Λίγο πριν τεθούμε σε κατάσταση γενικού συναγερμού

λίγο-πριν-τεθούμε-σε-κατάσταση-γενικο-756857

Του Γιώργου Λαμπράκη

Η στάση των πολιτών και ειδικά της νεολαίας, που εξακολουθεί να συνωστίζεται σε νυκτερινά κέντρα διασκέδασης και beach bars, παρά την άκρως ανησυχητική επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας τα τελευταία 24ωρα, αναγκάζει την κυβέρνηση να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο επιβολής ακόμη πιο αυστηρών μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από την πανδημία του κορωνοϊού.

Εφόσον δεν συνετίζονται, όσοι εξακολουθούν να συμπεριφέρονται σαν να μην υπάρχει κορωνοϊός, από τα δεκάδες κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά, η πολιτεία είναι αναγκασμένη να αυστηροποιήσει περαιτέρω το πλαίσιο των μέτρων προστασίας από την έξαρση της πανδημίας. Το οφείλει σε όσους προσέχουν ώστε να μην μολυνθούν και κατά συνέπεια να μη διασπείρουν τη νόσο στον οικογενειακό και τον φιλικό τους περίγυρο, σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και τρέμουν το ενδεχόμενο πιθανής έκθεσης στον κορωνοϊό, σε όσους προσπαθούν να πασχίζουν ώστε να αποφύγουν οι επιχειρήσεις τους το λουκέτο.

Η πλειοψηφία των πολιτών προσέχει και εφαρμόζει τα μέτρα για τη χρήση μάσκας και την τήρηση των αποστάσεων. Υπάρχει ωστόσο ένα μεγάλο ποσοστό συνανθρώπων μας που αδιαφορεί και δεν λαμβάνει στα σοβαρά τις οδηγίες των ειδικών και τις αποφάσεις της κεντρικής εξουσίας.

Πιο επικίνδυνοι είναι όσοι δεν πιστεύουν ότι υπάρχει κίνδυνος από τον κορωνοϊό. Είτε γιατί έχουν πέσει θύματα παραπληροφόρησης, είτε γιατί είναι αφελείς και εμπιστεύονται τους συνομωσιολόγους και όχι τους εξειδικευμένους επιστήμονες, λειτουργούν με ανευθυνότητα και προκαλούν την κοινή γνώμη, διατυπώνοντας προκλητικές απόψεις τύπου: η υγεία μου είναι προσωπική υπόθεση(!)». Πιο ανεύθυνη και πιο επικίνδυνη άποψη από αυτή δεν υπάρχει. Κάπως έτσι η πανδημία εξαπλώθηκε δραματικά σε πολλές χώρες του πλανήτη, όπου οι τοπικές κυβερνήσεις δεν εκτίμησαν σωστά την κατάσταση και τώρα ο κορωνοϊός θερίζει στην κυριολεξία.

Υπάρχουν και αυτοί που απλά πιστεύουν ότι η απειλή του κορωνοϊού δεν θα χτυπήσει και τη δική τους πόρτα. Τη δική τους οικογένεια, τον δικό τους φιλικό περίγυρο. Συνεχίζουν λοιπόν να μην χρησιμοποιούν την προστατευτική μάσκα, ή τη χρησιμοποιούν με λανθασμένο τρόπο. Εξακολουθούν να μην τηρούν τις αποστάσεις και να συνωστίζονται σε κλαμπ και beach bars, σαν να μην υπάρχει αύριο. Αύριο για τη διασκέδαση υπάρχει, εφόσον σήμερα δείξουμε σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Δεν είναι διόλου βέβαιο αν ισχύει το ίδιο για όσους αγνοούν τα μέτρα, όπως επίσης και για τις επιχειρήσεις που δεν λαμβάνουν τις απαιτούμενες προφυλάξεις για το προσωπικό τους και τους θαμώνες.

Μόνο η κεντρική εξουσία μπορεί να αλλάξει το σημερινό σκηνικό. Η λήψη δυσάρεστων αποφάσεων που μπορεί να μας στερήσουν στιγμές διασκέδασης από το φετινό καλοκαίρι, αλλά θα διασφαλίσουν ότι το επόμενο θα είναι όπως τα καλοκαίρια προ κορωνοϊού, καθίσταται κάτι παραπάνω από αναγκαία. Πριν φτάσουμε στα τοπικά lock down ας εξεταστεί σοβαρά η πρόταση για προσωρινή αναστολή λειτουργίας χώρων που αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου