Το στοίχημα του Αυγούστου και εμείς

το-στοίχημα-του-αυγούστου-και-εμείς-756755

Είναι απόλυτα αναγκαίο η επιδημία να είναι περιορισμένη όταν τελειώσουν οι καλοκαιρινές διακοπές ώστε να μην υπάρχει ο κίνδυνος ενός δεύτερου κύματος το φθινόπωρο

Του Γιώργου Λαμπράκη

Η εβδομάδα που ξεκίνησε σύμφωνα με τους επιστήμονες αλλά και την Κυβέρνηση είναι μία εβδομάδα δύσκολη.

O προηγούμενος μήνας έκλεισε με μία σημαντική διασπορά σε όλες τις γεωγραφικές περιφέρειες της χώρας, γεγονός που επίσπευσε επιπλέον αυστηρά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού.

Σύμφωνα με εκπροσώπους της επιστημονικής κοινότητας, η πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, αυτή δηλαδή που ήδη διανύουμε, είναι καθοριστική για την πορεία της επιδημίας, καθώς αναμένεται να διαφανεί κατά πόσο ο ρυθμός αύξησης θα διατηρηθεί και κατά πόσο θα αυξηθούν οι νέες εστίες σε διάφορα σημεία της Ελλάδας.

Ιδιαίτερα θετικό θεωρείται το γεγονός, ότι εξακολουθούν να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα οι νοσηλείες. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 94 άτομα, εκ των οποίων μόνο 11 σε κλίνες εντατικής θεραπείας. Το γεγονός λοιπόν ότι από την εμφάνιση των 1.068 κρουσμάτων δεν προέκυψε καμία επιβάρυνση του συστήματος υγείας, λαμβάνεται ως εχέγγυο, ότι η χώρα κινείται σωστά.

Προκειμένου βέβαια να αποφύγουμε τα χειρότερα, λαμβάνονται ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα, κυρίως στη λογική του να γίνει συνείδηση σε όλους ότι το φετινό καλοκαίρι δεν επιτρέπεται χαλάρωση και ότι ο ιός είναι εδώ.

Είναι απόλυτα αναγκαίο η επιδημία να είναι περιορισμένη όταν τελειώσουν οι καλοκαιρινές διακοπές, ώστε να μην υπάρχει ο κίνδυνος ενός δεύτερου κύματος το φθινόπωρο.

Για αυτό και ο Αύγουστος είναι ιδιαίτερα κρίσιμος. Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, αυτή τη στιγμή διαπιστώνεται ότι συντηρείται η αυξητική τάση ειδικά στα αστικά κέντρα, ενώ παράλληλα παραμένουν και οι εστίες σε άλλες περιοχές της χώρας.

Για αυτό και παίζει σημαντικό ρόλο η μετακίνηση του πληθυσμού λόγω των καλοκαιρινών διακοπών και ιδιαίτερα η χαλαρότητα που έχουμε αυτή την περίοδο. Μία χαλαρότητα, η οποία πρέπει να ξέρουμε ότι αν συνεχιστεί, σίγουρα δεν θα μας βγει σε καλό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου