Οι αριθμοί προειδοποιούν για τα χειρότερα

οι-αριθμοί-προειδοποιούν-για-τα-χειρό-842079

Του Γιώργου Λαμπράκη

Νέο καμπανάκι για ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, σε περίπτωση που δεν ληφθούν άμεσα νέα μέτρα, χτυπούν οι επιστήμονες. Πολύ εύκολα, εκτιμούν, μπορούμε να φτάσουμε τα 500 με 600 κρούσματα την ημέρα. Τα μαθηματικά μοντέλα δείχνουν ότι αν δεν ληφθούν επιπλέον μέτρα και δεν βελτιωθεί ο βαθμός εφαρμογής των ήδη ισχυόντων, στα τέλη Δεκεμβρίου τα κρούσματα μπορούν να φτάσουν τα 2.000 την ημέρα. Η καθολική χρήση μάσκας μπορεί να οδηγήσει σε σταθεροποίηση των νέων μολύνσεων και σε μείωση του ημερήσιου μέσου όρου τους, γύρω στις 200.

Για το ενδεχόμενο επιβολής νέου γενικού lock down ο υπουργός Υγείας θεωρεί ότι αποτελεί ύστατη λύση, καθώς, όπως έχει επισημάνει κατ’ επανάληψη η κυβέρνηση, πρέπει να αναλογιστούμε τις οικονομικές συνέπειες και τις ανάγκες της κοινωνίας. Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο να επιβληθεί η υποχρεωτική χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους, είναι μέτρο που βρίσκεται στο τραπέζι, ωστόσο η εφαρμογή του θα κριθεί από τις εισηγήσεις των ειδικών.

Την ίδια στιγμή τα κρούσματα έχουν σταθεροποιηθεί γύρω στα 400 την ημέρα, ωστόσο οι νοσηλείες σε κλίνες ΜΕΘ και οι θάνατοι βρίσκονται στα επίπεδα του περασμένου Απριλίου. Οι πάνω από 90 διασωληνωμένοι ασθενείς, που καταγράφονται στις τελευταίες επιδημιολογικές εκθέσεις των δημόσιων νοσοκομείων, σχεδόν αγγίζουν τα επίπεδα των διασωληνωμένων, που είχαν καταγραφεί στις αρχές Απριλίου, στα χειρότερα τότε στοιχεία, όσον αφορά στις νοσηλείες σε ΜΕΘ.

Επίσης, ο αριθμός των θυμάτων της πανδημίας παραπέμπει σε εκείνη την περίοδο. Τις πρώτες ημέρες του περασμένου Απριλίου καταγράφονταν 5 με 9 θάνατοι την ημέρα, όπως συμβαίνει και στην παρούσα περίοδο. Ενδεικτικό της επίπτωσης, που έχει ο κορονοϊός σε αυτή τη φάση, είναι ότι έχουν καταλήξει πάνω από 40 άνθρωποι τις πρώτες 8 ημέρες του Οκτωβρίου.

Ο αρμόδιος υπουργός, απαντώντας στο ερώτημα πότε θα χτυπήσει καμπανάκι για τις ΜΕΘ, επισημάνει ότι συνεχώς προστίθενται νέες κλίνες στο σύστημα και πως την επόμενη εβδομάδα θα εγκαινιαστούν 50 νέες από τον πρωθυπουργό. Ειδικά, σε ό,τι αφορά στην Αττική, οι αντοχές του συστήματος θα αρχίσουν να δοκιμάζονται, όταν οι διασωληνωμένοι θα ξεπεράσουν τους 100 και θα πλησιάσουν τους 150. Επιπλέον, 600.000 δόσεις εμβολίου θα διαθέτει η Ελλάδα τον Δεκέμβριο για να αντιμετωπίσει την πανδημία, αν όλα πάνε καλά με τη διαδικασία έγκρισης των υπό δοκιμή εμβολίων.

Ολα τα παραπάνω είναι αδιαμφισβήτητα αριθμητικά δεδομένα, που αποτυπώνουν άκρως ανησυχητική κατάσταση και αυξάνουν τα ερωτήματα για την ετοιμότητα του συστήματος υγείας να διαχειριστεί την πιο δύσκολη, ίσως, φάση της πανδημίας, καθώς και τις αμφιβολίες της κοινωνίας για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να λάβει την κατάλληλη ώρα τις κατάλληλες αποφάσεις, έτσι ώστε να μη ζήσει η χώρα μας τον εφιάλτη, που έζησαν γειτονικές μας χώρες. Τον περασμένο Μάρτιο οι επιστήμονες εισακούστηκαν και αποφύγαμε την εκατόμβη των νεκρών. Τώρα γιατί δεν λαμβάνονται υπόψη οι αλλεπάλληλες εκκλήσεις τους για περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων ή έστω για σωστή εφαρμογή όσων έχουν τεθεί ήδη σε ισχύ;

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου