Η νέα διοίκηση των εμπόρων αντιμέτωπη με τις επιπτώσεις της πανδημίας

η-νέα-διοίκηση-των-εμπόρων-αντιμέτωπη-846538

Του Γιώργου Λαμπράκη

Η επόμενη μέρα των εκλογών στον Εμπορικό Σύλλογο Βόλου βρίσκει τη νέα διοίκηση στις επάλξεις, καθώς η κατάσταση στην πραγματική οικονομία είναι δραματική μετά και τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού στην αγορά και την κατανάλωση. Χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει. Η διεκδίκηση ουσιαστικών λύσεων στα προβλήματα του κλάδου καθίσταται επιτακτική και η στάση της κεντρικής εξουσίας στα αιτήματα των εκπροσώπων του εμπορικού κόσμου θα διαμορφώσει τις εξελίξεις, ως προς τη βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων.

Οι εκτιμήσεις είναι κάτι παραπάνω από δυσοίωνες και οι αντοχές αρκετών εμπόρων εξαιρετικά περιορισμένες, ειδικά μετά τον Μάιο που επανεκκίνησε η πραγματική οικονομία και φάνηκαν οι συνέπειες της καραντίνας. Η απογοητευτική εικόνα στον τουρισμό και η δραματική κατάσταση στην εστίαση έχουν επηρεάσει σημαντικά τους τζίρους των εμπορικών καταστημάτων. Αλλωστε, η εμπορική αγορά αποτελεί κρίκο στην ίδια αλυσίδα, που συνδέει την τουριστική οικονομία με την εστίαση και τη διασκέδαση. Οταν ο ένας κλάδος δεν πάει καλά, επηρεάζονται και οι υπόλοιποι. Από τη στιγμή που συρρικνώθηκαν τα νούμερα στον τουρισμό και η εικόνα στην εστίαση επιδεινώνεται καθημερινά, είναι απολύτως φυσιολογικό να μειώνεται η κίνηση και στα εμπορικά καταστήματα.

Επιπρόσθετα, ο κλάδος των εμπόρων εξαιρέθηκε από το ευεργετικό μέτρο της μείωσης των ενοικίων, με αποτέλεσμα πολλές εμπορικές επιχειρήσεις να μην μπορούν να ανταποκριθούν στην πιο δυσβάστακτη, ίσως, μηνιαία τους υποχρέωση. Χωρίς κατανάλωση δεν υπάρχει ρευστότητα και χωρίς ρευστότητα δεν μπορούν να καλυφτούν οι ανελαστικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων.

Τα μέτρα, που εξήγγειλε και έθεσε σε ισχύ η κυβέρνηση, κρίνονται ανεπαρκή από τους εκπροσώπους των εμπόρων. Βλέποντας καθημερινά την εικόνα της αγοράς να επιδεινώνεται, η αγωνία τους για την τύχη των επιχειρήσεών τους εντείνεται. Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που δεν βλέπουν ξεκάθαρο σχέδιο από τη μεριά της κεντρικής εξουσίας να στηρίξει με ουσιαστικά μέτρα τον κλάδο. Η λεγόμενη ραχοκοκαλιά της οικονομίας βρίσκεται στην πλέον δυσχερή θέση της τελευταίας δεκαετίας. Ούτε καν στη κορύφωση της οικονομικής κρίσης δεν υπήρχε τόσο μεγάλη δυσχέρεια στις τάξεις των εμπόρων.

Η επέλαση της πανδημίας αποτέλεσε τεράστιο πλήγμα για τον κλάδο, που μόλις είχε αρχίσει να ανακτά και πάλι τον βηματισμό του, έπειτα από σχεδόν δέκα χρόνια ύφεσης. Το δίμηνο lock down της περασμένης άνοιξης προκάλεσε κάθετη πτώση της κατανάλωσης, ενώ το νέο κύμα κρουσμάτων κορονοϊού κρατά σε απογοητευτικά επίπεδα την αγοραστική κίνηση.

Η έλλειψη ρευστότητας μαζί με το ζήτημα των ενοικίων είναι αυτή τη στιγμή τα σοβαρότερα προβλήματα του κλάδου των εμπόρων. Η φωνή των εκπροσώπων τους πρέπει να ακουστεί στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και οι έχοντες θεσμικό ρόλο καλούνται να αποδείξουν ότι όντως νοιάζονται για τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας. Η στάση τους απέναντι σε νεοεκλεγείσες διοικήσεις με ισχυρή εντολή και ξεκάθαρη πλειοψηφία θα αποτελέσει βαρόμετρο το επόμενο χρονικό διάστημα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου