Ελλειψη υπεύθυνης ενημέρωσης

ελλειψη-υπεύθυνης-ενημέρωσης-843481

Του Γιώργου Λαμπράκη

Το απόλυτο κομφούζιο, που προκλήθηκε στην περίπτωση της δικαστικής υπαλλήλου, η οποία, κατά τον ΕΟΔΥ, είναι θετική στον κορονοϊό και κατά το ιδιωτικό εργαστήριο, όπου έκανε επαναληπτικό τεστ, καθώς και για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας είναι αρνητική, ανέδειξε το τεράστιο ζήτημα της έλλειψης σωστής ενημέρωσης και συντονισμού των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.

Δεν είναι δυνατόν επτά ολόκληρους μήνες μετά το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στη χώρα μας ο μηχανισμός, που ελέγχει για νέες μολύνσεις και ενημερώνει σχετικά την κοινή γνώμη, να μην μπορεί να συντονιστεί, έτσι ώστε ο πολίτης, που έχει υποβληθεί σε τεστ, να γνωρίζει με απόλυτη βεβαιότητα αν είναι ή όχι θετικός.

Στην περίπτωση της δικαστικής υπαλλήλου του Πρωτοδικείου Βόλου επικράτησε πραγματικό αλαλούμ, που πλήττει το κύρος του μηχανισμού, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης τους τελευταίους μήνες. Μέχρι το βράδυ θα της έχει γνωστοποιηθεί το αποτέλεσμα του επαναληπτικού τεστ, στο οποίο θα υποβληθεί από τον ΕΟΔΥ και στη συνέχεια θα αποφασιστεί αν θα επιστρέψει κανονικά στην εργασία της, καθώς, αν είναι τελικά αρνητική στον κορονοϊό, δεν υπάρχει λόγος να παραμείνει σε κατ’ οίκον περιορισμό για δύο εβδομάδες.

Από την ημέρα που συστάθηκε το συντονιστικό όργανο της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη διαχείριση της κρίσης του COVID – 19 και άρχισαν να δημοσιοποιούνται σε καθημερινή βάση τα ενημερωτικά στοιχεία για τα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού, ελάχιστες ήταν οι φορές που υπήρξε ταύτιση με τα αντίστοιχα στοιχεία του ΕΟΔΥ. Συνήθως, οι δύο φορείς δημοσιοποιούν αντικρουόμενα στοιχεία, που μπερδεύουν την κοινή γνώμη και αποδυναμώνουν την προσπάθεια των ειδικών να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών, σε περίοδο που οι ανεύθυνες κραυγές των αρνητών του κορονοϊού πληθαίνουν, όπως και οι απόπειρές τους να μας παρασύρουν στα επικίνδυνα μονοπάτια της συνομωσιολογίας.

Ο κόσμος έχει απόλυτη ανάγκη από υπεύθυνη ενημέρωση και προσεκτικούς χειρισμούς στην επικοινωνιακή διαχείριση της κατάστασης με την πανδημία. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες, όχι μόνο σε ό,τι αφορά στην επίτευξη του στόχου για περιορισμό των νέων μολύνσεων, αλλά και σε ό,τι έχει σχέση με τη στάση της κοινωνίας απέναντι στα μέτρα κατά της διασποράς της νόσου.

Για να εφαρμόσει πιστά ο απλός πολίτης τις οδηγίες των ειδικών και τις αποφάσεις της κυβέρνησης, πρέπει να είναι απόλυτα πεπεισμένος ότι όσοι έχουν την ευθύνη για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού, ειδικά εκείνοι που ενημερώνουν την κοινωνία, έχουν πράγματι τις ικανότητες και την αξιοπιστία να διαχειριστούν τη μεγαλύτερη πρόκληση του εθνικού συστήματος υγείας τα τελευταία 100 χρόνια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου