Τεχνοκρατικές προτεραιότητες

τεχνοκρατικές-προτεραιότητες-232776

Ο νέος διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου ορκίστηκε στην έδρα της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας και αναλαμβάνει τα καθήκοντά του από την ερχόμενη Δευτέρα. Τα ζητήματα, τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί, είναι αρκετά, αν και η απερχόμενη διοίκηση ολοκλήρωσε σειρά έργων στον τομέα του εξοπλισμού του Αχιλλοπουλείου με σύγχρονα ιατρικά μέσα.

Οι ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό, είτε πρόκειται για γιατρούς, είτε για νοσηλευτές, παραμένουν το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα του Νοσοκομείου, με τον νέο διοικητή να βρίσκεται αντιμέτωπος με το «καλημέρα» με οριακή κατάσταση, σε ό,τι αφορά σε νευραλγικές δομές, όπως η παιδιατρική και η ορθοπεδική κλινική, όπου υπάρχουν τεράστια κενά σε ιατρικό προσωπικό, η χειρουργική κλινική, η οποία έχει απομείνει με τους μισούς αναισθησιολόγους, ενώ σε τμήματα, όπως το οφθαλμολογικό, τα κενά είναι εκρηκτικά σε επίπεδο καθημερινών εφημεριών.

Ο νέος διοικητής δεν έρχεται σε ξένο περιβάλλον. Γνωρίζει το Αχιλλοπούλειο και τους ανθρώπους, που τόσα χρόνια έβαλαν πλάτη, ώστε να μην καταρρεύσει το σύστημα. Γνωρίζει, επίσης, ότι προκύπτουν σοβαρές επιφυλάξεις για το πρόσωπό του, εξαιτίας της θητείας του ως υποδιοικητής στην ταραχώδη περίοδο της διοίκησης Ζαχαρόπουλου.

Ολα αυτά, όμως, αποτελούν παρελθόν και το μείζον τόσο για τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο, όσο και για τους πολίτες της Μαγνησίας είναι η επίλυση των υφιστάμενων προβλημάτων και όχι το ξεκαθάρισμα λογαριασμών, με αφορμή γεγονότα παρελθόντων ετών. Για να επιλυθούν τα προβλήματα απαιτούνται συνεργασία, σύμπνοια και καλή διάθεση από όλες τις πλευρές. Πρώτα από όλα, όμως, χρειάζεται φιλοσοφία στον τρόπο διοίκησης, που δεν θα έχει στο επίκεντρο μόνο τα τεχνοκρατικά ζητήματα.

Ο νέος διοικητής πρώτα ορκίστηκε και στη συνέχεια υπέγραψε συμβόλαιο αποδοτικότητας για την επίτευξη στόχων, οι οποίοι επικεντρώνονται σε ζητήματα οικονομικής διαχείρισης και όχι στην επίλυση προβλημάτων, τα οποία επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα εργαζομένων και ασθενών. Με άλλα λόγια, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, που έχει την ευθύνη για τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας και κατ’ επέκταση για τα δημόσια νοσοκομεία, έχει θέσει στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων της την επίτευξη από τους νέους διοικητές στόχων σχετικά με την περαιτέρω μείωση του κόστους λειτουργίας των δημόσιων δομών υγείας. Κανείς δεν διαφωνεί με το οικονομικό συμμάζεμα, αρκεί, όμως, να διασφαλίζεται ότι δεν θα υποβαθμιστεί κι άλλο το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Ηδη η κατάσταση στη δημόσια υγεία είναι απογοητευτική. Ο τεχνοκρατικός τρόπος διοίκησης των δημόσιων δομών υγείας κατά την περίοδο των μνημονίων οδήγησε σε τραγικές ελλείψεις ακόμη και βασικών αναλώσιμων υλικών, απαξιώνοντας σχεδόν ολοκληρωτικά τα Νοσοκομεία. Αυτή τη φιλοσοφία θέλει να εφαρμόσει και η σημερινή κυβέρνηση, απαιτώντας από τους νέους διοικητές να πετύχουν ακόμη μεγαλύτερη περιστολή εξόδων, τη στιγμή που χρειάζονται επιπλέον οικονομικοί πόροι για προσλήψεις και κάλυψη των εκρηκτικών ελλείψεων σε μέσα και υλικά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου