Ατυχής επικοινωνιακή διαχείριση αναμενόμενης κατάστασης

ατυχής-επικοινωνιακή-διαχείριση-ανα-8755

Του Γιώργου Λαμπράκη

Ατυχής επικοινωνιακή διαχείριση αναμενόμενης κατάστασης. Στην περίπτωση του θετικού κρούσματος κορονοϊού, που εντοπίστηκε στη Σκιάθο, πραγματικά δεν γνωρίζουμε ποιο είναι χειρότερο. Το γεγονός ότι το κρούσμα εντοπίστηκε στην πρεμιέρα των πτήσεων εξωτερικού ή ο τρόπος με τον οποίο έγινε η επικοινωνιακή διαχείριση του συμβάντος από τη δημοτική αρχή του νησιού και την τοπική ένωση ξενοδόχων; Σε αυτές τις περιπτώσεις η διαφάνεια στην ενημέρωση είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη. Αντίθετα, η μυστικοπάθεια και η καλλιέργεια κλίματος κατά των ΜΜΕ επιτείνουν τη σύγχυση και προσδίδουν σε ένα πρόβλημα, που, κατά τα λεγόμενα των αρμοδίων, αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά, μεγαλύτερες διαστάσεις από τις πραγματικές.

Είναι σίγουρα ιδιαίτερα αρνητικό το γεγονός ότι στην πρώτη κιόλας πτήση, που προσγειώθηκε στη Σκιάθο, εντοπίστηκε θετικό κρούσμα κορονοϊού. Ωστόσο, ο ΕΟΔΥ και οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές είχαν προειδοποιήσει ότι με την εκκίνηση των πτήσεων εξωτερικού θα αυξάνονταν οι πιθανότητες για θετικά κρούσματα.

Θα μπορούσε λοιπόν να χαρακτηριστεί αναμενόμενο το συμβάν στην πτήση της Air Serbia, ενώ οι αρχές του νησιού αντί να προσπαθούν να διαψεύσουν τους δημοσιογράφους, θα έπρεπε να επιδιώκουν τη σωστή ενημέρωση, έτσι ώστε να υπογραμμιστεί το γεγονός ότι το θετικό κρούσμα εντοπίστηκε άμεσα και τέθηκε σε καραντίνα, αντί να περιφέρεται στο νησί και να διασπείρει τον ιό!

Και στην προκειμένη περίπτωση ο μηχανισμός, που έχει δημιουργηθεί από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, λειτούργησε υποδειγματικά, σε αντίθεση με τη δημοτική αρχή, που επέμενε μέχρι και χθες το πρωί ότι δεν υπάρχει θέμα, ενώ ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων του νησιού θεώρησε σκόπιμο να ξεσπάσει και κατά τοπικών ΜΜΕ, που τόσο καιρό προβάλλουν τις προσπάθειες επανεκκίνησης του τουρισμού στη Σκιάθο, μήπως και διασωθεί μέρος της φετινής τουριστικής περιόδου.

Η δημοτική αρχή ίσως θεωρεί ότι η συσκότιση της ενημέρωσης σε τόσο σοβαρό ζήτημα μπορεί να λειτουργήσει υπέρ της προσπάθειας των ντόπιων επαγγελματιών του τουρισμού. Μέγα σφάλμα. Η υπεύθυνη ενημέρωση από τα πλέον επίσημα χείλη για το τι ακριβώς συνέβη και πώς έγινε η διαχείριση έκτακτης κατάστασης από τον υφιστάμενο μηχανισμό του ΕΟΔΥ είναι ο καθοριστικός παράγοντας, που μπορεί να συμβάλλει στην αποκατάσταση της ηρεμίας και στην αποφυγή πιθανών αναταράξεων, σε περιοχή που ζει από τον τουρισμό.

Οσοι δεν αντιλαμβάνονται τη σημασία του θεσμικού τους ρόλου και λειτουργούν με προκλητική ανευθυνότητα και κρυψίνοια, προσφέρουν κάκιστες υπηρεσίες στις τοπικές κοινωνίες, που τους εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους. Προκαλούν, επίσης, κακό προηγούμενο σε ό,τι αφορά στον τρόπο διαχείρισης πιθανών χειρότερων καταστάσεων, με δεδομένο ότι η τουριστική περίοδος μόλις άρχισε και οι αφίξεις τουριστών είναι ακόμη εξαιρετικά περιορισμένες.

Οσο θα αυξάνεται η επισκεψιμότητα και θα διενεργούνται και άλλα τεστ, τόσο θα μεγαλώνουν οι πιθανότητες εντοπισμού θετικών κρουσμάτων κορονοϊού. Από το πώς θα διαχειριστούν όχι μόνο υγειονομικά, αλλά και επικοινωνιακά οι αρμόδιες αρχές πιθανά θετικά κρούσματα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η επίτευξη του στόχου για διάσωση μέρους της φετινής τουριστικής περιόδου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου