Σκηνικό βαθιάς πολιτικής κρίσης στην πιο κρίσιμη ώρα της οικονομίας

σκηνικό-βαθιάς-πολιτικής-κρίσης-στην-20126

Πλέον όλες οι ελπίδες των ανθρώπων της πραγματικής οικονομίας επικεντρώνονται στην ελαχιστοποίηση των αρνητικών συνεπειών από την υγειονομική κρίση του κορονοϊού

Του Γιώργου Λαμπράκη

Το πολιτικό σκηνικό της χώρας συνταράσσεται από τις αποκαλύψεις για τις ηχογραφημένες συνομιλίες του πιο στενού συνεργάτη του τέως πρωθυπουργού με επιχειρηματία, ενώ η πραγματική οικονομία ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί, με το δίχτυ ασφαλείας των μέτρων για τους επαγγελματικούς κλάδους, που επλήγησαν από το γενικό λουκέτο λόγω κορονοϊού, να απομακρύνεται στα τέλη του τρέχοντος μήνα.

Η προσοχή της κοινής γνώμης επιχειρείται να στραφεί στην πολιτική σκανδαλολογία, ενώ η οικονομία καρκινοβατεί, με τον τουρισμό να βρίσκεται αντιμέτωπος με εφιαλτικές καταστάσεις και την εμπορική αγορά να φυτοζωεί, ελπίζοντας ότι ο τελικός αριθμός των επιχειρήσεων που θα κλείσουν οριστικά μέχρι το φθινόπωρο να είναι όσο το δυνατό μικρότερος.

Πλέον όλες οι ελπίδες των ανθρώπων της πραγματικής οικονομίας επικεντρώνονται στην ελαχιστοποίηση των αρνητικών συνεπειών από την υγειονομική κρίση του κορονοϊού και όχι στην αντιστροφή του κλίματος, έτσι ώστε στο τέλος της χρονιάς οι εκτιμώμενες οικονομικές απώλειες να είναι μηδαμινές.

Η κυβέρνηση επλήγη επικοινωνιακά και πολιτικά μετά τις αποκαλύψεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα κονδύλια της καμπάνιας ενημέρωσης για τον κορονοϊό και τώρα, που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας οι συνομιλίες του επιχειρηματία με τον πρώην υπουργό Επικρατείας, βγαίνει στην αντεπίθεση κατά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δίνοντας την εντύπωση ότι ασχολείται από το πρωί μέχρι το βράδυ με το πώς θα πάρει την επικοινωνιακή ρεβάνς από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το παιχνίδι θα είχε ενδιαφέρον για τους πολίτες, αν η οικονομία δεν αντιμετώπιζε τα τεράστια προβλήματα, που προκάλεσε το γενικό lock down κατά την έξαρση της πανδημίας. Αν, δηλαδή, δεν διακατείχε τον κόσμο η αγωνία για το αύριο, θα είχε όντως μεγάλο ενδιαφέρον η εξέλιξη της υπόθεσης με τις ηχογραφήσεις και τα όσα αποκαλύπτονται στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου.

Επειδή, όμως, η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών αφενός δεν πιστεύει ότι ανάλογες θεσμικές διαδικασίες μπορούν να οδηγήσουν στην αποκάλυψη της αλήθειας και στην τιμωρία όσων αποδειχτεί ότι εμπλέκονται σε αξιόποινες πράξεις, αφετέρου πασχίζει για την καθημερινή επιβίωση σε ιδιαίτερα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, ας φροντίσει η κυβέρνηση, που έχει και την ευθύνη για τη διοίκηση της χώρας, να επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στα ουσιώδη.

Εν προκειμένω, αυτά είναι η πραγματική στήριξη της αγοράς που παραπαίει και του τουρισμού που βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, απειλώντας να συμπαρασύρει ολόκληρο το οικοδόμημα της οικονομίας. Στην αγορά οι μισοί σχεδόν έμποροι δηλώνουν ότι θα μπορέσουν να επανέλθουν στην κατάσταση προ κορονοϊού μετά από έναν χρόνο και εκφράζουν, παράλληλα, τη δυσφορία τους για τα κυβερνητικά μέτρα. Στον κλάδο του τουρισμού οι ξενοδόχοι «βράζουν» από αγανάκτηση κατά του αρμόδιου υπουργού, που, ενώ απέτυχε να υλοποιήσει το σχέδιο για τα «ξενοδοχεία κορονοϊού», αποπειράται τώρα να δεσμεύσει δωμάτια για την παραμονή πιθανών θετικών κρουσμάτων μέσα σε ξενοδοχειακές μονάδες, οι οποίες κυνηγούν τους τουρίστες με το τουφέκι!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου