Υποτονικό κλίμα, περιορισμένες προσδοκίες

υποτονικό-κλίμα-περιορισμένες-προσδ-220516

Σήμερα μετά τη μία το μεσημέρι οι αγρότες της περιοχής Βελεστίνου και Αερινού έδωσαν το φετινό αγωνιστικό τους ραντεβού στην εθνική οδό. Η συμμετοχή παραμένει καθοριστικός παράγοντας, καθώς από το εύρος της ανταπόκρισης των αγροτών στο κάλεσμα των διοργανωτών της κινητοποίησης θα εξαρτηθεί η δυναμική της και επίσης η διάρκειά της. Αν, μάλιστα, λάβουμε υπόψη ότι οι διοργανωτές έχουν στις προθέσεις τους και τον συμβολικό αποκλεισμό της ΠΑΘΕ για κάποιες ώρες της ημέρας, τότε εύκολα γίνεται αντιληπτή η σπουδαιότητα της συμμετοχής των αγροτών στον φετινό κύκλο των κινητοποιήσεων.

Τα τελευταία χρόνια η δυναμική των αγροτικών κινητοποιήσεων φθίνει διαρκώς, με τα μπλόκα, τα οποία στήνονται στην εθνική οδό και όχι μόνο, να μην αποτελούν πλέον ουσιαστικά μέσα πίεσης κατά των κυβερνήσεων. Από τη μια η απογοήτευση των αγροτών, που όσο περνούν τα χρόνια τόσο χάνουν την πίστη τους όχι μόνο σε ανάλογες μορφές αγώνα, αλλά και στο αγροτοσυνδικαλιστικό κίνημα, από την άλλη η στάση των κυβερνώντων που επικαλούνται μονότονα την οικονομική κατάσταση της χώρας, προκειμένου να δικαιολογήσουν την πλήρη εγκατάλειψη του πρωτογενούς τομέα, έχουν αποδυναμώσει το αγροτικό κίνημα, το οποίο από το 1994 μέχρι το 2010 διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στις διεκδικήσεις των ανθρώπων, που ζουν από την καλλιέργεια της γης.

Τα δεδομένα δεν έχουν διαφοροποιηθεί ούτε και φέτος, παρ’ ότι υπάρχει στο τιμόνι της χώρας νέα κυβέρνηση. Το κορυφαίο αίτημα των αγροτών για μείωση της τιμής του πετρελαίου κίνησης αντιμετωπίζεται με κυνισμό από την ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου. Η ΝΔ άλλα υποσχόταν προεκλογικά και άλλα δηλώνει τώρα ο υπουργός Μάκης Βορίδης. Είχαν υποσχεθεί μείωση του κόστους του πετρελαίου, που αποτελεί τον βασικό παράγοντα εκτόξευσης του αντίστοιχου παραγωγής, τώρα, όμως, ο αρμόδιος υπουργός υποστηρίζει ότι ουδέποτε τέθηκε ανάλογο θέμα.

Αλλες εποχές ο εμπαιγμός θα πυροδοτούσε αντιδράσεις και θα λειτουργούσε υπέρ του σχηματισμού ισχυρών αγροτικών μπλόκων. Τώρα η συγκεκριμένη στάση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης περνά στα ψιλά και αντιμετωπίζεται από τους αγρότες με απάθεια. Ακόμη και οι εκπρόσωποί τους, που προετοιμάζουν το τελευταίο διάστημα τον φετινό κύκλο των κινητοποιήσεων, γνωρίζουν ότι οι πιθανότητες επιτυχίας των προσπαθειών τους είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Μακάρι να μας διαψεύσουν οι εξελίξεις, ωστόσο το κλίμα είναι φέτος κάτι παραπάνω από υποτονικό.

Με κινητοποιήσεις που έχουν πλέον εθιμοτυπικό χαρακτήρα ή που διοργανώνονται για την τιμή των όπλων δεν είναι δυνατό να αλλάξει η μοίρα των αγροτών. Αν απέναντι στην αδιαφορία της πολιτείας δεν αντιτάξουν ισχυρό μέτωπο, που θα είναι αποφασισμένο και ενωμένο, ο κλάδος τους θα συρρικνωθεί δραματικά και σε λίγο καιρό δεν θα στήνονται καν αγροτικά μπλόκα, όχι μόνο λόγω της αδιαφορίας των αγροτών, αλλά επειδή δεν θα υπάρχουν νέοι αγρότες να συμμετάσχουν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου