Η πολιτική κυριαρχία της ΝΔ στην εποχή των μειωμένων προσδοκιών

η-πολιτική-κυριαρχία-της-νδ-στην-εποχή-222176

Την απόλυτη κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πολιτικό σκηνικό επιβεβαίωσαν οι εξελίξεις στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Τόσο στο εσωτερικό του κόμματός του, όσο και στα κόμματα της αντιπολίτευσης, η επιλογή του πρωθυπουργού για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας διαμόρφωσε συνθήκες, οι οποίες ενισχύουν την εκτίμηση ότι ο Κ. Μητσοτάκης είναι σε θέση να καθορίσει τις εξελίξεις, χωρίς εσωκομματικές αμφισβητήσεις και αντιδράσεις εκ μέρους των πολιτικών του αντιπάλων. Αντιδράσεις που θα μπορούσαν να ανατρέψουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό.

Ο πρωθυπουργός δεν κυριαρχεί απλά στο πολιτικό σκηνικό, αλλά το προσαρμόζει στη δική του κατεύθυνση, διότι έχει διαμορφωθεί στην ελληνική κοινωνία κλίμα μειωμένων προσδοκιών, εξαιτίας όσων προηγήθηκαν από το 2010 μέχρι σήμερα. Ως πολιτικός αρχηγός, ο οποίος κέρδισε με άνεση κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση και στη συνέχεια επέβαλε τη δική του πολιτική ατζέντα χωρίς να υπάρχει από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης αξιόπιστη και σταθερή στάση σε κρίσιμα ζητήματα της κοινωνίας, δεν πρέπει να δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα, προκειμένου να καταφέρει να διαμορφώσει το σημερινό σκηνικό απόλυτης κυριαρχίας του.

Πολύ δε περισσότερο από τη στιγμή που οι πολίτες έμαθαν να συμβιβάζονται με την πολιτική μετριότητα και τη νομοθέτηση μέτρων με σκοπό τη διαμόρφωση συνθηκών επίπλαστης κανονικότητας. Τα μεγάλα οράματα για επιστροφή στην ευημερία με μαγικό τρόπο ναυάγησαν μόλις ψηφίστηκε το τρίτο μνημόνιο από τον ΣΥΙΡΙΖΑ και το πολιτικό του δεκανίκι. Η κοινωνία έπαψε να ελπίζει ότι η καθημερινότητά της μπορεί να μεταβληθεί προς το καλύτερο και αρκέστηκε να ικανοποιείται με τη μη περαιτέρω επιδείνωση των υφιστάμενων προβλημάτων.

Οταν, μάλιστα, ψηφίζονται κατά καιρούς μέτρα – ασπιρίνες για την ενίσχυση της οικονομίας και τη μείωση της φορολογίας, οι πολίτες εμφανίζονται ικανοποιημένοι από την ασκούμενη πολιτική και δηλώνουν στις δημοσκοπήσεις ότι εμπιστεύονται απόλυτα την κυβέρνηση, παρ’ ότι έχει αποτύχει να διευθετήσει μείζονα ζητήματα και ανοίγει νέα μέτωπα σε θέματα αστυνομικής βίας και αυταρχισμού από πλευράς των δυνάμεων καταστολής.

Το προσφυγικό είναι ένα ακόμη θέμα, στο οποίο η παρούσα κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς. Χωρίς ρεαλιστικό σχέδιο άμβλυνσης του προβλήματος, βρέθηκε ενώπιον μιας κατάστασης, που δεν μπορούσε ούτε να ελέγξει, ούτε να διαχειριστεί. Παρ’ όλα αυτά ο πρωθυπουργός και οι επιτελείς του κατόρθωσαν να αλλάξουν την ατζέντα με τον επικοινωνιακό αντιπερισπασμό, που επιχείρησαν στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η ανυπαρξία της αντιπολίτευσης δεν φάνηκε, όμως, μόνο στο συγκεκριμένο θέμα. Τόσους μήνες η ΝΔ κυβερνά τη χώρα δίχως ουσιαστικά να υφίσταται σοβαρό, υπεύθυνο και εποικοδομητικό αντιπολιτευτικό κοινοβουλευτικό έλεγχο. Παρ’ ότι η κυβέρνηση συνάντησε σημαντικές δυσκολίες ως προς την υλοποίηση πολλών εκ των προεκλογικών της δεσμεύσεων, κατάφερε να διαμορφώσει τις κατάλληλες συνθήκες διοίκησης της χώρας, προκρίνοντας επιλογές, οι οποίες διαμορφώνουν το αφήγημα της νέας κανονικότητας.

Πέρασε από τη Βουλή τις αλλαγές το επιτελικό κράτος χωρίς μέχρι στιγμής αυτές να έχουν φανεί σε ό,τι αφορά στη βελτίωση της λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού. Εκανε τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα, προκειμένου να στείλει το κατάλληλο μήνυμα στους ψηφοφόρους, που έχουν νοσταλγήσει το δόγμα «νόμος και τάξη». Ψήφισε το φορολογικό νομοσχέδιο με βελτιώσεις και ελαφρύνσεις, που οι περισσότεροι ούτε καν θα αντιληφθούν. Κατάφερε να παρουσιάσει με την απαραίτητη βοήθεια από το δικό της μιντιακό κατεστημένο το πετσοκομμένο κοινωνικό μέρισμα σαν σημαντική οικονομική ανάσα για τους συμπολίτες μας, οι οποίοι βρίσκονται σε δεινή θέση.

Απόλυτος κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού η κυβέρνηση και στα θέματα της συνταγματικής αναθεώρησης, καθώς πέρασε με ευκολία τις δικές της θέσεις για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς και για την ψήφο των αποδήμων. Κάπως έτσι θα περάσει και τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο, με το ενδεχόμενο πρόωρων, πιθανότατα διπλών, εκλογών να μην την τρομάζει. Κάπως έτσι θα εξελιχθεί ο κυβερνητικός σχεδιασμός και στο θέμα του ασφαλιστικού, που, ενώ είχαν προαναγγελθεί αυξήσεις σε εκατομμύρια συνταξιούχους, όσο περνά ο καιρός και πλησιάζουμε στην τελική μορφή του επίμαχου σχεδιασμού, τα σενάρια, τα οποία διαρρέουν, συρρικνώνουν δραματικά τις προσδοκίες των απόμαχων της δουλειάς.

Απόλυτη είναι η πολιτική κυριαρχία της ΝΔ και στα εθνικά θέματα, που οι ενστάσεις, που ψελλίζει κατά διαστήματα η αξιωματική αντιπολίτευση, δεν μπορούν να αμφισβητήσουν τον πυρήνα της ασκούμενης εξωτερικής πολιτικής, η οποία βασίζεται στην περαιτέρω ενίσχυση και την αναβάθμιση των σχέσεων της χώρας μας με τις ΗΠΑ. Στον συγκεκριμένο δρόμο πορεύτηκε και η προηγούμενη κυβέρνηση, που ενώ καλλιέργησε το έδαφος για νέα αμυντική συμφωνία με τους Αμερικανούς, τώρα που η αντίστοιχη της ΝΔ προχωρά στην υλοποίηση του σχεδιασμού, ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει πως δεν θα την υπερψηφίσει.

Ανάλογες παλινωδίες χαρακτηρίζουν την αντιπολιτευτική τακτική της Κουμουνδούρου, που μπορεί να μην το αντιλαμβάνεται ή να μη θέλει να το αντιληφθεί, αλλά με τη στάση που κρατά απομακρύνει ακόμη περισσότερο τους ψηφοφόρους, οι οποίοι καταψήφισαν το κόμμα στις εκλογές του περασμένου Ιουλίου, όχι γιατί έχουν ιδεολογικές διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επειδή απογοητεύτηκαν από τη δική του κυβερνητική θητεία. Η πολιτική ετυμηγορία των ψηφοφόρων ούτε αξιολογήθηκε, ούτε ελήφθη υπόψη από τους κομματικούς επιτελείς της Κουμουνδούρου, έτσι ώστε να διορθωθούν τα λάθη που έγιναν και το κόμμα να οικοδομήσει, κατά τη διάρκεια της θητείας του στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τη στρατηγική του για την επάνοδο στην εξουσία.

Ολο αυτό το διάστημα συνεχίζουν να απογοητεύουν τον κόσμο και να ενισχύουν το πολιτικό προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η δική του κυβέρνηση όσο δεν αισθάνεται την παραμικρή πολιτική απειλή από τους αντιπάλους της, τόσο θα κινείται σε ρηχά νερά και θα λειτουργεί με γνώμονα την άσκηση πολιτικής, η οποία θα είναι προσαρμοσμένη στην εποχή των μειωμένων προσδοκιών. Οι μεγάλες ανατροπές, που έχει ανάγκη ο τόπος για τη βελτίωση της κατάστασης στην κοινωνία και την καθημερινότητα των πολιτών, δεν θα γίνουν ποτέ ή αν γίνουν κάποτε οι περισσότεροι εξ ημών δεν θα προλάβουμε να τις απολαύσουμε. Μείζονα προβλήματα, όπως η μείωση της ανεργίας και η δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, κυρίως για τη νέα γενιά, δεν μπορούν να επιλυθούν με επικοινωνιακά τεχνάσματα και πολιτικούς τακτικισμούς.

Από την άλλη, βέβαια, ζούμε στην εποχή των μειωμένων προσδοκιών. Στην εποχή της πολιτικής μετριότητας και της επικράτησης των απόψεων, που έχουν μεγαλύτερη προβολή από τα ΜΜΕ. Οσο αυτές οι απόψεις και τα πρόσωπα που τις εκφράζουν δεν αμφισβητούνται και δεν ελέγχονται από τους έχοντες τον σχετικό θεσμικό ρόλο, η κοινωνία δεν μπορεί παρά να συνεχίζει να υφίσταται τις συνέπειες των δικών της επιλογών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου