Το ορμητήριο του ψευτογιατρού και οι ευθύνες μοναχών και πιστών

το-ορμητήριο-του-ψευτογιατρού-και-οι-ε-21215

Η εμπιστοσύνη στον γιατρό και στις κατευθύνσεις, που δίνει ο πραγματικός επιστήμονας και όχι κάποιος τυχάρπαστος τσαρλατάνος, είναι ο καθοριστικός παράγοντας στις περιπτώσεις των ανίατων ασθενειών

Του Γιώργου Λαμπράκη

Το σκάνδαλο με τον ψευτογιατρό πρέπει αφενός να αφυπνίσει τους συμπολίτες μας, που εμπιστεύονται πρόσωπα αμφιβόλου αξιοπιστίας, ειδικά σε ζητήματα υγείας, αφετέρου να δρομολογήσει εκείνες τις διαδικασίες, που θα προστατεύουν τον κόσμο και το κύρος θεσμών, όπως η ιατρική, από αδίστακτους απατεώνες με ιδιοτελή κίνητρα. Ηδη ο πρόεδρος του τοπικού Ιατρικού Συλλόγου προαναγγέλλει σειρά παρεμβάσεων για την προστασία από τους τσαρλατάνους του κλάδου που εκπροσωπεί, καθώς και των πολιτών, αρχής γενομένης από την υποχρεωτική τοποθέτηση έξω από τα ιδιωτικά ιατρεία επιγραφής με την ειδική άδεια, που έχει χορηγηθεί σε κάθε ιδιώτη γιατρό.

Η πλούσια δράση, που είχε αναπτύξει ο ψευτογιατρός στη Μαγνησία, με ορμητήριο το μοναστήρι των Ταξιαρχών στον Αγιο Γεώργιο Νηλείας, προκαλεί έντονο προβληματισμό. Οι μονές είναι τόποι πνευματικής αναζήτησης και ψυχικής ηρεμίας για τους πιστούς, που τις επισκέπτονται και όχι ορμητήρια απατεώνων, που αναζητούν το επόμενο θύμα τους. Το ειδικό καθεστώς, που διέπει τη λειτουργία τους, δεν πρέπει να μετατρέπεται σε δίχτυ προστασίας για τον κάθε τσαρλατάνο, που ψάχνει ευκολόπιστα θύματα.

Οι υπεύθυνοι της μονής έπρεπε πρωτίστως να διασφαλίσουν ότι ο άνθρωπος, με τον οποίο είχαν τόσο στενές σχέσεις, δεν θα εκμεταλλευόταν το μοναστήρι και τη φήμη του για να εξυπηρετήσει ιδιοτελή συμφέροντα και να θέσει σε κίνδυνο τόσες ανθρώπινες ζωές, πωλώντας μαντζούνια για θαυματουργά φάρμακα. Η Μητρόπολη Δημητριάδος, που προφανώς δεν γνώριζε όσα συνέβαιναν για χρόνια στη μονή των Ταξιαρχών, καλείται τώρα να λάβει μέτρα, ώστε να αποκατασταθεί η εικόνα του μοναστηριού και να διασφαλιστεί ότι δεν θα επαναληφθούν όσα έγιναν από το 2016 μέχρι σήμερα.

Από την άλλη μεριά, οι πολίτες, που έσπευσαν να εμπιστευτούν άγνωστο άνθρωπο, αλλάζοντας τη θεραπευτική τους αγωγή, πρέπει να αισθάνονται τυχεροί, γιατί δεν είχαν την κατάληξη των τριών συνανθρώπων μας, που υιοθέτησαν τις πρακτικές του ψευτογιατρού και στο τέλος έχασαν τη ζωή τους. Από τη στιγμή που επέλεξαν να εμπιστευτούν τη ζωή τους ή τις ζωές αγαπημένων τους προσώπων σε έναν τσαρλατάνο, που πρότεινε εναλλακτικές θεραπείες για την αντιμετώπιση θανατηφόρων ασθενειών, όπως ο καρκίνος, ανέλαβαν τεράστιο ρίσκο. Κάποιοι από εκείνους έχασαν τεράστια χρηματικά ποσά. Κάποιοι άλλοι έχασαν τους οικείους τους, που κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποια θα ήταν η εξέλιξη της υγείας τους, αν συνέχιζαν να ακολουθούν την προβλεπόμενη φαρμακευτική αγωγή.

Η εμπιστοσύνη στον γιατρό και στις κατευθύνσεις, που δίνει ο πραγματικός επιστήμονας και όχι κάποιος τυχάρπαστος τσαρλατάνος, είναι ο καθοριστικός παράγοντας στις περιπτώσεις των ανίατων ασθενειών. Δυστυχώς, πολλοί συνάνθρωποί μας, όπως αποδείχθηκε στην περίπτωση του ψευτογιατρού, πιστεύουν σε θαύματα και εναποθέτουν τις ελπίδες τους και τις αντίστοιχες στενών συγγενικών τους προσώπων σε επικίνδυνους απατεώνες, που εμφανίζονται σαν σωτήρες και μετατρέπονται σε δήμιους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου