διασωληνωμένους. Αν, πάλι, βελτιωθούν οι δείκτες της πανδημίας τις επόμενες εβδομάδες, είναι πολύ πιθανό να αποφασιστεί η άρση των απαγορεύσεων στις μετακινήσεις και να μπορέσουν οι Ελληνες να γιορτάσουν το Πάσχα.

Σε ό,τι αφορά στα σενάρια, που κυκλοφορούν για τη μετακίνηση των ταξιδιωτών, υπό προϋποθέσεις, αν δηλαδή θα έχουν κάνει πρώτα ατομικό τεστ κορονοϊού, αν έχουν εμβολιαστεί ή αν έχουν δικό τους σπίτι στο χωριό, εκτιμούμε πως καμία από τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις δεν είναι δυνατό να ισχύσει. Δεν έχει, δηλαδή, ρεαλιστική βάση η προϋπόθεση μετακίνησης με τεστ αυτοδιάγνωσης, καθώς δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι όσοι βρεθούν θετικοί θα το δηλώσουν στη σχετική πλατφόρμα και θα περάσουν και το φετινό Πάσχα σε συνθήκες καραντίνας.

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα του εμβολιασμού, είναι τουλάχιστον άδικο να επιτραπεί η μετακίνηση μόνο σε όσους έχουν εμβολιαστεί λόγω επαγγελματικής ιδιότητας. Οσοι έχουν εμβολιαστεί με βάση το ηλικιακό κριτήριο, δεν έχουν κανέναν λόγο να μετακινηθούν μακριά από τα παιδιά και τα εγγόνια τους για να γιορτάσουν το Πάσχα. Οσοι πάλι έχουν δικό τους σπίτι στο χωριό και με βάση αυτό το κριτήριο θα μπορούν να ταξιδέψουν, σύμφωνα πάντα με τα σενάρια που κυκλοφορούν, εκτιμούμε πως είναι ανάξια σχολιασμού η συγκεκριμένη προϋπόθεση, από τη στιγμή που τα τουριστικά καταλύματα παραμένουν κλειστά.

Σε κάθε περίπτωση, η μετακίνηση στο χωριό ενόψει Πάσχα αποτελεί δύσκολη εξίσωση για την κυβέρνηση και ριψοκίνδυνη επιλογή για τους ειδικούς. Ακόμη και αν υποχωρήσουν τα κρούσματα μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα, δεν είναι σωστό να επιτραπούν οι μετακινήσεις, με δεδομένη την υψηλή μεταδοτικότητα του κορονοϊού και με βάση τον στόχο, που έχει τεθεί για επανεκκίνηση της εστίασης και του τουρισμού από τα μέσα Μαΐου. Αν οι μετακινήσεις το Πάσχα συμβάλλουν στην περαιτέρω διασπορά του ιού και αυξήσουν τους δείκτες της πανδημίας, ποιος εγγυάται ότι δεν θα ανατραπεί ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για άνοιγμα των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος και των ξενοδοχείων από τον ερχόμενο μήνα;

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου