Αρνητικές πρωτιές στην πιο κρίσιμη φάση της πανδημίας

αρνητικές-πρωτιές-στην-πιο-κρίσιμη-φά-814507

Του Γιώργου Λαμπράκη

Τα επιδημιολογικά στοιχεία των τελευταίων 24ώρων για τον ημερήσιο αριθμό των νέων κρουσμάτων στη Μαγνησία, παρ’ ότι βρισκόμαστε στην τρίτη εβδομάδα του νέου lockdown, καθώς και ο δείκτης μεταδοτικότητας του κορονοϊού, που είναι ο υψηλότερος σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, πιο υψηλός ακόμη και από τη Λάρισα με τα 1.830 κρούσματα σε τρεις εβδομάδες, επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες, που είχε εκφράσει ο γράφων σε προηγούμενο σημείωμα, το περασμένο Σάββατο.

Οι συγκεκριμένες ανησυχίες προέρχονταν από τη εικόνα στην πόλη, με την αυξημένη κυκλοφορία πεζών και οχημάτων, παρά τα αυστηρά μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων. Η εικόνα παραμένει, με τα εκατοντάδες παρκαρισμένα αυτοκίνητα κατά μήκος των κεντρικών οδικών αξόνων, παρά το γεγονός ότι η εμπορική αγορά έχει κλείσει, ενώ και στην παραλία οι πολίτες συνεχίζουν να απολαμβάνουν τον περίπατό τους, παρά το γεγονός ότι οι ειδικοί επιστήμονες και τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη έχουν συστήσει κατ’ επανάληψη περιορισμό των άσκοπων μετακινήσεων.

Ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, αναφερόμενος στον συντελεστή μεταδοτικότητας, που τις τελευταίες ημέρες στη Μαγνησία παραμένει πάνω από το 1, ενώ στη υπόλοιπη Θεσσαλία έχει υποχωρήσει, επισήμανε ότι το γεγονός πως μερικές περιοχές δεν ανταποκρίνονται το ίδιο με άλλες, ενδεχομένως να οφείλεται σε μη τήρηση των μέτρων.

Με πολύ προσεκτική, πλην, όμως, ξεκάθαρη διατύπωση, ο καθηγητής εντοπίζει την αιτία του προβλήματος. Είναι η ίδια ακριβώς αιτία, που οδήγησε στο δεύτερο lockdown, καθώς αυξήθηκαν δραματικά τα ημερήσια κρούσματα, που με τη σειρά τους προκάλεσαν ασφυξία στο σύστημα υγείας και βύθισαν στο πένθος εκατοντάδες οικογένειες, οι οποίες δεν είχαν καν την ευκαιρία να αποχαιρετήσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Τα αποτελέσματα του συνωστισμού σε κέντρα διασκέδασης και της συνειδητής αδιαφορίας των περισσότερων για τη σημασία της χρήσης μάσκας και της τήρησης των αποστάσεων προκάλεσαν τη σημερινή εκατόμβη των νεκρών και οδήγησαν το σύστημα υγείας στα όριά του. Κι όμως, μερικοί δεν έχουν βάλει ακόμη μυαλό. Τη Δευτέρα ο Βόλος είχε τα περισσότερα κρούσματα στην Ελλάδα, μετά τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Το συγκεκριμένο στοιχείο προκαλεί ανατριχίλα, αν αναλογιστούμε τον πληθυσμιακό παράγοντα και κάνουμε τις συγκρίσεις ανάμεσα στην περιοχή μας και σε αντίστοιχες με υπερπολλαπλάσιο αριθμό κατοίκων.

Περιθώρια για χαλάρωση και αδιαφορία δεν υπάρχουν. Αν θέλουμε να επιστρέψουμε στους κανονικούς μας ρυθμούς και να ξανασυναντήσουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα, πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα. Η Μαγνησία, που από την αρχή της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού κατέγραφε κάθε μήνα υποδειγματικά επιδημιολογικά δεδομένα, εμφανίζει τις τελευταίες κρίσιμες εβδομάδες ανησυχητικά σημάδια, που κάποιοι πρέπει επιτέλους να σταματήσουν να τα συσχετίζουν με την επισκεψιμότητα από τη γειτονική Λάρισα, προτού αποφασιστεί το νέο lockdown.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου