Το πιο κρίσιμο εξάμηνο διακυβέρνησης από τη ΝΔ

το-πιο-κρίσιμο-εξάμηνο-διακυβέρνησης-847529

Τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση έχει, ωστόσο, να δώσει σημαντικά τεστ και σε άλλους ευαίσθητους τομείς, όπως το σύστημα υγείας, η ασφάλεια των μαθητών, τα ελληνοτουρκικά και το προσφυγικό

Του Γιώργου Λαμπράκη

Οι κυβερνήσεις στο τέλος κρίνονται, κυρίως από τις επιδόσεις τους στον τομέα της οικονομίας. Αν οι σχεδιασμοί τους δεν έχουν θετικές επιπτώσεις στην τσέπη των πολιτών, στους εργαζόμενους και στη ρευστότητα της αγοράς, ο τελικός απολογισμός είναι αρνητικός. Προς το παρόν η πανδημία έχει ανατρέψει τα πλάνα της ΝΔ, που σχεδίαζε το 2021 να είναι έτος γενναίων φοροελαφρύνσεων, ειδικά για τη μεσαία τάξη.

Από τη Θεσσαλονίκη δεν ανακοινώθηκαν όσα ανέμενε μεγάλο μέρος της κοινωνίας και της πραγματικής οικονομίας, ωστόσο ο βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι, πρωτίστως, η μεσοπρόθεσμη διαχείριση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού στην οικονομία, με σκοπό η χώρα να εξέλθει από το σημερινό αδιέξοδο με το μικρότερο δυνατό κόστος και στη συνέχεια να ληφθούν μόνιμα μέτρα για φοροελαφρύνσεις. Αυτό σημαίνει πως το ερχόμενο εξάμηνο είναι ιδιαιτέρως κρίσιμο για την πορεία του ΑΕΠ, των δημοσιονομικών και ως εκ τούτου για το αν και πότε, τελικά, θα υλοποιηθούν οι κυβερνητικές υποσχέσεις για ελάφρυνση των βαρών της μεσαίας τάξης, που περιμένει μέτρα στήριξης.

Τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση έχει, ωστόσο, να δώσει σημαντικά τεστ και σε άλλους ευαίσθητους τομείς, όπως το σύστημα υγείας, η ασφάλεια των μαθητών, τα ελληνοτουρκικά και το προσφυγικό.

Η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού έχει θέσει σε συναγερμό το Μέγαρο Μαξίμου, ειδικά μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα περίπλοκο, καθώς από τη μια πρέπει να διασφαλιστεί η απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων για την ασφάλεια των πολιτών, ενώ την ίδια ώρα ο κόσμος της εστίασης και του τουρισμού έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα από τα συγκεκριμένα μέτρα. Μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας μιλούν όλο και πιο συχνά για το ενδεχόμενο επιβολής του μέτρου για την καθολική χρήση μάσκας. Ο δε υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, αναφερόμενος στα μέτρα, είπε ότι η επιδημιολογική εικόνα κάθε περιοχής θα αξιολογείται ανά τρεις ημέρες.

Στα εθνικά θέματα η κλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία έχει δημιουργήσει λεπτές ισορροπίες. Η κυβέρνηση έχει απλώσει τα διπλωματικά της χαρτιά και οι κινήσεις της είναι συνεχείς στο γεωπολιτικό τοπίο στην Ανατολική Μεσόγειο. Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, κάνοντας λόγο για φιλόδοξο και ολιστικό πρόγραμμα. Δεν έκανε συγκεκριμένη αναφορά στο κόστος του εξοπλιστικού προγράμματος, περιοριζόμενος να σημειώσει ότι είναι εντός των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας.

Στο προσφυγικό, το σχέδιο για αποσυμφόρηση των νησιών δεν προχώρησε με την ταχύτητα που αναμενόταν, οι εικόνες από το κατεστραμμένο κέντρο φιλοξενίας στη Μόρια επανέφεραν στο προσκήνιο την κρισιμότητα του προβλήματος και φυσικά έθεσαν αντιμέτωπη την κυβέρνηση με τις ευθύνες της.

Στους τομείς της οικονομίας και της εργασίας, με την ύφεση σε επίπεδα ρεκόρ, τον τζίρο της αγοράς να πιέζεται λόγω της πανδημίας, τον κλάδο του τουρισμού να υφίσταται μεγάλες απώλειες, τους εργαζόμενους να αγωνιούν για το αύριο και τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών να παραμένουν υψηλά, η κυβέρνηση καλείται να επιλύσει ιδιαίτερα περίπλοκη εξίσωση το ερχόμενο εξάμηνο.

Η δημοσιονομική ευελιξία για τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα επεκταθεί και το 2022. Στόχος για το 2020 είναι να ληφθούν μέτρα, ώστε να συγκρατηθεί η ύφεση κάτω από το 10%, ενώ μεγάλη πρόκληση αποτελεί η σωστή αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το στοίχημα είναι τα χρήματα να διασφαλίσουν τη δόμηση βιώσιμου παραγωγικού μοντέλου για τη δημιουργία νέων και ποιοτικών θέσεων εργασίας. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την επιδότηση 100.000 νέων θέσεων εργασίας, με το κράτος να καλύπτει για έξι μήνες τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζόμενων και των εργοδοτών, ενώ το πρόγραμμα «Συνεργασία» επεκτείνεται έως το τέλος του 2020. Παράλληλα, αναβάλλεται μέχρι τον Απρίλιο η καταβολή κάθε οφειλής από όσους έχουν πληγεί, επεκτείνεται ο μειωμένος ΦΠΑ για ακόμη έξι μήνες και παρατείνονται για άλλους δύο μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας.

Πέραν αυτών, εκ των πιο σημαντικών προκλήσεων για την κυβέρνηση είναι η οχύρωση του συστήματος υγείας, ενόψει του νέου κύματος της πανδημίας. Πρόσφατα ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, απαντώντας στη Βουλή στην κριτική της αντιπολίτευσης για τη μη έγκριση προσλήψεων, τόνισε ότι το προσωπικό των νοσοκομείων και των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας αυξήθηκε κατά 6.000 άτομα τον περασμένο Μάιο. Ενημέρωσε, επίσης, ότι ολοκληρώνονται οι προσλήψεις 1.200 γιατρών για την κάλυψη ισάριθμων μόνιμων θέσεων ιατρικού προσωπικού, ενώ άλλες 400 θέσεις προκηρύσσονται τις επόμενες μέρες. Εξ αυτών, πρόσθεσε, οι 200 θα διατεθούν για την κάλυψη των κενών στις ΜΕΘ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη, χαρακτήρισε το ΕΣΥ πιο δυνατό. Τόνισε ότι προσελήφθησαν σχεδόν 7.000 επικουρικοί γιατροί και νοσηλευτές, ενώ πρόσθεσε πως θα προκηρυχθούν μόνιμες θέσεις, αλλά και θα δημιουργηθούν πολλές νέες κλίνες εντατικής.

Ολα αυτά συνθέτουν ιδιαίτερα περίπλοκο σκηνικό και εντείνουν την πίεση στην κυβέρνηση, που πριν από έναν χρόνο ανέλαβε να ξαναστήσει την οικονομία στα πόδια της και στο μεταξύ προέκυψαν προβλήματα, τα οποία αδυνατούν να διαχειριστούν κράτη με ασύγκριτα μεγαλύτερες οικονομικές, υγειονομικές, στρατιωτικές και κοινωνικές αντοχές από τις αντίστοιχες της Ελλάδας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου