Κλίμα ανησυχίας στο Πανεπιστήμιο

κλίμα-ανησυχίας-στο-πανεπιστήμιο-841071

Του Γιώργου Λαμπράκη

Λίγες ημέρες πριν την έναρξη της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διαβεβαίωναν την κοινή γνώμη ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας φοιτητών και διδασκόντων από τον κορονοϊό. Με κορυφαία μέτρα τον περιορισμό των φοιτητών ανά τμήμα κάτω από τα 50 άτομα, καθώς επίσης την τηλεδιδασκαλία και την αυξημένη φροντίδα, σε ό,τι αφορά στην καθαριότητα, οι πρυτανικές αρχές δήλωναν έτοιμες για την υποδοχή των χιλιάδων φοιτητών και καθηγητών στα αμφιθέατρα και τα εργαστήρια, μετά τη διακοπή του περασμένου ακαδημαϊκού έτους, λόγω του γενικού lock down που επιβλήθηκε στη χώρα.

Χθες ο εκπρόσωπος των φοιτητών στη γεωπονική σχολή παρουσίασε εντελώς διαφορετική εικόνα, καταγγέλλοντας την έλλειψη μέτρων προστασίας της πανεπιστημιακής κοινότητας από τον κίνδυνο του κορονοϊού. Εκανε λόγο για υπεράριθμα τμήματα και για εργαστήρια, όπου οι φοιτητές στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλο. Στο ζήτημα της καθαριότητας, που φέτος αποκτά ξεχωριστή σημασία, εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, που παραμένουν στον «αέρα» οι 30 καθαρίστριες, οι οποίες απολύθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες πριν από 10 μήνες, με τις πρυτανικές αρχές να προκηρύσσουν διαγωνισμό για την ανάθεση του έργου της καθαριότητας σε εργολάβο με πολλαπλάσιο κόστος.

Ολα αυτά προκαλούν σύγχυση και ανησυχία, καθώς η μία πλευρά διαβεβαιώνει ότι έχουν ληφθεί τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας από την πανδημία και η άλλη καταγγέλλει ότι οι υφιστάμενες συνθήκες στις πανεπιστημιακές σχολές κάθε άλλο παρά διασφαλίζουν τους φοιτητές και τους διδάσκοντες από τη διασπορά της νόσου. Προς το παρόν η πλευρά των καθηγητών δεν έχει τοποθετηθεί, παρ’ ότι η δική της παρέμβαση στο ζήτημα θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον. Οι πρυτανικές αρχές, από τη δική τους πλευρά, οφείλουν να τοποθετηθούν στις καταγγελίες των εκπροσώπων των φοιτητών, που βρίσκονται επί ποδός και προετοιμάζουν κινητοποιήσεις στο τέλος της εβδομάδας, που θα συνεδριάσει η σύγκλητος.

Ηδη προκύπτουν έντονες ανησυχίες για τον κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού στην κοινότητα. Επικρατεί αναβρασμός στα σχολεία, όπου μόλις πριν από λίγα 24ωρα εκτονώθηκε το κύμα των καταλήψεων. Δεν υπάρχει λόγος να αρχίσει η φετινή, ιδιαίτερη, ακαδημαϊκή χρονιά με παρατράγουδα. Δεν υπάρχει λόγος να κλείσουν πανεπιστημιακές σχολές λόγω καταλήψεων, προτού καλά καλά ανοίξουν τα αμφιθέατρα, όπου θα βρεθούν περισσότεροι από 5.000 νέοι φοιτητές. Οι πρυτανικές αρχές οφείλουν να ξεκαθαρίσουν το τοπίο. Το οφείλουν στους φοιτητές και τους διδάσκοντες, που πρέπει να προστατευτούν από τον κίνδυνο διασποράς της νόσου εντός των ακαδημαϊκών υποδομών. Το οφείλουν και στις οικογένειες των σπουδαστών, που αφενός αγωνιούν για τα παιδιά τους, αφετέρου επιβαρύνονται με το δυσβάστακτο κόστος σπουδών, σε μια έτσι κι αλλιώς ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική περίοδο για όλους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου