Αντιφασιστικό μέτωπο με περιττές παραφωνίες

αντιφασιστικό-μέτωπο-με-περιττές-παρ-842993

Με τη δυναμική τους παρουσία Βολιώτες ένωσαν τις φωνές τους με τις αντίστοιχες χιλιάδων Ελλήνων, που βγήκαν στους δρόμους και φώναξαν υπέρ της καταδίκης των χρυσαυγιτών

Του Γιώργου Λαμπράκη

Το χθεσινό αντιφασιστικό συλλαλητήριο στην πλατεία Ελευθερίας, με αφορμή τη δικαστική απόφαση για τη Χρυσή Αυγή, παρά τις οργανωτικές του παραφωνίες και τις στιγμές έντασης μεταξύ μελών του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, έστειλε ηχηρό μήνυμα δημοκρατικής ευαισθησίας και αντίδρασης στις ακραίες φωνές του φασισμού και της μισαλλοδοξίας. Οσοι έδωσαν το «παρών» και ειδικά οι νέοι, υπενθύμισαν ότι στον Βόλο υπάρχει ισχυρός θύλακας αντίστασης στις δυνάμεις του μίσους, που εκμεταλλεύτηκαν, την τελευταία δεκαετία, την οικονομική κρίση και την αγανάκτηση των πολιτών για τις επιπτώσεις της στην καθημερινότητά τους, για να φτάσουν μέχρι την ολομέλεια της εθνικής μας αντιπροσωπείας.

Με τη δυναμική τους παρουσία Βολιώτες ένωσαν τις φωνές τους με τις αντίστοιχες χιλιάδων Ελλήνων, που βγήκαν στους δρόμους και φώναξαν υπέρ της καταδίκης των χρυσαυγιτών. Η απόφαση του δικαστηρίου είναι ιστορική και επιβεβαιώνει κάτι που γνώριζε η συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας για τη δράση του συγκεκριμένου πολιτικού φορέα. Στον Βόλο κανείς δεν ξεχνά τις διανομές τροφίμων για Ελληνες, τις πολιτικές συγκεντρώσεις που ξεχείλιζε η ρητορική μίσους και τις προκλήσεις των χρυσαυγιτών στα τηλεοπτικά πάνελ και τα ραδιόφωνα, που συχνά πυκνά έβρισκαν βήμα. Κανείς δεν ξεχνά, επίσης, τις εθελοντικές αιμοδοσίες στο Νοσοκομείο Βόλου, όπου προσέφεραν αίμα μόνο για τους Ελληνες και έδιναν με αυτό τον τρόπο ακόμη και στην κορυφαία πράξη ανθρωπιάς και αλτρουισμού της εθελοντικής προσφοράς αίματος στον πάσχοντα συνάνθρωπο ρατσιστικό χαρακτήρα και αποκρουστική διάσταση.

Ο λαός τούς οδήγησε στο περιθώριο των πολιτικών εξελίξεων με την ψήφο του στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, ενώ η δικαιοσύνη με τη χθεσινή της ιστορική απόφαση τους οδήγησε εκεί, που ανήκουν όλοι οι παραβατικοί. Η πληγή, που άνοιξε στο σώμα της Δημοκρατίας το 2012 με την είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή, έκλεισε κοινοβουλευτικά τον περασμένο Ιούλιο, ενώ οι πληγές του ναζιστικού μορφώματος στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας άρχισαν να επουλώνονται από χθες, που η δικαιοσύνη στάθηκε ξανά στο ύψος των περιστάσεων και τιμώρησε αναλόγως τον Μιχαλολιάκο και τα πρωτοπαλίκαρά του.

Η ικανοποίηση στα μάτια και τα πρόσωπα Βολιωτών, όταν ανακοινώθηκε η ετυμηγορία του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ήταν χθες το πρωί κάτι παραπάνω από έκδηλη. Αν μάλιστα στην αντιφασιστική συγκέντρωση που προηγήθηκε είχαν αποφευχθεί οι αντεγκλήσεις μεταξύ μελών του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, η συνολική εικόνα θα ήταν ίσως ιδανική. Δυστυχώς, όμως, οι αγεφύρωτες πολιτικές, ιδεολογικές και κομματικές διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές ήρθαν στο προσκήνιο, την ώρα που άπαντες όφειλαν να είναι ενωμένοι απέναντι στο πληγωμένο τέρας του φασισμού. Εξάλλου, οι πιθανές πολιτικές ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ για τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα, που, σύμφωνα με τα στελέχη του ΚΚΕ, έριξαν στα μαλακά τους υπόδικους χρυσαυγίτες, έχουν αποδοθεί από το εκλογικό σώμα στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου