Αβέβαιο μέλλον

αβέβαιο-μέλλον-843903

Η συνεχής λήψη μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου στον πληθυσμό έχει πλήξει καίρια τον κλάδο της εστίασης

Του Γιώργου Λαμπράκη

Οι πρόεδροι των συλλόγων εστίασης από τον Εβρο μέχρι τη Μυτιλήνη, που δίνουν το «παρών» στο 1ο πανελλήνιο συνέδριο του κλάδου, δεν έκρυβαν χθες το μεσημέρι, στην έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, την αγωνία τους για το μέλλον των επιχειρήσεων, που εκπροσωπούν. Τα χτυπήματα, που έχουν δεχτεί τους τελευταίους μήνες λόγω των μέτρων κατά του κορονοϊού, είναι διαδοχικά και οι αντοχές τους έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Ενόψει, μάλιστα, του ερχόμενου χειμώνα, που θα είναι από τους πιο δύσκολους όλων των εποχών για πολλούς επαγγελματικούς κλάδους, οι καταστηματάρχες της εστίασης εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την επόμενη μέρα.

Η εικόνα είναι ίδια σε όλη την επικράτεια. Πτώση τζίρου έως και 60%, σχεδόν οι τρεις στις δέκα επιχειρήσεις εστίασης δεν άνοιξαν μετά τον Μάιο, ενώ οι εκτιμήσεις για το επόμενο διάστημα είναι κάτι παραπάνω από απαισιόδοξες. Η συνεχής λήψη μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου στον πληθυσμό έχει πλήξει καίρια τον κλάδο της εστίασης, που δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τον φόβο του κόσμου για τον κορονοϊό, αλλά και τις πολλές περιπτώσεις «κακών» επαγγελματιών, που αγνοούν επιδεικτικά τα μέτρα κατά του συνωστισμού και λειτουργούν σαν να μην υπάρχει πρόβλημα.

Η «βροχή» των προστίμων, που έχει πέσει τους τελευταίους μήνες και τα περιστατικά νέων παραβάσεων, που καταγράφονται καθημερινά στο αστυνομικό δελτίο, δείχνουν ότι πολλοί επαγγελματίες της εστίασης δεν έχουν βάλει μυαλό. Οι συγκεκριμένοι αποτελούν, ωστόσο, μειονότητα. Οι περισσότεροι σέβονται τα μέτρα και προσπαθούν να τα τηρούν απαρέγκλιτα, παρ’ ότι έχουν συρρικνωθεί τόσο το ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεών τους, όσο και ο αριθμός των τραπεζοκαθισμάτων.

Η έξαρση των νέων κρουσμάτων τον προηγούμενο μήνα και η ανησυχία, που έχουν προκαλέσει στους επιστήμονες και την κυβέρνηση τα απογοητευτικά στοιχεία ως προς την εξέλιξη της πανδημίας, οδηγούν σε επιπρόσθετα μέτρα για την αποτροπή διασποράς της νόσου. Οσο δεν αποδίδουν τα μέτρα, τόσο θα καθίσταται απαραίτητη η λήψη ακόμη πιο αυστηρών περιορισμών, που στο τέλος δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε γενικό λουκέτο την εστίαση.

Το ενδεχόμενο θα είναι καταστροφικό για πολλά καταστήματα, που έχουν υποστεί βαρύτατο πλήγμα από τα μέτρα, τα οποία είναι ήδη σε ισχύ. Ενα ακόμη πακέτο απαγορεύσεων, είτε ως προς το ωράριο λειτουργίας, είτε ως προς τον ανώτατο επιτρεπόμενο αριθμό θαμώνων, θα αποτελέσει το τελειωτικό χτύπημα για χιλιάδες καταστήματα, στα οποία απασχολείται μεγάλος αριθμός εργαζομένων.

Οι εκτιμήσεις και οι προοπτικές ως προς την εξέλιξη της νόσου κάθε άλλο παρά αισιοδοξία προκαλούν. Ταυτόχρονα, τα μέτρα στήριξης της εστίασης κατά τη διάρκεια του δίμηνου lock down κάθε άλλο παρά αποτελεσματικά αποδείχθηκαν. Με αυτά τα δεδομένα, ο κίνδυνος αφανισμού πολλών επιχειρήσεων γίνεται ακόμη πιο ορατός, ενώ οι «κακοί» επαγγελματίες του κλάδου επισπεύδουν με τη στάση τους το αναπόφευκτο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου