Ο κορονοϊός απειλεί τη βιομηχανική δραστηριότητα

ο-κορονοϊός-απειλεί-τη-βιομηχανική-δρ-846103

Ο συναγερμός δεν αφορά μόνο στις διοικήσεις των εργοστασίων, που καλούνται να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Αφορά και στους εργαζόμενους, που οφείλουν να τηρούν τα μέτρα αυτοπροστασίας

Του Γιώργου Λαμπράκη

Το ορφανό κρούσμα κορονοϊού σε μεγάλο εργοστάσιο του Βόλου επαναφέρει στο προσκήνιο την ανάγκη απαρέγκλιτης τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων, τα οποία έχουν θεσπιστεί, έτσι ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω διασπορά της νόσου, ειδικά σε χώρους όπου συγκεντρώνεται καθημερινά μεγάλος αριθμός πολιτών.

Πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας είχε καταγγείλει ότι σε πολλούς χώρους δουλειάς δεν τηρούνται τα απαιτούμενα μέτρα, ούτε κατά τη μεταφορά των εργαζομένων, ούτε κατά την παραμονή τους στα αποδυτήρια, ούτε κατά τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας. Αμφιβάλλουμε αν οι συγκεκριμένες καταγγελίες διερευνήθηκαν από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.

Σε κάθε περίπτωση, το πρόσφατο θετικό κρούσμα σε τοπικό εργοστάσιο πρέπει να λειτουργήσει σαν καμπανάκι συναγερμού, έτσι ώστε οι άμεσα εμπλεκόμενοι στη διαδικασία τήρησης των μέτρων κατά του κορονοϊού να αντιληφθούν τη σοβαρότητα της κατάστασης. Ο συναγερμός δεν αφορά μόνο στις διοικήσεις των εργοστασίων, που καλούνται να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Αφορά και στους εργαζόμενους, που οφείλουν να τηρούν τα μέτρα αυτοπροστασίας.

Πιθανή διασπορά της νόσου σε εργασιακό χώρο με δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες εργαζόμενους δεν θα προκαλέσει μόνο προβλήματα στη δημόσια υγεία. Θα οδηγήσει σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας την επιχείρηση, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την παραγωγική διαδικασία και τις δυνατότητες της εταιρείας να είναι συνεπής ως προς την κάλυψη των μισθολογικών της υποχρεώσεων. Ηδη τα οικονομικά προβλήματα είναι σοβαρά και στον βιομηχανικό τομέα, που λόγω της γενικότερης καθίζησης του καταναλωτικού ενδιαφέροντος έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα.

Τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσουν την κανονική λειτουργία των επιχειρήσεων, που πρέπει στο τέλος κάθε μήνα να πληρώνουν το προσωπικό. Οποιαδήποτε παραβίαση των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό μπορεί να οδηγήσει σε εξαιρετικά δυσάρεστες καταστάσεις, τις οποίες οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν θα είναι σε θέση να διαχειριστούν. Για αυτό καθίσταται κάτι παραπάνω από επιτακτική η ανάγκη τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων, όπως επίσης και ο έλεγχος από τα αρμόδια όργανα ως προς την εφαρμογή τους.

Το γεγονός ότι καταγράφονται διαρκώς τις τελευταίες ημέρες στον Βόλο «ορφανά» κρούσματα πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα και να μας κάνει ακόμη πιο προσεκτικούς. Ο εργαζόμενος γνωστού εργοστασίου, που νόσησε πρόσφατα, δεν μπόρεσε να εξηγήσει στις υγειονομικές αρχές πώς μολύνθηκε. Ανάλογες περιπτώσεις κρουσμάτων εντοπίστηκαν στον Βόλο ακόμη τέσσερις φορές την τελευταία εβδομάδα.

Δεν χρειάζεται πανικός. Επαγρύπνηση και προσοχή απαιτούνται, έτσι ώστε να αποφευχθούν χειρότερες καταστάσεις, τις οποίες η τοπική κοινωνία απεύχεται. Πολύ περισσότερο η τοπική βιομηχανική δραστηριότητα, που και πριν τον κορονοϊό ήταν σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση και προσπαθούσε να ανακτήσει τον βηματισμό της μετά από μια δεκαετία ύφεσης και ανεργίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου