Πώς θα αποφευχθούν τα τοπικά lock down

πώς-θα-αποφευχθούν-τα-τοπικά-lock-down-38919

Του Γιώργου Λαμπράκη

Το τοπικό lock down, που επιβλήθηκε στην Ξάνθη, πρέπει να αποτελέσει προειδοποίηση για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, όπου τα μέτρα κατά του κορονοϊού έχουν ατονήσει και οι πολίτες, όπως και αρκετοί επαγγελματίες λειτουργούν σαν να μην υφίσταται ο κίνδυνος αναζωπύρωσης της πανδημίας. Τα μέτρα, που έχουν τεθεί σε ισχύ από το βράδυ της περασμένης Πέμπτης στην Ξάνθη, θα εφαρμοστούν σε όποια περιοχή της ελληνικής επικρατείας εντοπιστούν εστίες αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου.

Η Πολιτική Προστασία έτσι θα πορευτεί από εδώ και στο εξής. Μέτρα, όπως αυτά που εφαρμόστηκαν σε ολόκληρη την Ελλάδα το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου, δεν πρόκειται να επαναληφθούν. Αφενός επειδή η εικόνα από πλευράς κρουσμάτων δεν είναι αντίστοιχη με την περίοδο έξαρσης της πανδημίας, αφετέρου γιατί πιθανό δεύτερο lock down της χώρας θα προκαλέσει ολοκληρωτική καταστροφή στην πραγματική οικονομία.

Οι κυβερνώντες αναγνωρίζουν το αναγκαίο ρίσκο, που πρέπει να αναληφθεί, έτσι ώστε να καλυφθεί μέρος των απωλειών στον τουρισμό, να αποτραπεί το εφιαλτικό σενάριο εκτόξευσης της ανεργίας και της αναστολής λειτουργίας χιλιάδων επιχειρήσεων.

Περιθώρια για νέες οικονομικές απώλειες δεν υπάρχουν. Κατά συνέπεια, οι πολίτες πρέπει να αντιληφθούν ότι αν δεν αρχίσουν και πάλι να εφαρμόζουν πιστά τα μέτρα κατά της αναζωπύρωσης της πανδημίας, είναι βέβαιο ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με καταστάσεις, όπως αυτές που ήδη ζουν οι κάτοικοι της Ξάνθης.

Σε περιοχές όπως η Μαγνησία, όπου ο τουρισμός συμβάλλει καθοριστικά στην τοπική οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση, πιθανό τοπικό lock down θα αποτελέσει τη χαριστική βολή στους επαγγελματίες του τουρισμού και της εστίασης, εκεί δηλαδή που απασχολείται τεράστιος αριθμός εποχικών εργαζομένων.

Αυτή τη στιγμή σχεδόν 2.000 άτομα, που εργάζονται σε ξενοδοχεία των Βορείων Σποράδων και σε επιχειρήσεις εστίασης στη νησιωτική και τη χερσαία Μαγνησία, δεν έχουν ενημερωθεί από τους εργοδότες τους για το πότε και αν θα ξαναπιάσουν δουλειά. Σε περίπτωση που σημειωθεί έξαρση κρουσμάτων και επιβληθούν μέτρα καραντίνας σε κάποιον από τους τουριστικούς προορισμούς της Μαγνησίας, το χτύπημα στην τοπική οικονομία θα είναι ολοκληρωτικό και οι πιθανότητες ανάκαμψης σχεδόν μηδαμινές.

Για αυτό ακριβώς δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο για χαλάρωση των πολιτών, όπως και των επαγγελματιών που άνοιξαν και πάλι τις επιχειρήσεις τους. Αν τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας και αποφεύγεται ο συνωστισμός, ο υφιστάμενος σχεδιασμός, που ορίζει συγκεκριμένα υγειονομικά πρωτόκολλα, θα αποδώσει καρπούς.

Ετσι θα κερδίσουν, πρωτίστως, οι επαγγελματίες του τουρισμού και της εστίασης, που με τη σειρά τους θα μπορέσουν να διατηρήσουν τις περισσότερες θέσεις εργασίας.

Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, όσα καταφέραμε το δίμηνο της γενικής καραντίνας θα γκρεμιστούν και οι συνέπειες της αποτυχίας θα βαρύνουν περισσότερο όσους βρίσκονται ήδη σε δυσχερή οικονομική θέση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου