Εγκληματική αυθαιρεσία

εγκληματική-αυθαιρεσία-223980

Το νέο εργατικό ατύχημα, με θύμα 29χρονο, που χαροπαλεύει στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Βόλου, επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει σε πολλούς χώρους δουλειάς, που κυριαρχούν η αυθαιρεσία και η πλήρης αγνόηση της εργατικής νομοθεσίας, που έγινε λάστιχο τα τελευταία χρόνια και διαμόρφωσε καθεστώς ασυδοσίας, το οποίο συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται ανενόχλητοι αρκετοί κακοί εργοδότες.

Οι προεκλογικές υποσχέσεις της ΝΔ για βελτίωση των εργασιακών συνθηκών στον πολύπαθο ιδιωτικό τομέα δεν έχουν, προς το παρόν, κανένα απολύτως ουσιαστικό αντίκρισμα. Οι συνθήκες εργασιακής ζούγκλας, που καθιερώθηκαν από τις μνημονιακές κυβερνήσεις της τελευταίας 10ετίας, έδωσαν στους εργοδότες την ευχέρεια να απασχολούν φθηνό εργατικό δυναμικό, σε ωράρια που εξυπηρετούν το εργοδοτικό κέρδος και αφήνουν εντελώς εκτεθειμένους τους εργαζόμενους. Εκτεθειμένους όχι μόνο σε ό,τι αφορά στις αμοιβές τους, αλλά και στη σωματική τους ακεραιότητα, όπως φάνηκε και από το πρόσφατο εργατικό ατύχημα στον Βόλο.

Ολα ξεκινούν από την κατάσταση διάλυσης, στην οποία βρίσκεται ο ελεγκτικός μηχανισμός, που υποτίθεται ότι είναι επιφορτισμένος με την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας από την πλευρά των επιχειρήσεων. Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν υποστελεχωθεί σε δραματικό βαθμό, με αποτέλεσμα να παρεμβαίνουν μόνο μετά τα ατυχήματα για να διαπιστώσουν ότι προηγήθηκαν εξωφρενικές παραβιάσεις της νομοθεσίας. Κατόπιν εορτής, δηλαδή, οι επιθεωρητές εργασίας παρεμβαίνουν για να βεβαιώσουν πρόστιμα και να κινήσουν τις διαδικασίες ποινικού ελέγχου των υπευθύνων.

Κανείς, βέβαια, δεν εγγυάται ότι οι διαδικασίες θα οδηγήσουν σε παραδειγματικές τιμωρίες, έτσι ώστε να συμμορφωθούν όχι μόνο οι παραβάτες της εργατικής νομοθεσίας, αλλά και όσοι παρανομούν συστηματικά, χωρίς να υφίστανται τις συνέπειες των επιλογών τους, επειδή ακριβώς ο ελεγκτικός μηχανισμός για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας είναι επί της ουσίας ανύπαρκτος.

Πριν από λίγες ημέρες η κυβέρνηση ανακοίνωσε, μέσω του αρμόδιου υπουργείου, αυστηροποίηση των προστίμων και εντατικοποίηση των ελέγχων αναφορικά με τον εντοπισμό παραβάσεων και παραλείψεων, οι οποίες συντηρούν τα φαινόμενα της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, θέτοντας παράλληλα σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων.

Ανάλογα μέτρα είχε εξαγγείλει και η προηγούμενη κυβέρνηση, χωρίς, βέβαια, να παταχθούν ούτε η αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, ούτε να μειωθούν τα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα. Η συχνότητά τους παραμένει υψηλή, επειδή ο ελεγκτικός μηχανισμός έχει επί της ουσίας καταρρεύσει και το γνωρίζουν άπαντες στην αγορά εργασίας.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να επικεντρωθεί πρωτίστως στη διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας των εργαζομένων. Αυτό σημαίνει ενίσχυση με προσωπικό των υπηρεσιών ελέγχου, καμία ανοχή σε παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας και παραδειγματική τιμωρία όσων θέτουν το δικό τους κέρδος πάνω από την ανθρώπινη ζωή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου