Κανένα περιθώριο για χαλάρωση

κανένα-περιθώριο-για-χαλάρωση-780323

Του Γιώργου Λαμπράκη

Ο ανησυχητικός αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού, που συνεχίζει να καταγράφεται καθημερινά στη χώρα μας, παρ’ ότι συμπληρώθηκαν δέκα εβδομάδες lockdown, πρέπει να λειτουργήσει σαν καμπανάκι κινδύνου, το οποίο μας υπενθυμίζει ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει στη δύσκολη μάχη με την πανδημία. Ολοι πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια χαλάρωσης, όσο ο κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού παραμένει υψηλός και οι καιρικές συνθήκες λειτουργούν υπέρ του.

Η καθημερινή εικόνα στον Βόλο κάθε άλλο παρά σε πόλη, όπου ισχύουν μέτρα απαγόρευσης των άσκοπων μετακινήσεων παραπέμπει. Το μποτιλιάρισμα, που παρατηρούταν προτού κλείσουν τα εμπορικά καταστήματα και οι επιχειρήσεις εστίασης, εντείνεται, όπως και οι μετακινήσεις των πολιτών, που κάνουν κατάχρηση των επιλογών με την αποστολή sms.

Παρ’ ότι στα κρεβάτια της ΜΕΘ κορονοϊού στο Νοσοκομείο Βόλου εξακολουθούν να δίνουν τη δική τους μάχη ασθενείς, που προσβλήθηκαν από τον covid 19, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των νοσηλευόμενων στις κλινικές covid και στη μονάδα αρνητικής πίεσης μόλις άρχισε να πέφτει κάτω από τους 30, παρά τους 130 θανάτους που είχαμε στη Μαγνησία από τις 19 Οκτωβρίου, υπάρχει σημαντικό τμήμα της κοινωνίας, που δεν τηρεί τα μέτρα, είτε γιατί έχει κουραστεί, είτε γιατί αδιαφορεί για τις συνέπειες από την αδιάφορη στάση. Η ανευθυνότητα και ο εφησυχασμός μπορούν να οδηγήσουν σε τραγικές καταστάσεις. Το ζήσαμε τον περασμένο Νοέμβριο με τις επιπτώσεις της χαλάρωσης.

Η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς πέρασε χωρίς να παρατηρούνται, προς το παρόν, εμφανή σημάδια από τη χαλάρωση στις κοινωνικές μας συναναστροφές, γεγονός που δείχνει ότι η ατομική ευθύνη διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο, έτσι ώστε να μην επαναληφθεί η τραγωδία του περασμένου μήνα. Πολλοί, μάλιστα, πέρασαν τις φετινές γιορτές ολομόναχοι, επειδή δεν ήταν ασφαλές να βρεθούν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Είναι κρίμα, λοιπόν, η θυσία να πάει στράφι και να κινδυνέψει να ακυρωθεί η προσπάθεια, που προηγήθηκε για να υποχωρήσουν τα εφιαλτικά επιδημιολογικά δεδομένα των προηγούμενων εβδομάδων, επειδή κάποιοι αποφάσισαν να σταματήσουν να τηρούν τα μέτρα.

Επίσης, η ασφάλεια, που θα μας δώσει το εμβόλιο, δεν πρέπει να αποτελέσει αφορμή για παραβίαση των μέτρων. Αλλωστε, πρέπει να περάσουν τουλάχιστον έξι μήνες και να επιτευχθεί ο στόχος για τον εμβολιασμό του 60% με 70% του πληθυσμού, ώστε να αρχίσουμε να επιστρέφουμε στη νέα κανονικότητα. Αν, ωστόσο, επανακάμψει η πανδημία στο μεσοδιάστημα λόγω ανευθυνότητας, το πρόγραμμα εμβολιασμών θα αρχίσει να αποδίδει πολύ αργότερα.

Πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι πιθανό τρίτο πανδημικό κύμα θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την κοινωνία και την οικονομία. Ας φροντίσουμε, λοιπόν, ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί για την αποτροπή επανάληψης του εφιάλτη, που ζήσαμε πριν από δύο μήνες και για τη διασφάλιση της επανόδου μας στους κανονικούς ρυθμούς, χωρίς επώδυνα πισωγυρίσματα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου