Η αγορά σε λήθαργο, ο τουρισμός σε τέλμα

η-αγορά-σε-λήθαργο-ο-τουρισμός-σε-τέλμα-4083

Του Γιώργου Λαμπράκη

Η απογοητευτική εικόνα, που καταγράφεται στην εμπορική αγορά του Βόλου, ενώ βρισκόμαστε στον δεύτερο μήνα του καλοκαιριού, ελάχιστους εξέπληξε. Το κλίμα ήταν έτσι και αλλιώς αρνητικό, εξαιτίας της ανασφάλειας των πολιτών για το τι μέλλει γενέσθαι με τον κορονοϊό. Κυβερνητικές αποφάσεις, όπως για κλείσιμο των συνόρων της χώρας μας με τη Σερβία μέχρι τις 15 Ιουλίου, εξαιτίας της έξαρσης της πανδημίας, έκαναν ακόμη πιο βαρύ το κλίμα σε ό,τι αφορά στον τουρισμό.

Περιοχές της Μαγνησίας, όπως οι Β. Σποράδες και το Πήλιο, όπου χιλιάδες Σέρβοι τουρίστες συρρέουν κάθε καλοκαίρι, προκειμένου να απολαύσουν τις διακοπές τους, πλήττονται καίρια από τη συγκεκριμένη απόφαση. Οι ακυρώσεις στις κρατήσεις πέφτουν βροχή, ενώ η ανησυχητική αύξηση του αριθμού των ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού και στη γειτονική Βουλγαρία προκαλεί επιπρόσθετο προβληματισμό, με δεδομένο το γεγονός ότι οι χιλιάδες τουρίστες, που άρχισαν να επισκέπτονται την Ελλάδα μετά το άνοιγμα των συνόρων, προέρχονται εξ ολοκλήρου από βαλκανικές χώρες.

Από τη μία, λοιπόν, έχουμε την απογοητευτική εικόνα της εμπορικής αγοράς, που παρ’ ότι βρισκόμαστε στις αρχές του μήνα και μόλις έχουν καταβληθεί οι μισθοί στο δημόσιο και οι συντάξεις, η κατανάλωση είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Οι καταστηματάρχες, που προετοιμάζονται για την έναρξη της φετινής περιόδου των θερινών εκπτώσεων, διαπιστώνουν ότι πολύ δύσκολα θα ανατραπούν τα σημερινά δεδομένα, ενώ οι επαγγελματίες του τουρισμού, που εξ αρχής θεωρούσαν χαμένη την τρέχουσα τουριστική περίοδο, κάνουν ήδη τα σχέδιά τους για την ερχόμενη και αναζητούν τρόπους, ώστε να προστατέψουν τις επιχειρήσεις τους από τα χειρότερα.

Τα παράπονα, που εκφράζονται τόσο από τους ανθρώπους της εμπορικής αγοράς, όσο και από τους ξενοδόχους, καταδεικνύουν ότι τα μέτρα, τα οποία σχεδίασε και έθεσε σε ισχύ η κυβέρνηση, προκειμένου να στηρίξει την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας, κάθε άλλο παρά επαρκή είναι. Χωρίς κατανάλωση οι εμπορικές επιχειρήσεις δεν μπορούν ούτε να επιβιώσουν, ούτε να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας. Χωρίς τουρίστες τα ξενοδοχεία δεν είναι δυνατό να λειτουργήσουν και να διασφαλίσουν τις δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, που προσέφεραν τα προηγούμενα χρόνια, συνεισφέροντας καθοριστικά στο ΑΕΠ της χώρας.

Το πλήγμα για την οικονομία από τις επιπτώσεις της πανδημίας είναι τεράστιο, ενώ τα ιδιαίτερα ανησυχητικά επιδημιολογικά δεδομένα σε χώρες, που γειτνιάζουν με την Ελλάδα, κάνουν ακόμη πιο βαρύ το κλίμα και επιτείνουν την ανασφάλεια στις τάξεις των πολιτών. Χωρίς την κατάλληλη ψυχολογία δεν πρόκειται να ζωντανέψει η αγορά. Χωρίς την εδραίωση του αισθήματος της ασφάλειας δεν πρόκειται να κάνουν διακοπές φέτος οι Ελληνες, έστω για το 15ήμερο που προβλέπουν οι επαγγελματίες του τουρισμού. Με αυτά τα δεδομένα, οι δύο πιο σημαντικοί άξονες της πραγματικής οικονομίας στη χώρα μας δεν είναι δυνατό να συνεισφέρουν στην εθνική προσπάθεια ανάκαμψης. Τα δύσκολα βρίσκονται μπροστά μας και όσοι δεν τα βλέπουν, δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου