Λουκέτο λόγω… συνωνυμίας

λουκέτο-λόγω-συνωνυμίας-842551

Του Γιώργου Λαμπράκη

Με τον κορονοϊό να σκιάζει κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας και τον ημερήσιο αριθμό νέων μολύνσεων να σταθεροποιείται κοντά στις 400, προκαλώντας τεράστια ανησυχία στους ειδικούς, την κυβέρνηση και τους πολίτες, το τελευταίο που χρειάζεται η κοινωνία είναι λάθη και σύγχυση, όπως συνέβη με το δήθεν θετικό κρούσμα κορονοϊού στο δικαστικό μέγαρο Βόλου.

Τα δικαστήρια έκλεισαν για δύο ημέρες, λόγω… συνωνυμίας(!) και η λειτουργία τους διαταράχτηκε χωρίς αιτία, ενώ η δικαστική υπάλληλος, που βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα, ταλαιπωρήθηκε απίστευτα. Το μόνο θετικό από όλη την περιπέτεια είναι ότι το κτίριο απολυμάνθηκε εσωτερικά και εξωτερικά.

Το λάθος του ΕΟΔΥ, στο οποίο επέμενε μέχρι και την τελευταία στιγμή, δεν προκάλεσε μόνο αναστάτωση και ταλαιπωρία. Αποδυνάμωσε το αίσθημα εμπιστοσύνης των πολιτών στον συγκεκριμένο φορέα, που από την αρχή της πανδημίας έχει δείξει άκρως επιτυχημένα δείγματα γραφής. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες παρουσιάζει αρρυθμίες και λάθη, που επαναλαμβάνονται.

Η μάχη με τον κορονοϊό θα είναι μακρά και δύσκολη. Εξαιρετικά ρευστή χαρακτηρίζουν την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα οι ειδικοί επιστήμονες. Σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας μπορεί να αρχίσει να καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων, λόγω απρόβλεπτων εστιών υπερμετάδοσης. Χρειάζονται εγρήγορση και προσοχή από τους πάντες. Η κατάσταση ανησυχεί ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα και την κεντρική εξουσία, καθώς είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τις εξελίξεις, γιατί όλα εξαρτώνται από τη συμπεριφορά του καθενός, αλλά και από τα αντανακλαστικά της πολιτείας.

Σε ό,τι αφορά στη στάση των πολιτών, η τήρηση σε μεγάλο βαθμό των μέτρων για τη χρήση μάσκας και την αποφυγή του συνωστισμού δεν διαρκεί ολόκληρο το 24ωρο. Την ημέρα οι περισσότεροι προσέχουν. Το βράδυ, ωστόσο, στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά, παρ’ ότι έχει περιοριστεί δραματικά το ωράριο λειτουργίας τους.

Σε ό,τι αφορά στην κεντρική εξουσία, οι αποφάσεις για αυστηροποίηση των μέτρων συνήθως λαμβάνονται μετά τον εντοπισμό εστιών υπερμετάδοσης του κορονοϊού, γιατί έχει αποφασιστεί να μη θίγει περαιτέρω η πραγματική οικονομία. Ετσι τα μέτρα που λαμβάνονται έχουν ήπιο χαρακτήρα και αποσκοπούν περισσότερο στη θεραπεία δύσκολων καταστάσεων, παρά στην πρόληψή τους. Κατά συνέπεια, η σημασία της υπεύθυνης στάσης των υπηρεσιών, με μείζονα ρόλο στη διαχείριση της πανδημίας, είναι καθοριστική και η οποιαδήποτε παραφωνία προκαλεί αναταράξεις και αρρυθμίες με απρόβλεπτες συνέπειες.

Οι πολυπληθείς συγκεντρώσεις, με αφορμή την απόφαση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να αποτελέσουν εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού. Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο ο κρατικός μηχανισμός ας προετοιμαστεί κατάλληλα, καθώς το επόμενο διάστημα δεν θα υπάρχουν περιθώρια για λάθη και παρεξηγήσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου