Το επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι το άνοιγμα των σχολείων

το-επόμενο-μεγάλο-στοίχημα-είναι-το-άν-754939

Του Γιώργου Λαμπράκη

Κατά γενική ομολογία οι χειρισμοί της κυβέρνησης, σε ότι αφορά στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης του κορoνοϊού, μετά την άρση των μέτρων της δίμηνης καραντίνας, ήταν αποτυχημένη. Η έξαρση των κρουσμάτων και οι αποφάσεις για αυστηροποίηση των μέτρων προστασίας, υπό την πίεση των εξελίξεων, επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές. Ακόμη και τώρα που πιστοποιείται από τα ημερήσια επιδημιολογικά στοιχεία ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας έχει ενσκήψει, οι κυβερνώντες δε λαμβάνουν τα μέτρα που απαιτεί η περίσταση έτσι ώστε να περιοριστεί το πρόβλημα προτού ανοίξουν τα σχολεία.

Τα συγκεκριμένα μέτρα πρέπει να επικεντρωθούν στη νυκτερινή διασκέδαση και στα beach bars, όπου ο συνωστισμός παραμένει καθημερινό φαινόμενο, παρά την έξαρση των κρουσμάτων. Για λόγους που σχετίζονται με την τουριστική οικονομία και την επιβίωση του κλάδου του επισιτισμού, οι αποφάσεις που επιβάλουν οι περιστάσεις δε λαμβάνονται, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον βαθμό διασποράς του κορoνοϊού, κυρίως στις νεαρές ηλικίες, που με τη σειρά τους θα μεταδώσουν τη νόσο στους μεγαλύτερους.

Η κυβέρνηση, αν δεν διδαχθεί από τα λάθη της το φετινό καλοκαίρι, δεν θα καταφέρει να διαχειριστεί την κατάσταση που θα διαμορφωθεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν θα ανοίξουν τα σχολεία, σύμφωνα τουλάχιστον με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας, πολύ πριν επανακάμψει η πανδημία. Το διάστημα μέχρι τις 20 Αυγούστου θα είναι το πλέον καθοριστικό σχετικά με τις αποφάσεις που θα κληθεί να λάβει το αρμόδιο υπουργείο για τους αγιασμούς. Αν δεν αλλάξουν τα σημερινά υγειονομικά δεδομένα, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να αρχίσει η νέα σχολική χρονιά στις 7 Σεπτεμβρίου.

Εξαιρετικά δύσκολο είναι επίσης να επιστρέψουν οι μαθητές στις σχολικές αίθουσες, φορώντας μάσκες κατά τη διάρκεια των μαθημάτων καθώς επίσης και στα διαλειμματα. Οι γονείς τους, από τη δική τους πλευρά, ακόμη πιο δύσκολα θα επιτρέψουν στα παιδιά τους να πάνε στο σχολείο, αν συνεχίσουν να ισχύουν μετά από έναν μήνα οι σημερινές συνθήκες ως προς τα κρούσματα κορονοϊού. Τα ισχύοντα δεδομένα μπορούν να αλλάξουν μόνο αν οι πολίτες εφαρμόσουν κατά γράμμα τις οδηγίες των ειδικών και τις αποφάσεις της κυβέρνησης για χρήση μάσκας και τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας. Αυτό το ενδεχόμενο θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο, με βάση τη μέχρι στιγμής συμπεριφορά της νεολαίας καθώς επίσης και με δεδομένο ότι βρισκόμαστε στην κορύφωση της περιόδου των διακοπών και το συναίσθημα της χαλάρωσης κυριαρχεί.

Κατά συνέπεια, η ημερομηνία έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας, ωστόσο στα σχολεία οι διευθυντές και στους δήμους οι αρμόδιες επιτροπές πρέπει να είναι σε απόλυτη ετοιμότητα, τόσο σε ότι αφορά στην επάρκεια των μέσων ατομικής προστασίας και των αντισηπτικών, όσο και στο θέμα της καθαριότητας των σχολικών αιθουσών. Δεν χρειάζεται να περιμένουν τις οδηγίες του υπουργείου. Οι διευθυντές των σχολείων πρέπει από τώρα να φροντίσουν να είναι έτοιμοι για παν ενδεχόμενο. Η πρόσφατη εγκύκλιος του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας μπορεί να αποτελέσει τον ιδανικό «μπούσουλα» για τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου