Κανένα περιθώριο για εφησυχασμό

κανένα-περιθώριο-για-εφησυχασμό-845091

Του Γιώργου Λαμπράκη

Τα συνεχή θετικά κρούσματα κορονοϊού, που εντοπίζονται τις τελευταίες ημέρες στον Βόλο, έρχονται να μας υπενθυμίσουν ότι ο ιός υπάρχει ανάμεσά μας, ενώ η καταγραφή αλλεπάλληλων «ορφανών» κρουσμάτων πρέπει να μας κάνει να επαγρυπνούμε ακόμη περισσότερο. Η πιστή εφαρμογή των μέτρων για τη χρήση μάσκας, την τήρηση των αποστάσεων και την αποφυγή του συνωστισμού καθίσταται κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη, όχι μόνο για την ατομική μας προστασία, αλλά και για την προφύλαξη των υπερηλίκων, καθώς και όσων πάσχουν από χρόνια νοσήματα.

Οι εδικοί έχουν τοποθετηθεί ξεκάθαρα στο ζήτημα και οι οδηγίες τους, που αποτελούν αποφάσεις της εκτελεστικής εξουσίας, δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών για την επικινδυνότητα της κατάστασης. Οποιαδήποτε υποτίμηση του κινδύνου, που διατρέχουν οι ευπαθείς ομάδες, μπορεί να οδηγήσει σε απώλειες ανθρώπινων ζωών. Οι παππούδες, οι γιαγιάδες και οι πάσχοντες από σοβαρά προβλήματα υγείας πρέπει να βρίσκονται διαρκώς στο επίκεντρο της προσοχής. Ολοι έχουμε μερίδιο ευθύνης στην προσπάθεια να προστατευθούν από τον κορονοϊό οι πιο ευάλωτοι, καθώς δεν κάνει διακρίσεις και επιβεβαιώνεται από την κάθετη μείωση του μέσου ηλικιακού όρου των νοσούντων. Το σχετικό ποσοστό έχει υποχωρήσει πλέον κάτω από τα 40 έτη, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο διασποράς του ιού στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Μόνο αν λειτουργήσουμε στην καθημερινότητά μας, τηρώντας όλες τις προφυλάξεις και εφαρμόζοντας πιστά τα μέτρα, θα καταφέρουμε να αποφύγουμε το σενάριο, που τρομάζει την επιστημονική κοινότητα και απεύχεται η κυβέρνηση. Οι γιατροί, που υπηρετούν στο εθνικό σύστημα υγείας, γνωρίζουν ότι κανένα νοσοκομείο στον πλανήτη, πολύ περισσότερο στη χώρα μας, δεν μπορεί να διαχειριστεί κατάσταση πανδημίας. Το είδαμε να συμβαίνει σε προηγμένες χώρες της Ευρώπης και στην Αμερική. Ευτυχώς δεν το ζήσαμε στη χώρα μας την περασμένη άνοιξη, επειδή η κυβέρνηση λειτούργησε ταχύτατα και έλαβε άμεσα τις απαιτούμενες αποφάσεις, που κόστισαν στην οικονομία, έσωσαν, ωστόσο, πολλές ανθρώπινες ζωές.

Τώρα οι συνθήκες είναι τελείως διαφορετικές. Η προστασία της οικονομίας από την πλήρη κατάρρευση, η οποία θα ακολουθήσει μετά από πιθανό lock down, είναι πρωταρχικός στόχος της κεντρικής εξουσίας. Κατά συνέπεια, οι πολίτες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να προφυλαχθούν και να προφυλάξουν τους γύρω τους από καταστάσεις, τις οποίες δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το σύστημα υγείας.

Στον Βόλο ζήσαμε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο τις συνέπειες από τη χαλάρωση ως προς την τήρηση των μέτρων. Η καθημερινή καταγραφή νέων κρουσμάτων κορονοϊού υπενθυμίζει στους πολίτες ότι δεν υπάρχουν περιθώρια μη εφαρμογής των μέτρων. Αφού πέρασε χρονικό διάστημα χωρίς νέες μολύνσεις ή με ελάχιστες σε εβδομαδιαία βάση, ο Βόλος και η Μαγνησία αρχίζουν τα τελευταία 24ωρα να καταγράφουν νέα περιστατικά, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι «ορφανά». Επειδή βρισκόμαστε στο φθινόπωρο και σε λίγες εβδομάδες θα μπουν στη εξίσωση και οι εποχικές ιώσεις, ας κλείσουμε τα αφτιά στις ανεύθυνες φωνές και ας επικεντρώσουμε στην ατομική προφύλαξη και την προστασία του διπλανού μας. Μέχρι να βρεθούν το φάρμακο και το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, δεν υπάρχουν άλλες εναλλακτικές επιλογές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου