Ανεπανόρθωτη ηθική βλάβη

ανεπανόρθωτη-ηθική-βλάβη-236245

Με το στίγμα της βαριάς κατηγορίας της έκθεσης ανηλίκου σε κίνδυνο και μάλιστα από πρόθεση χρειάστηκε να ζήσουν για τρία ολόκληρα χρόνια οι εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου Πορταριάς, που στα καλά καθούμενα βρέθηκαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου μετά από καταγγελία ανήλικου μαθητή ότι κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τρεις άλλους συμμαθητές του μέσα στο σχολείο. Η δικαιοσύνη, που στη χώρα μας κινείται με ρυθμούς χελώνας, έκρινε και σε δεύτερο βαθμό αθώους τόσο τους κατηγορούμενους μαθητές, όσο και τους εκπαιδευτικούς.

Οι τελευταίοι με επιστολή, που δημοσιοποίησαν χθες, έστειλαν πολλαπλά μηνύματα τόσο στην τοπική κοινωνία και τα ΜΜΕ, που ανέδειξαν και κράτησαν στην επικαιρότητα το συγκεκριμένο θέμα για πολλές εβδομάδες, όσο και στον κλάδο τους, που βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα εξαιτίας των διαστάσεων, τις οποίες έλαβε η υπόθεση.

Τρία ολόκληρα χρόνια μετά, οι εκπαιδευτικοί αποδίδονται στην κοινωνία απαλλαγμένοι από κάθε κατηγορία και μπορούν να συνεχίσουν την προσωπική και επαγγελματική τους ζωή χωρίς να τους βαραίνει καμία σκιά. Οι ίδιοι, πάντως, δεν αισθάνονται έτσι, καθώς η ηθική βλάβη που υπέστησαν είναι τεράστια. «Ανεπανόρθωτη» τη χαρακτηρίζουν στην επιστολή, που έδωσαν στη δημοσιότητα.

Τα συνδικαλιστικά τους όργανα, όχι μόνο σε τοπικό, αλλά και σε κεντρικό επίπεδο, ζητούν θεσμική κατοχύρωση των εκπαιδευτικών και επίσπευση της δικαστικής διερεύνησης ανάλογων υποθέσεων. Να μη «σέρνονται», δηλαδή, για χρόνια ενώπιον της δικαιοσύνης συνάδελφοί τους, που από τη μια στιγμή στην άλλη βρέθηκαν αντιμέτωποι με βαρύτατες κατηγορίες.

Κατηγορίες, όπως η συγκεκριμένη, μπορούν να αποτελέσουν για εκπαιδευτικό επαγγελματική ταφόπλακα και να τον στιγματίσουν για πάντα στην προσωπική του ζωή. Ιδίως όταν οι υποθέσεις, στις οποίες φέρονται να εμπλέκονται, αντιμετωπίζονται όπως η συγκεκριμένη από μερίδα των ΜΜΕ του Βόλου και όχι μόνο.

Είναι μεγάλη η ευθύνη του δημοσιογράφου, που καλείται να διερευνήσει τόσο σοβαρή καταγγελία σε βάρος μαθητών και εκπαιδευτικών. Στην προκειμένη περίπτωση, όσα καταγγέλθηκαν, δημοσιοποιήθηκαν από ορισμένους αβασάνιστα και με σκοπό την ακροαματικότητα και την τηλεθέαση. Οι οικογένειες των εκπαιδευτικών, που βρέθηκαν κατηγορούμενοι, όπως επίσης και των ανήλικων μαθητών, που στιγματίστηκαν με την κατηγορία της σεξουαλικής κακοποίησης, έζησαν πραγματικό εφιάλτη από το 2016 μέχρι σήμερα.

Τα ΜΜΕ, που εκείνη την εποχή δίκασαν και καταδίκασαν τους κατηγορούμενους, απαξιώνοντας ολόκληρο επαγγελματικό κλάδο με μείζονα ρόλο στη διαπαιδαγώγηση των μαθητών, οφείλουν να κάνουν την αυτοκριτική τους και να αναθεωρήσουν τη στάση τους ως προς τη διαχείριση ανάλογων υποθέσεων στο μέλλον.

Για τις οικογένειες των μαθητών, που απαλλάχτηκαν και σε δεύτερο βαθμό, μόνο ο χρόνος μπορεί να επουλώσει τις πληγές, τις οποίες προκάλεσε στις ψυχές τους η συγκεκριμένη υπόθεση. Για τους εκπαιδευτικούς η αθωωτική δικαστική απόφαση βάζει τέλος στην ταλαιπωρία που υπέστησαν, μόνο, όμως, σε νομικό επίπεδο. Σε προσωπικό και συναισθηματικό η ηθική βλάβη είναι ανεπανόρθωτη. Οσα έζησαν τα τελευταία τρία χρόνια, θα τους συνοδεύουν για πάντα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου