Αδίστακτοι απατεώνες και ευκολόπιστα θύματα

αδίστακτοι-απατεώνες-και-ευκολόπιστ-29114

Του Γιώργου Λαμπράκη

Οι άνθρωποι πείθονται εύκολα όταν βρίσκονται σε ανάγκη. Ειδικά όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και ψάχνουν ελπίδα στο προσωπικό τους αδιέξοδο. Αυτήν ακριβώς την ανάγκη εκμεταλλεύονται οι ασυνείδητοι απατεώνες, που αναζητούν ανυποψίαστα θύματα και δεν διστάζουν ακόμη και να θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, προκειμένου να κερδοσκοπήσουν. Ο πόνος του συνανθρώπου τούς είναι αδιάφορος. Οπως και η αγωνία για την εξεύρεση της κατάλληλης θεραπείας, που θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής όσων πάσχουν από ανίατες ασθένειες και θα δημιουργήσει ελπίδες για πιθανό θαύμα.

Κομπογιαννίτες, που εκμεταλλεύονται ευκολόπιστους και απελπισμένους ανθρώπους, υπάρχουν παντού. Οσο θα υπάρχουν θύματα, θα υπάρχουν και θύτες, που στην περίπτωση του απατεώνα ογκολόγου δεν θα διστάσουν ακόμη και να αφαιρέσουν ανθρώπινες ζωές με τα εγκληματικά τους γιατροσόφια, μόνο και μόνο για να κερδίσουν χρήματα. Να ικανοποιήσουν τη ματαιοδοξία τους και να διασφαλίσουν πολυτελή βίο, παρ’ ότι δεν τους αξίζει κοινωνική και οικονομική επιβράβευση.

Στη χώρα μας είναι γνωστό ότι δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί, ούτε το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, που θα προστατεύσουν αποτελεσματικά τους πολίτες από τους επικίνδυνους τσαρλατάνους. Πόσες περιπτώσεις δήθεν γιατρών, που μάλιστα πληρώνονταν για χρόνια από το ελληνικό δημόσιο, έχουν αποκαλυφθεί, εδικά τα τελευταία χρόνια, που η Ελλάδα λόγω μνημονίων άρχισε να υιοθέτει μεθόδους ελέγχου της γνησιότητας των τίτλων σπουδών; Πόσοι γιατροί – μαϊμού με πλαστά πτυχία και διδακτορικά εντοπίστηκαν να δρουν κάτω από τη μύτη του κράτους, εκμεταλλευόμενοι τους ανύπαρκτους ελεγκτικούς μηχανισμούς και τις υποτυπώδεις διαδικασίες ελέγχου;

Σε όλες τις περιπτώσεις οι απατεώνες, που ξεμπροστιάστηκαν και οδηγήθηκαν ενώπιων της δικαιοσύνης, ζούσαν στη χλιδή, επειδή ακριβώς το σύστημα, που έπρεπε να αποτρέπει τη δράση τους, ήταν ανύπαρκτο, ενώ οι ευκολόπιστοι και οι απελπισμένοι, που αναζητούν ελπίδα εκεί που υπάρχει μόνο απάτη, ήταν πρόθυμοι όχι μόνο να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες των ψευτογιατρών, αλλά ακόμη και να συστήσουν σε φίλους και γνωστούς τον κομπογιαννίτη, που υποσχέθηκε να τους «σώσει».

Ο δήθεν ογκολόγος, που «ψάρευε» τα θύματά του σε εκκλησίες και μοναστήρια, εκεί δηλαδή όπου ο απελπισμένος καρκινοπαθής αναζητεί το πολυπόθητο θαύμα, αποτελεί ιδιάζουσα περίπτωση εγκληματία, που αφήρεσε με τα γιατροσόφια του τουλάχιστον τρεις ανθρώπινες ζωές. Ο συγκεκριμένος ψευτογιατρός δρούσε ανεξέλεγκτα για αρκετά χρόνια. Ηταν μάλιστα γνώριμος των αστυνομικών αρχών από παλαιότερες υποθέσεις απάτης. Παρ’ όλα αυτά συνέχιζε τη δράση του, εκμεταλλευόμενος την αδυναμία της Αστυνομίας να τον εντοπίσει και τον ανθρώπινο πόνο, που ποτέ δεν τελειώνει. Αναμένουμε, τώρα που συνελήφθη, η δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της και να τον καταδικάσει χωρίς αστερίσκους και παραθυράκια, τα οποία θα του επιτρέψουν σε λίγα χρόνια να είναι ξανά ελεύθερος, αναζητώντας τα επόμενα θύματά του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου