«Καμπανάκι» για την εποχική γρίπη

καμπανάκι-για-την-εποχική-γρίπη-234123

Τον περσινό χειμώνα πάνω από 150 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του ιού της γρίπης. Οι περισσότεροι δεν είχαν κάνει το απαραίτητο εμβόλιο, κάτι που σημαίνει ότι ίσως να ήταν σήμερα στη ζωή, αν είχαν κάνει πιο προσεκτικές επιλογές. Τον φετινό χειμώνα ήδη καταγράφονται οκτώ θάνατοι από τον ιό της γρίπης, οι επτά την τελευταία εβδομάδα. Μόλις, δηλαδή, αγρίεψε ο καιρός και έπεσε η θερμοκρασία, τα περιστατικά ανθρώπων που προσβλήθηκαν από την εποχική γρίπη αυξήθηκαν κατακόρυφα.

Φέτος, ωστόσο, τα δεδομένα είναι διαφορετικά, καθώς τους περασμένους Οκτώβριο και Νοέμβριο εκτιμάται ότι εμβολιάστηκαν περισσότεροι από τρία εκατομμύρια πολίτες, γεγονός που σημαίνει ότι οι προσπάθειες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της κοινής γνώμης εκ μέρους της επιστημονικής κοινότητας για τη σημασία του εμβολιασμού κατά της γρίπης έπιασαν τόπο.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι πρέπει να ατονήσει η προσπάθεια, που ξεκίνησε το περασμένο φθινόπωρο. Οσοι ανήκουν στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου και δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη, οφείλουν να το πράξουν έστω και τώρα, γιατί οι ειδικοί εκτιμούν ότι η περίοδος έξαρσης του ιού εντοπίζεται κάθε χρόνο μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου. Οι περισσότεροι θάνατοι στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια καταγράφονται αυτό το χρονικό διάστημα. Τον φετινό χειμώνα, που δεν είναι ιδιαίτερα βαρύς, με εξαίρεση τις τελευταίες εβδομάδες που έπεσε ο υδράργυρος και σημειώθηκαν έντονα καιρικά φαινόμενα, δεν πρέπει να υπάρξει ο παραμικρός εφησυχασμός.

Στην αγορά φαρμάκου υπάρχει επάρκεια αντιγριπικών εμβολίων, τα οποία συνταγογραφούνται και χορηγούνται από τους γιατρούς ή τους φαρμακοποιούς. Σε 15 περίπου ημέρες αναπτύσσονται στον οργανισμό τα απαραίτητα αντισώματα και όσοι εμβολιάζονται, θωρακίζουν σε μεγάλο βαθμό την υγεία τους.

Τον περσινό χειμώνα καταγράφηκαν σχεδόν 400 σοβαρά περιστατικά από τον ιό της γρίπης. Ξέρετε πόσοι από τους ασθενείς είχαν εμβολιαστεί; Μόλις οι 56, δηλαδή ποσοστό κοντά στο 15%(!). Φέτος έχουν καταγραφεί ήδη 24 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης. Πάλι οι περισσότεροι από τους συγκεκριμένους ασθενείς δεν είχαν εμβολιαστεί, ενώ οκτώ από όσους νόσησαν έχασαν τη μάχη με τον θάνατο.

Δεν υπάρχει, λοιπόν, καμία δικαιολογία για τον μη εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Το οφείλουν στους ίδιους, στις οικογένειές τους και στον κοινωνικό τους περίγυρο. Ο μοναδικός τρόπος θωράκισης κατά της γρίπης είναι ο εμβολιασμός. Η επιστημονική κοινότητα έχει καταβάλει τα τελευταία χρόνια τεράστια προσπάθεια, προκειμένου να ενημερωθούν σωστά οι πολίτες και να αγνοήσουν τις αμφιβολίες περί της σημασίας του εμβολιασμού, που προκαλεί το ανεύθυνο και επικίνδυνο αντιεμβολιαστικό κίνημα. Τις συνέπειες της ανεύθυνης στάσης τις έχουν βιώσει με τον πλέον δραματικό τρόπο οι οικογένειες, που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα, επειδή αυτά δεν φρόντισαν να εμβολιαστούν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου