Τηρούνται τα μέτρα κατά του κορονοϊού στα εργοστάσια;

τηρούνται-τα-μέτρα-κατά-του-κορονοϊού-839100

Του Γιώργου Λαμπράκη

Το νέο κρούσμα κορονοϊού σε εργοστάσιο του Βόλου επαναφέρει στο προσκήνιο την ανάγκη απαρέγκλιτης τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων, τα οποία έχουν θεσπιστεί, έτσι ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω διασπορά της νόσου, ειδικά σε χώρους όπου συγκεντρώνεται καθημερινά μεγάλος αριθμός εργαζομένων.

Το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας είχε καταγγείλει ότι σε πολλούς χώρους δουλειάς δεν τηρούνται τα απαιτούμενα μέτρα, ούτε κατά τη μεταφορά των εργαζομένων, ούτε κατά την παραμονή τους στα αποδυτήρια, ούτε κατά τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας. Αμφιβάλλουμε αν οι συγκεκριμένες καταγγελίες διερευνήθηκαν από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα. Το Εργατικό Κέντρο Βόλου, από τη δική του πλευρά, έχει ζητήσει την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων προστασίας των εργαζομένων. Προφανώς, η παρέμβασή του δεν ελήφθη υπόψη από πολλές διοικήσεις εργοστασίων.

Σε κάθε περίπτωση, το νέο θετικό κρούσμα σε τοπικό εργοστάσιο πρέπει να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά των άμεσα εμπλεκόμενων στη διαδικασία τήρησης των μέτρων κατά του κορονοϊού, έτσι ώστε άπαντες να αντιληφθούν τη σοβαρότητα της κατάστασης. Η κατάσταση συναγερμού δεν αφορά μόνο στις διοικήσεις των εργοστασίων, που καλούνται να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Αφορά και στους εργαζόμενους, που οφείλουν να τηρούν τα μέτρα αυτοπροστασίας.

Πιθανή διασπορά της νόσου σε εργασιακό χώρο με δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες εργαζόμενους θα προκαλέσει προβλήματα στη δημόσια υγεία και επιπλέον θα οδηγήσει σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας την επιχείρηση, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την παραγωγική διαδικασία και τις δυνατότητες της εταιρείας να είναι συνεπής ως προς την κάλυψη των μισθολογικών της υποχρεώσεων. Ηδη τα οικονομικά προβλήματα είναι σοβαρά και στον βιομηχανικό τομέα, που, λόγω της γενικότερης μείωσης του καταναλωτικού ενδιαφέροντος, έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα.

Τα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσουν την κανονική λειτουργία των επιχειρήσεων, οι οποίες πρέπει στο τέλος κάθε μήνα να πληρώνουν το προσωπικό, που απασχολούν. Οποιαδήποτε παραβίαση των μέτρων προστασίας κατά του κορονοϊού μπορεί να οδηγήσει σε εξαιρετικά δυσάρεστες καταστάσεις, που οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν θα είναι σε θέση να διαχειριστούν. Για αυτό καθίσταται κάτι παραπάνω από επιτακτική η ανάγκη τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων, όπως επίσης και ο έλεγχος από τα αρμόδια όργανα ως προς την εφαρμογή τους.

Το γεγονός ότι καταγράφονται διαρκώς τις τελευταίες ημέρες στον Βόλο «ορφανά» κρούσματα πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα και να μας κάνει ακόμη πιο προσεκτικούς. Ούτε η εργαζόμενη του γνωστού εργοστασίου, που νόσησε πρόσφατα, δεν μπορεί να εξηγήσει στις υγειονομικές αρχές πώς μολύνθηκε. Ανάλογες περιπτώσεις κρουσμάτων εντοπίζονται στον Βόλο σε σχεδόν καθημερινή βάση τις τελευταίες εβδομάδες.

Τα αλλεπάλληλα «ορφανά» κρούσματα δεν πρέπει να προκαλούν πανικό. Αντίθετα πρέπει να εντείνουν την επαγρύπνηση και την προσοχή εκ μέρους πολιτών και φορέων, έτσι ώστε να αποφευχθούν χειρότερες καταστάσεις. Ειδικά στη βιομηχανική δραστηριότητα, που και πριν τον κορονοϊό ήταν σε δυσχερή θέση και προσπαθούσε να ανακτήσει τον βηματισμό της μετά από μια δεκαετία ύφεσης και ανεργίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου