Εικονική πραγματικότητα

εικονική-πραγματικότητα-755590

Κοινή πεποίθηση γιατρών και νοσηλευτών είναι πως εφόσον δεν έγιναν οι απαιτούμενες προσλήψεις προσωπικού το διάστημα που η πανδημία δοκίμασε τις αντοχές του εθνικού συστήματος υγείας, δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ

Του γιώργου Λαμπράκη

Η περίπτωση της παιδιατρικής κλινικής του νοσοκομείου Βόλου που προσπαθεί να καλύψει τις ανάγκες μιας περιοχής με 200.000 κατοίκους, συν τους επισκέπτες της καλοκαιρινής περιόδου, είναι ενδεικτική του μεγέθους του προβλήματος της υποστελέχωσης των δημόσιων δομών υγείας. Η διευθύντρια της παιδιατρικής κλινικής του «Αχιλλοπουλείου» δεν μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες της αυτό το διάστημα λόγω ασθένειας, με αποτέλεσμα να έχει πέσει όλο το βάρος μιας εκ των πλέον νευραλγικών κλινικών του τοπικού νοσηλευτικού ιδρύματος σε δύο επικουρικούς και έναν ειδικευόμενο γιατρό!

Ο κατά τις δημοσκοπήσεις επιτυχημένος υπουργός υγείας, Βασίλης Κικίλιας, συνεχίζει να υπόσχεται προσλήψεις και να οραματίζεται ένα πλήρως στελεχωμένο και έτοιμο να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών εθνικό σύστημα υγείας. Δυστυχώς, καμία από τις αναρίθμητες υποσχέσεις του δεν υλοποιήθηκε και διατηρούμε πολλές επιφυλάξεις ως προς την εκπλήρωση του οράματος του για το ΕΣΥ. Σε ότι αφορά στους εκπροσώπους γιατρών και νοσηλευτών σε περιφερειακά νοσοκομεία όπως αυτό του Βόλου, όπου δεν προσλήφθηκε ούτε ένας μόνιμος γιατρός, ή νοσηλευτής από την ημέρα που η χώρα μας μπήκε στη μάχη με την πανδημία του κορονοϊού, μόνο ειρωνικά σχόλια προκαλούν πλέον οι εμφανίσεις του αρμόδιου υπουργού και οι επαναλαμβανόμενες υποσχέσεις του δίχως αντίκρισμα.

Οι εργαζόμενοι στον πολύπαθο χώρο της δημόσιας υγείας έχουν πλέον κάθε δικαίωμα να πιστεύουν ότι και η παρούσα ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι σαν τις προηγούμενες. Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που δοκιμάστηκε και εξακολουθεί να δοκιμάζεται στις συνθήκες μιας πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης. Κοινή πεποίθηση γιατρών και νοσηλευτών είναι πως εφόσον δεν έγιναν οι απαιτούμενες προσλήψεις προσωπικού το διάστημα που η πανδημία δοκίμασε τις αντοχές του εθνικού συστήματος υγείας, δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ! Ούτε καν επικουρικό προσωπικό δεν προσλήφθηκε στα νοσοκομεία έτσι ώστε να καλυφθούν τα κενά, έστω με συμβασιούχους γιατρούς και νοσηλευτές.

Οι υποσχέσεις για διαδικασίες προσλήψεων με ρυθμούς fast track θα μείνουν στην ιστορία ως το πιο σύντομο ανέκδοτο.

Τουλάχιστον οι προηγούμενοι είχαν δρομολογήσει την πρόσληψη 16 μόνιμων γιατρών στο νοσοκομείο του Βόλου. Οι εκλογές που ακολούθησαν μπλόκαραν τη διαδικασία. Αυτοί που τους διαδέχθηκαν στο τιμόνι της εξουσίας αφενός μείωσαν τον αρχικό αριθμό των γιατρών και αφετέρου δεν κατάφεραν καν να ολοκληρώσουν μια δρομολογημένη διαδικασία προσλήψεων, με αποτέλεσμα το νοσοκομείο του Βόλου να παραμένει χωρίς το απαιτούμενο προσωπικό, ενώ βρισκόμαστε προ των πυλών του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Επιπρόσθετα, προκύπτουν νέα κενά καθώς οι γιατροί δεν είναι μηχανές. Και θα αρρωστήσουν και θα χρειαστεί να απουσιάσουν εξαιτίας κάποιας έκτακτης ανάγκης και θα πρέπει να ξεκουραστούν, λαμβάνοντας την καλοκαιρινή τους άδεια. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας συνεχίζει να παρουσιάζει μια εικόνα που δεν σχετίζεται με τη δύσκολη καθημερινότητα στις δημόσιες δομές υγείας, αδιαφορώντας για την ουσία του προβλήματος και όντας επικεντρωμένη στη δημοσκοπική εικόνα του αρμόδιου υπουργού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου