Η οικονομία πάνω από τη δημόσια υγεία

η-οικονομία-πάνω-από-τη-δημόσια-υγεία-848102

Τα στοιχεία δείχνουν μείωση τζίρου πάνω από 80%, ενώ το ρίσκο, που ανέλαβε η χώρα μας ανοίγοντας τα σύνορά της, αποδείχτηκε τελικά αντιστρόφως ανάλογο των οικονομικών αποτελεσμάτων για τον κλάδο.

Του Γιώργου Λαμπράκη

Οπως προκύπτει και από το προχθεσινό διάγγελμα του πρωθυπουργού, βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η διασφάλιση της οικονομικής ομαλότητας και όχι η προστασία της δημόσιας υγείας. Αλλιώς δεν εξηγείται η εμμονή σε πλαίσιο δράσης κατά του κορονοϊού, που δεν αποδίδει. Το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου η επάνοδος στη νέα κανονικότητα συνοδεύτηκε από σχεδόν 6.500 νέα κρούσματα, ενώ μόνο τον Σεπτέμβριο ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τους 100.

Είτε γιατί έχουν την ψευδαίσθηση ότι η χώρα διαθέτει σχέδιο για την ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας, είτε γιατί ελπίζουν ότι τα ημίμετρα, τα οποία έχουν εξαγγελθεί, θα περιορίσουν την εξάπλωση της νόσου, οι κυβερνώντες εξακολουθούν να επιδεικνύουν άτολμη στάση, που μπορεί να δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι η πραγματική οικονομία θα αποφύγει τα χειρότερα, ωστόσο στον τομέα της δημόσιας υγείας η κατάσταση μπορεί εύκολα να ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Στο μείζον ζήτημα της χρήσης μάσκας, έτσι ώστε να προστατευτούμε από την εξάπλωση της πανδημίας, εξακολουθούν να καταγράφονται έντονες αντιδράσεις και αμφισβήτηση από σημαντικό αριθμό πολιτών. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις ανεβάζουν στο 20% το ποσοστό εκείνων, που δεν αποδέχονται το μέτρο της χρήσης μάσκας, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την επίτευξη του στόχου κυβέρνησης και ειδικών, αναφορικά με τον περιορισμό μετάδοσης του κορονοϊού.

Στα σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οι αρνητές της μάσκας έχουν κυριαρχήσει, ενώ στο διαδίκτυο διογκώνεται καθημερινά η επικίνδυνη προπαγάνδα όσων αμφισβητούν ακόμη και την ύπαρξη του κορονοϊού. Στην Αττική οι εστίες υπερμετάδοσης της νόσου παραμένουν ανεξέλεγκτες, ενώ στα μέσα μαζικής μεταφοράς ο συνωστισμός και τα επεισόδια μεταξύ επιβατών, που φορούν μάσκα και όσων αρνούνται να τη χρησιμοποιήσουν, είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο.

Την ίδια στιγμή η αγορά στενάζει από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, ενώ το στοίχημα στον τουρισμό κατέληξε σε τεράστιο φιάσκο. Τα στοιχεία δείχνουν μείωση τζίρου πάνω από 80%, ενώ το ρίσκο, που ανέλαβε η χώρα μας ανοίγοντας τα σύνορά της, αποδείχτηκε τελικά αντιστρόφως ανάλογο των οικονομικών αποτελεσμάτων για τον κλάδο.

Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση επιμένει στην εφαρμογή πλαισίου μέτρων, που ούτε βοηθά την οικονομία, ούτε προφυλάσσει τη δημόσια υγεία από το επερχόμενο κύμα της πανδημίας. Τα Νοσοκομεία παραμένουν υποστελεχωμένα και χωρίς βασικό εξοπλισμό, οι κλίνες των ΜΕΘ μειώνονται όσο αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των διασωληνωμένων και τα τεστ για τον εντοπισμό ασυμπωματικών φορέων του κορονοϊού εξακολουθούν να κινούνται στη σφαίρα της φαντασίας εκείνων, που τα εξήγγειλαν.

Η ατομική ευθύνη, στην οποία επέμεινε ο πρωθυπουργός στο πρόσφατο διάγγελμά του για να τονίσει την αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας, είναι ζήτημα, στο οποίο δεν μπορεί να ποντάρει η κυβέρνηση, όπως αποδείχτηκε το φετινό καλοκαίρι. Τουλάχιστον ένα κυβερνητικό σχήμα, που έχει επίγνωση της κρισιμότητας της κατάστασης και δεν ρισκάρει να παίξει τη δημόσια υγεία στα ζάρια, μόνο και μόνο για να προστατέψει την οικονομία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου