Κατώτεροι των περιστάσεων

κατώτεροι-των-περιστάσεων-756165

Είναι αυτονόητο, ότι χωρίς την υπεύθυνη στάση των πολιτών δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η πανδημία, ούτε να περιοριστούν οι επιπτώσεις της στην οικονομία και το σύστημα υγείας.

Του Γιώργου Λαμπράκη

Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει μονότονα ότι οι πολίτες πρέπει να επιδείξουν ατομική ευθύνη και να εφαρμόσουν απαρέγκλιτα τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό. Είναι αυτονόητο, ότι χωρίς την υπεύθυνη στάση των πολιτών δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η πανδημία, ούτε να περιοριστούν οι επιπτώσεις της στην οικονομία και το σύστημα υγείας. Μέσα από τις διαρκείς ανακοινώσεις για την ανάγκη ευλαβικής τήρησης των μέτρων, η πολιτεία προσπαθεί να οικοδομήσει μια σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία, έτσι ώστε και το νέο κύμα της πανδημίας να αντιμετωπιστεί όπως το πρώτο.

Για να οικοδομηθεί όμως μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα σε δύο μέρη απαιτούνται τα ανάλογα βήματα, εκατέρωθεν. Στην προκειμένη περίπτωση, η κυβέρνηση ζητά από τους πολίτες να είναι συνεπείς ως προς τις δικές τους υποχρεώσεις, τη στιγμή που η ίδια δεν έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, σε ότι αφορά στην κατάρτιση και υλοποίηση ενός εθνικού σχεδιασμού για την ουσιαστική ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας.

Ενώ λοιπόν από τη μια παρατηρείται έξαρση κρουσμάτων, τα οποία προκαλούν μεγάλη ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα και από την άλλη οι πολίτες (ειδικά οι νέοι), συνεχίζουν να μην εφαρμόζουν, στο σύνολο τους, τα μέτρα για τις μάσκες και τις αποστάσεις ασφαλείας, οι δημόσιες δομές υγείας παραμένουν ως είχαν πριν την εμφάνιση του κορoνοϊού.

Περιφερειακά νοσοκομεία, όπως αυτό του Βόλου εξακολουθούν να είναι υποστελεχωμένα, ενώ ελλείψεις παρατηρούνται και σε μέσα, όπως για παράδειγμα οι μοριακοί αναλυτές, οι οποίοι υπάρχουν μόνο στα νοσοκομεία αναφοράς. Πρόκειται για ιατρικό εξοπλισμό μερικών χιλιάδων ευρώ, με τον οποίο θα έπρεπε να έχει εξοπλιστεί το «Αχιλλοπούλειο», που καλύπτει μια περιοχή 200.000 κατοίκων, συν τους χιλιάδες επισκέπτες της καλοκαιρινής περιόδου. Κι όμως, το συγκεκριμένο μηχάνημα εξακολουθεί να λείπει, παρά τις επαναλαμβανόμενες επισημάνσεις του ιατρικού συλλόγου Μαγνησίας.

Από 120 ευρώ ξεκινά το κόστος εξέτασης για κορoνοϊό στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Αυτό το ποσό, οι περισσότεροι αδυνατούν να διαθέσουν. Τώρα ειδικά που βρισκόμαστε στην κορύφωση της περιόδου των διακοπών, όσοι θέλουν να ταξιδέψουν και πρέπει να υποβληθούν σε τεστ για κορoνοϊό, είτε θα αναγκαστούν να το πληρώσουν από την τσέπη τους, είτε θα το κάνουν στο νοσοκομείο και θα περιμένουν έως και δύο 24ωρα την έκδοση των αποτελεσμάτων από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λάρισας.

Στην ίδια μοίρα βρίσκονται και όσοι πρέπει να υποβληθούν σε προγραμματισμένα χειρουργεία. Ακόμη και τώρα που η Μαγνησία καταγράφει αυξημένο αριθμό θετικών κρουσμάτων, δεν υπάρχει η παραμικρή κινητικότητα για την προμήθεια μοριακού αναλυτή.

Καμία κινητικότητα δεν υπάρχει επίσης και στο θέμα της στελέχωσης του νοσοκομείου. Αυτή η στασιμότητα δεν εκπλήσσει πλέον, καθώς στο «Αχιλλοπούλειο» έμαθαν να ζουν με τα κενά προσωπικού. Και το φετινό καλοκαίρι οι άδειες δίνονται με το σταγονόμετρο, ενώ αν ενσκήψει πιο νωρίς από τον Σεπτέμβρη το δεύτερο κύμα της πανδημίας, πολλοί γιατροί και νοσηλευτές δεν θα πάρουν την καλοκαιρινή τους άδεια! Κατά τα άλλα η κεντρική εξουσία απαιτεί υπευθυνότητα από τους πολίτες και τους απειλεί με πρόστιμα αν δεν σταθούν, από τη δική τους πλευρά, στο ύψος των περιστάσεων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου