Κυβερνητικές ολιγωρίες και απόπειρες μετάθεσης των ευθυνών

κυβερνητικές-ολιγωρίες-και-απόπειρε-832149

Του Γιώργου Λαμπράκη

Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο απώλειας του ελέγχου της κατάστασης, από πλευράς κρουσμάτων κορονοϊού, βρίσκεται η κυβέρνηση στη δεύτερη φάση της πανδημίας, καθώς παραμένει κάτι παραπάνω από ανησυχητική η εκτόξευση του αριθμού των νέων μολύνσεων. Το γεγονός ότι υποχρεώθηκε να παρέμβει ο πρωθυπουργός με νέο διάγγελμα μαρτυρά αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί την κατάσταση και να εφαρμόσει τις ισχύουσες αποφάσεις για τον περιορισμό διασποράς του ιού.

Υπάρχουν επίσης πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες το μέτρο απαγόρευσης της κυκλοφορίας μετά τα μεσάνυχτα ώς τις πρώτες πρωινές ώρες τέθηκε σε εφαρμογή, επειδή παραβιαζόταν συστηματικά το ωράριο λειτουργίας στα μεγάλα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, τα οποία δεν έκλειναν στις 12 τα μεσάνυχτα, ενώ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Αστυνομία αδυνατούσε να επιβάλλει τη νομιμότητα. Για αυτόν τον λόγο αύξηση των κρουσμάτων στις νεότερες ηλικίες αποδίδεται στο γεγονός ότι τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης είχαν γίνει εστίες συνωστισμού και υπερμετάδοσης του κορονοϊού.

Με βάση όλα αυτά, πάντως, καταρρίπτεται η θεωρία ότι οι πλατείες αποτελούν αποκλειστικές εστίες μετάδοσης του ιού. Η αλήθεια φαίνεται πως είναι πιο σύνθετη, ειδικά από τη στιγμή που υπάρχουν κυβερνητικά στελέχη, τα οποία επικαλούνται τα ιατρικά δεδομένα και αποδίδουν την έκρηξη των κρουσμάτων στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, εξαιτίας της αδυναμίας της Αστυνομίας να ελέγξει την κατάσταση.

Την ίδια ώρα, κάποιοι αποπειρώνται να δικαιολογήσουν πολιτικές καταστολής και αποδίδουν την έξαρση του κορονοϊού στην αντιφασιστική συγκέντρωση για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής στις 7 Οκτωβρίου. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του υπουργού Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη, που συνέδεσε τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού με τη συγκέντρωση έξω από το Εφετείο, συμπληρώνοντας ότι οι κ.κ. Χαρδαλιάς και Κικίλιας είχαν προειδοποιήσει ότι τέτοιου τύπου πολυπληθείς συγκεντρώσεις, ασχέτως για ποιον λόγο γίνονται, θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Ολα αυτά δοκιμάζουν το αφήγημα της κυβέρνησης, σύμφωνα με το οποίο η κατάσταση στην Ελλάδα είναι καλύτερη και πιο ελεγχόμενη σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σε ό,τι αφορά στην έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού. Υπό αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση δικαίως κατηγορείται από το σύνολο της αντιπολίτευσης ότι έχει αποτύχει να διαχειριστεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Τη στιγμή μάλιστα που επιχειρήθηκε να στοχοποιηθούν συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες για τη διασπορά της νόσου.

Οι νέοι συμμορφώθηκαν, όπως όλοι οι Ελληνες, στα μέτρα ολικής καραντίνας την περασμένη άνοιξη. Τότε εισέπραξαν υποσχέσεις για τη θωράκιση του συστήματος υγείας και για την υλοποίηση μέτρων, τα οποία θα λειτουργούσαν σαν τείχος ανάσχεσης του κορονοϊού. Τώρα υποδεικνύονται ως βασικοί υπεύθυνοι για την έξαρση της πανδημίας, ενώ προκύπτει ότι οι έχοντες την ευθύνη για τη λήψη των απαιτούμενων αποφάσεων ολιγώρησαν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου