Απανωτά χτυπήματα

απανωτά-χτυπήματα-1174

Στη Μαγνησία η μείωση στον τζίρο των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος φτάνει στο 70%, τη στιγμή που έχουν ανοίξει τα τέσσερα στα δέκα καταστήματα

Του Γιώργου Λαμπράκη

Οι επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης δέχονται απανωτά χτυπήματα μετά το ισχυρό σοκ των μέτρων καραντίνας. Οι τζίροι των επιχειρήσεών τους βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, εξαιτίας της κάθετης μείωσης του αριθμού των πελατών, οι οποίοι έχουν κυριευθεί από τα συναισθήματα της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας για την επόμενη μέρα.

Η πανδημία εξακολουθεί να απειλεί τη δημόσια υγεία και οι πιθανότητες νέας έξαρσης όχι μόνο μετά το φθινόπωρο, που θα την ευνοούν και οι καιρικές συνθήκες, αλλά ακόμη και το καλοκαίρι, εξαιτίας της έλευσης ξένων τουριστών, λειτουργούν αποτρεπτικά για μεγάλο αριθμό καταναλωτών, οι οποίοι περιορίζονται στις απολύτως απαραίτητες αγορές και έχουν αφήσει σε δεύτερη μοίρα την έξοδο για φαγητό, ποτό, ακόμη και καφέ.

Στη Μαγνησία η μείωση στον τζίρο των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος φτάνει στο 70%, τη στιγμή που έχουν ανοίξει τα τέσσερα στα δέκα καταστήματα. Σε όλο αυτό το άκρως προβληματικό σκηνικό έρχονται να προστεθούν οι συνεχείς έλεγχοι των κλιμακίων της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, που βεβαιώνουν παραβάσεις για ψύλλου πήδημα. Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων καλούνται να πληρώσουν πρόστιμα, που αρχίζουν από τα 150 ευρώ και ανεβαίνουν ανάλογα την παράβαση.

Απαντες αντιλαμβάνονται τη σημασία της πιστής τήρησης των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού, ωστόσο εργαζόμενος, που είναι αναγκασμένος για οκτώ ή περισσότερες ώρες να δουλεύει στη ζέστη, φορώντας μάσκα στο πρόσωπο, κάποια στιγμή θα χρειαστεί να την κατεβάσει για να πάρει αέρα. Αν εκείνη τη στιγμή μπει στην επιχείρηση ελεγκτής και τον εντοπίσει με τη μάσκα κάτω από τη μύτη, το πρόστιμο θα επιβληθεί και ο επιχειρηματίας θα πρέπει να το πληρώσει, με το ταμείο του να συρρικνώνεται ακόμη περισσότερο.

Η ανοχή από πλευράς ελεγκτικών μηχανισμών σε περιπτώσεις παραβάσεων ήσσονος σημασίας και η κατανόηση της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης, στην οποία βρίσκονται τα καταστήματα εστίασης με τους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, είναι οι λέξεις – κλειδιά για την ευόδωση της δύσκολης προσπάθειας να διασωθεί ό,τι είναι δυνατό στον συγκεκριμένο επαγγελματικό κλάδο. Γενικότερο σχέδιο για την προστασία των επιχειρήσεων εστίασης από το λουκέτο και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας δεν υπάρχει.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση έχει θέσει ως κυρίαρχη προτεραιότητα την προστασία της δημόσιας υγείας. Με βάση το συγκεκριμένο σκεπτικό, δεν θα διστάσει να ξαναπάρει αποφάσεις, όπως αυτές του τριμήνου Μαρτίου – Μαΐου. Επειδή λοιπόν είναι πολύ πιθανό να ξανακλείσει η εστίαση, έστω στο πλαίσιο κάποιων τοπικών lock down, ας δοθεί στο μεταξύ η ευκαιρία στους καταστηματάρχες να δουλέψουν χωρίς τον φόβο της επιβολής αυστηρών προστίμων, τα οποία ούτε αποτρέπουν τον κίνδυνο διάδοσης της πανδημίας, ούτε συμβάλλουν στην προσπάθεια επιβίωσης χιλιάδων επιχειρήσεων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου